Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Aga ja swój biszkopt do rolady robiłam właśnie tak , jak Ty robisz . Ubiłam białka , pod koniec ubijania dałam cukier i dalej ubijałam . Jak piana była już sztywna dodałam żóltka i mąka z proszkiem do pieczenia . Zawsze tak robię biszkopt i nigdy nie miałam pszykrych niespodzianek .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Posty: 2923
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ewa no właśnie coś mi mówiło zrób sprawdzonym sposobem, ale mało czasu było i poszłam na łatwiznę 
Trudno roladsona tak i tak już nie ma

Trudno roladsona tak i tak już nie ma

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Agus -od grzybków to znajoma poznana na turnusie w Mielnie:)
a od buraczków poznana w sanatorium w Długopolu:))
co do biszkopta-jak ubijesz białka z cukrem i żółtkami to wyłączasz mikser.
Mąke z proszkiem przesiewasz do piany przez sitko i mieszasz łyżka lub walkiem.
Jeżeli jajka z cukrem nie chcą sie ubić to prawdopodobnie
np miska nie była całkowicie sucha(nawet kropla wody to problem)
cyt.Może to wina jabłek - były za mokre
moje też były mokre i było ok...
a od buraczków poznana w sanatorium w Długopolu:))
co do biszkopta-jak ubijesz białka z cukrem i żółtkami to wyłączasz mikser.
Mąke z proszkiem przesiewasz do piany przez sitko i mieszasz łyżka lub walkiem.
Jeżeli jajka z cukrem nie chcą sie ubić to prawdopodobnie
np miska nie była całkowicie sucha(nawet kropla wody to problem)
cyt.Może to wina jabłek - były za mokre
moje też były mokre i było ok...
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Posty: 2923
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
naprawdę kropla wody ma tu znaczenie ? oj nie wiedziałam widzisz ja przepłukałam tą miskę i wytarłam ale nie dam głowy,że dokładnie.
Chociaż powiem szczerze, że będe się trzymała starodawnego przepisu na biszkopt w sensie oddzielnych białek.
Ostatnio chodzi mi po głowie jakieś ciasto kawowe macie jakieś fajne sprawdzone przepisy ?
Chociaż powiem szczerze, że będe się trzymała starodawnego przepisu na biszkopt w sensie oddzielnych białek.
Ostatnio chodzi mi po głowie jakieś ciasto kawowe macie jakieś fajne sprawdzone przepisy ?
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ten biszkopt z roladsona jest prosty jak "drut" tylko dosyć długo trzeba ubijać ja nic nie zmieniam robiłem z innymi dodatkami i wychodził zawsze wykorzystałem go też do produkcji gofrów dzieciaki wniebowzięte
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
z jakimi dodatkami najsmaczniejszy?
chciałabym zrobić rolade z bitą śmietana i zastanawiam sie czy upiec sam biszkopt i jak przestygnie to na niego mase i zawijać???
gofry tez robiłam,ale do ciasta dodałam oleju
chciałabym zrobić rolade z bitą śmietana i zastanawiam sie czy upiec sam biszkopt i jak przestygnie to na niego mase i zawijać???
gofry tez robiłam,ale do ciasta dodałam oleju
- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ja zrobiłem tak jak napisałaś Asma upiekłem i po przestudzeniu dałem śmietanę utrwaloną galaretką plus dodatki owoce kandyzowane i czekolada gorzka.
A gofry bez oleju tylko gofrownicę smarowałem olejem.
A gofry bez oleju tylko gofrownicę smarowałem olejem.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Ostatnio chodzi mi po głowie jakieś ciasto kawowe macie jakieś fajne sprawdzone przepisy ?[/quote]
kropla wody ma znaczenie przy ubijaniu piany-na 100%
nie wierzysz,spróbuj:)
kiedys robiłam tort kawowy dla wolontariuszki:)improwizacja udana:)
do biszkoptu dałam mniej mąki,a wsypałam kawy instant
gotowy biszkopt nasączałam mocnym naparem kawy z alkoholem
do kremu dodałam mocny napar kawy i alkohol
dekorowałam bitą śmietana i ziarnami kawy-mlask
wosiek-ale biszkopt musi całkiem ostygnąć-nie kruszy sie przy zawijaniu?
przewracasz go najpierw na szmatkę?
przenoszę temat z wątku ogrodowego bo to lepszy wątek:)
po głowie chodzi mi pizza z lesnymi grzybami-carbonara...mniam...
sałatka rucola...
tort ajerkoniakowy z bezami...
babeczki z nadzieniem kokosowym
uwielbiam ciasto orzechowe....
......
będą amatorki śledzika,golonki,ale chyba nie tym razem...
no chyba,że ziemniaczki pieczone z ziołami w folii i do tego śledzik...
...
pomysłów błąka sie sporo,ale i tak zawsze improwizuje więc może wyjść całkiem coś innego
kropla wody ma znaczenie przy ubijaniu piany-na 100%
nie wierzysz,spróbuj:)
kiedys robiłam tort kawowy dla wolontariuszki:)improwizacja udana:)
do biszkoptu dałam mniej mąki,a wsypałam kawy instant
gotowy biszkopt nasączałam mocnym naparem kawy z alkoholem
do kremu dodałam mocny napar kawy i alkohol
dekorowałam bitą śmietana i ziarnami kawy-mlask

