Pamiętniki kaktusów
- Agula66
- 50p
- Od: 6 paź 2012, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusiki - LUKASxd
Duże te odrosty
Nie myślałeś o ukorzenieniu ich?
Pozdro!

Pozdro!
Pozdrawiam
Agata
Zapraszam - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p3348662" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p3348662" onclick="window.open(this.href);return false;
- paulaIRL
- 200p
- Od: 21 lip 2012, o 08:45
Tak czytam i czytam i mnie trafia po prostu. Każdy tłumaczy, że kaktus i sukulent to nie to samo a ty dalej swoje. Jestem ciekawa jak zamierzasz przezimować tą mieszankę, bo kaktus powinien juz mieć sucho aż do końca marca, natomiast euphorbia bez wody nie da rady tak długo. Z całym szacunkiem, ale skoro jest ci obojętne czy roślina przeżyje czy nie, to nie powinieneś sie tym zajmować, bo szkoda po prostu tych zielonych. Podobnie była dyskusja z ziemią, tobie odpowiada choć ty w niej nie rośniesz. Albo sie obódź i posłuchaj co ludzie do ciebie mówią, ale daj sobie spokój. Tym bardziej, że widzę, że z ziemia niewiele sie zmieniło (widać to na zdjęciach). Przepraszam, ale musiałam juz to powiedzieć, bo jak widzę, że ktoś tak marnuje rośliny to mnie się po prostu smutno robi.
Pozdrawiam 
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL

Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale się czepiła biednego chłopaka, a tak ładnie się zrosło 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paula, wyluzuj, niektórzy muszą się do pewnych rzeczy przekonać sami. Fajnie, że chłopak ma takie zainteresowania, a z czasem się wszystkiego nauczy, także tego, że warto słuchać kogoś, kto ma większe doświadczeniepaulaIRL pisze:Tak czytam i czytam i mnie trafia po prostu

- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Pani paulo nie przesadzasz 
Wszystkie kaktusy przesiałem tak jak mi radzili, a ty mówisz, że z ziemią nic się nie zmieniło
Ziemia jest przepuszczalna. A jak chodzi o tego kaktusa szczepionego to wiem, że nie powinnem go szczepić, ale za nim założyłem forum nie wiedziałem o tym. A teraz to już za późno

Wszystkie kaktusy przesiałem tak jak mi radzili, a ty mówisz, że z ziemią nic się nie zmieniło

Ziemia jest przepuszczalna. A jak chodzi o tego kaktusa szczepionego to wiem, że nie powinnem go szczepić, ale za nim założyłem forum nie wiedziałem o tym. A teraz to już za późno

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Łukasz, widać że ziemia zmieniona
U tych kolorowych mihanovichii może jeszcze zbyt żyzna, ale na ostatnim zdjęciu już dużo lepiej. Więc się nie przejmuj
Nie podlewaj za często to nic się złego nie wydarzy.
A jeśli to nie tajemnica, to zdradź proszę, w której gimnazjum jesteś? Może nie każdy doczytał, żeś jeszcze bardzo młodziutki

A jeśli to nie tajemnica, to zdradź proszę, w której gimnazjum jesteś? Może nie każdy doczytał, żeś jeszcze bardzo młodziutki

- LUKASxd
- 500p
Tych trzech nowych kolorowych mihanovichii jeszcze nie przesadzałem :winkL:
A jestem dopiero w pierwszej gimnazjum, a już ta kaktusowa choroba mnie zaatakowała
I jeszcze odpowiem na pytanko Aguli
Pozdrawiam
A jestem dopiero w pierwszej gimnazjum, a już ta kaktusowa choroba mnie zaatakowała

I jeszcze odpowiem na pytanko Aguli
Myślałem nad tym ale dopiero na wiosnęAgula66 pisze:Duże te odrosty![]()

Pozdrawiam

- LUKASxd
- 500p
Doszły już dwie paczki z kaktusami 
Nie długo wstawie zdjęcia

Nie długo wstawie zdjęcia

- LUKASxd
- 500p
Witam 
Dzisiaj bardzo słonecznie
Wszystkie kaktusy zaniosłem na balkon, żeby sobie na słonku po były.
Wczoraj napisałem, że doszły dwie paczki z kaktusami. Jedna z nich składał się z paru kaktusów, na których było po parę odrostów. Postanowiłem te wszystkie odrosty poodrywać. Miały już korzenie. Wtedy je posadziłem do brązowej kaktusiarki. Te kaktusy to rebutia aylostera. Teraz wyglądają tak :

Nie długo pododaję następne zdjęcia nowych kaktusów.
Pozdrawiam

Dzisiaj bardzo słonecznie

Wszystkie kaktusy zaniosłem na balkon, żeby sobie na słonku po były.
Wczoraj napisałem, że doszły dwie paczki z kaktusami. Jedna z nich składał się z paru kaktusów, na których było po parę odrostów. Postanowiłem te wszystkie odrosty poodrywać. Miały już korzenie. Wtedy je posadziłem do brązowej kaktusiarki. Te kaktusy to rebutia aylostera. Teraz wyglądają tak :

Nie długo pododaję następne zdjęcia nowych kaktusów.
Pozdrawiam

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Zdajesz sobie sprawę, że Rebutia i Aylostera to dwie nazwy rodzajowe? Wyglądają dość rachitycznie - w przyszłym sezonie daj im więcej słońca bo u poprzednich właścicieli nie miały zbyt dobrych warunków
.

- LUKASxd
- 500p
Osoba u której kupywałem mówiła, że ten kaktus nazywa się rebutia (aylostera). Najwyraźniej pisała nie poprawnie 

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Nie no dobrze, po prostu tak to napisałeś jakbyś uznał Aylostera za nazwę gatunkową
. Z Rebutia i Aylostera jest tak samo jak z Lobivia i Echinopsis - ja je traktuje jako dwa rodzaje, a inni wciągają wszystko pod Lobivia - stąd podał ci Aylostera w nawiasie.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Innymi słowy jest to rodzaj Rebutia podrodzaj Aylostera. Najlepiej oznaczyć jako Aylostera spec.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek