Moi kochani nie wiem czy tu na Forum mogę wstawiać dużo zdjeć nie związanych z ogrodem
To prawda odwiedziłam prze 14dni wiele rejonów Chin północ południe miasta takie jak Pekin, Szanhaj,Giilin, Kanton, Suzhou,Makau,Wzgórze Wiktorii.Przejazd najszybszym pociągiem świata 431km/godz. na poduszkach magnetyczny.Rejs po rzecze Li, i Jancynk odwiedziłam jedno z najwiekszych kasyn gry w Makau "Venetion" zbudowanego na wzór włoskiej Wenecji.Płynełam z Makao promem do Hong Kogu dzień wcześniej na tej trasie zderzyły się dwa promy zgineło 32 osoby nic ześmy o tym wypadku nie wiedzieli {pewnie byśmy z rejsu zrezygnowali ze strachu} dowiedzieliśmy się jak została ogłoszona żałoba w Chinach i został odwołany pokaz świateł i laserow nad miastem..Byłam na najwyższym punkcie widokowym 457 metrowa wieża telewizyjna Oriental.Piękne miasta czyste ,tłumy ludzi ciągle w ruchu jak mrówki i masa zieleni, krzewy poprzycinane ozdobnie, wzdluż autostrad rosną kwiaty to jest nie spotykane u nas trasa 140km i same kwiaty, krzewy przycięte, na barierkach w skrzynkach zawieszone są kwiaty. Zaskoczyło mnie to że budynki nie pokryte bazgrołami grafiti. Bardzo duzo sie buduje wieżowców{ bo tam sa same wieżowce} tak zaprojektowane że nie przytłaczaja człowieka najpierw jest posadzona zaplanowana zielen na osiedlu a potem stawiane sa bloki ,odwrotnie niż u nas. Tam się szanuje każde drzewo, mają sposoby na przesadzanie bardzo dużych drzew i odziwo prawie wszystkie sie przyjmują
Halinko piękna podróż.Ale widać,że kraj zdyscyplinowany, ludzie szanują środowisko i dbają o porządek, bo tam są wysokie kary.Inne prawo po prostu. Piękne zdjęcia i na każdym oczywiście Halinka.
Oj Halinko zazdroszczę Ci tej pięknej wycieczki [oczywiście pozytywnie ] i jeszcze w dodatku jak piszesz ,ze mają mnóstwo zieleni i kwiatów.To przecież raj dla oczu ,ale tam ludzie mają inną mentalność i wszyscy prowadzą zdrowy tryb życia i kochają zieleń i kwiaty .No może też są wyjątki Te budowle i oświetlone lampionami ulice
Musiałaś być zachwycona tymi widokami .Mnie szczególnie podoba się ta obwódka żółto bordowa na tle zielonej trawy .Większość drzew to iglaki i bukszpany .Kule i komin
Ale super wycieczka... zupełnie inna kultura i obyczaje... ciekawe czy coś cię zainspirowało i wprowadzisz jakieś zmiany do swojego ogrodu. Mnie się strasznie spodobały te trawniki nie do koszenia i wielka dbałość o szczegóły... i te kule i słupy kwiatowe... a co z jedzeniem? Próbowałaś jakichś przysmaków regionalnych?
Halinko-piękna relacja z dalekiej wyprawy,na pewno się zainspirujesz i coś w przyblokowym przybędzie?Jesteś mistrzem w zagospodarowaniu tej przestrzeni!Papryczki schną,zza okna wzięłam już wszystkie,bo zaczął się u nas remont parteru i bardzo kurzą.
LInetko Ogród Mistrza Sieci To tak sobie nazwał właściciel a informacja o tym to taka . Kiedy przez miasto Suzhou poprowadzono Wielki Kanał wodny miasto zaczeło się rozwijać jako ośrodek produkcji ihandlu jedwabiem wielu bogatych zaczeło się osiedlać w tym miejscu budowali piękne domy i eleganckie ogrody to miasto do dzisiaj słynie z produkcji jedwabiu.
Produkcja nici jedwabnych
jedwabniki
kokony jedwabników
sortowanie kokonów gdy w kokonie znajduje się dwie larwy to nici są mniej wartościowe i przeznaczone sa na wypełnienie kołder jedwabnych takie kołdry są antyalergiczne można ich kupić na miejscu w fabryce co też zrobiłam
kokony są moczone w gorącej wodzie i w ten sposób larwy w środku są szybko uśmiercane a kokony łatwo jest rozwinąć z tych nici tu maszyna do odwijania kokonów jedwabników