wosiek-ale biszkopt musi całkiem ostygnąć-nie kruszy sie przy zawijaniu?
przewracasz go najpierw na szmatkę?
przenoszę temat z wątku ogrodowego bo to lepszy wątek:)
po głowie chodzi mi pizza z lesnymi grzybami-carbonara...mniam...
sałatka rucola...
tort ajerkoniakowy z bezami...
babeczki z nadzieniem kokosowym
uwielbiam ciasto orzechowe....
......
będą amatorki śledzika,golonki,ale chyba nie tym razem...
no chyba,że ziemniaczki pieczone z ziołami w folii i do tego śledzik...
...
pomysłów błąka sie sporo,ale i tak zawsze improwizuje więc może wyjść całkiem coś innego
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Witaj Asiu
Ale tu u Ciebie pyszności
Spodobał mi się Twój pieróg z kapustą i grzybami, zdaje się, że już mam pomysł na dzisiejszy obiad 
Co do biszkopta na roladę śmietanową, to ja po wyjęciu z piekarnika kładę biszkopt razem z papierem na którym się piekł kładę na czystej ściereczce kuchennej, czekam minutkę, żeby chwilę odparował i od razu zwijam taki bardzo ciepły razem z papierem i ściereczką w rulon. Wtedy się nie kruszy. Zostawiam do wystygnięcia brzegiem ciasta do dołu. Dopiero jak całkiem wystygnie rozwijam delikatnie, nasączam ponczem, wykładam śmietanę + owoce lub galaretka i od razu zwijam, dekoruję i do lodówy na godzinę-dwie.

Ale tu u Ciebie pyszności


Co do biszkopta na roladę śmietanową, to ja po wyjęciu z piekarnika kładę biszkopt razem z papierem na którym się piekł kładę na czystej ściereczce kuchennej, czekam minutkę, żeby chwilę odparował i od razu zwijam taki bardzo ciepły razem z papierem i ściereczką w rulon. Wtedy się nie kruszy. Zostawiam do wystygnięcia brzegiem ciasta do dołu. Dopiero jak całkiem wystygnie rozwijam delikatnie, nasączam ponczem, wykładam śmietanę + owoce lub galaretka i od razu zwijam, dekoruję i do lodówy na godzinę-dwie.
Pozdrawiam, Dorota
- wosiek67
- 500p
- Posty: 825
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Tak używam takiej ścierki, ręcznika do wycierania naczyńwosiek-ale biszkopt musi całkiem ostygnąć-nie kruszy sie przy zawijaniu?
przewracasz go najpierw na szmatkę?
Biszkopt wystudzony ale zachowujący elastyczność jeśli przeholujesz ze studzeniem zawsze możesz go zwilżyć jakimś syropem lub potraktować parą.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Wojtku i Dorotko-dziękuję:) cenne podpowiedzi
Wojtku-Asia jestem
pewnikiem będzie roladka albo i dwie:))druga czekoladowa,może kawowa...:)i miętowa:))
nareszcie jakieś konkretne pomysły:)
idę piec biszkopty
Wojtku-Asia jestem

pewnikiem będzie roladka albo i dwie:))druga czekoladowa,może kawowa...:)i miętowa:))
nareszcie jakieś konkretne pomysły:)
idę piec biszkopty

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
No i przez to pisanie o roladach smaka takiego mam na śmietanową z galaretką, że chyba też popełnię 

Pozdrawiam, Dorota
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
nie pozałujesz
prześlij proszę potem zdjęcie-chętnie przepis na masę
niech mi juz ktos wyłaczy komp bo nigdy tych biszkoptów nie zrobię



niech mi juz ktos wyłaczy komp bo nigdy tych biszkoptów nie zrobię

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Oki, myknę zdjęcia 
Co do masy, to najczęściej przekładam samą bitą śmietaną z łyżką cukru pudru, bez żadnych dodatków. Jedynie w czasie zawijania układam jakieś drobne owoce lub pasek kolorowej galaretki dla koloru.
Już wyłączam, wyłączam...
I za obiad się biorę ;)

Co do masy, to najczęściej przekładam samą bitą śmietaną z łyżką cukru pudru, bez żadnych dodatków. Jedynie w czasie zawijania układam jakieś drobne owoce lub pasek kolorowej galaretki dla koloru.
Już wyłączam, wyłączam...
I za obiad się biorę ;)
Pozdrawiam, Dorota
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
nocne połaczenie pieczenia biszkoptu do rolady i siedzenie na fo skończyło sie spalonym biszkoptem:(-gapa nie pomyslałam,że bez dolnego nadzienia musi piec sie szybciej
zabieram sie za torcik-ten biszkopcik jest ok:)
lecę po adwokat...mniam...bezy...mniam...śmietanę..mniam.uwielbiam te niebezpieczne połączenia -ślinotok mnie dopada
potem powrót do rolady
chyba u Agness widziałam faszerowane ogórki...
chciałabym zrobić papryke faszerowaną sałatką,ale musze pogonić lenia i koniecznie zapomnieć o fo
no i szukając błędu (spalony biszkopt na rolade)trafiłam na ciekawe smaczności
http://przekaski-dla-wymagajacych.val.p ... olada.html

zabieram sie za torcik-ten biszkopcik jest ok:)
lecę po adwokat...mniam...bezy...mniam...śmietanę..mniam.uwielbiam te niebezpieczne połączenia -ślinotok mnie dopada

potem powrót do rolady

chyba u Agness widziałam faszerowane ogórki...
chciałabym zrobić papryke faszerowaną sałatką,ale musze pogonić lenia i koniecznie zapomnieć o fo

no i szukając błędu (spalony biszkopt na rolade)trafiłam na ciekawe smaczności
http://przekaski-dla-wymagajacych.val.p ... olada.html