Identyfikacja - jaki to storczyk ?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Booaa i Storczykowo - zwiędnięte liście storczyka nie zawsze świadczą o jego przesuszeniu, a wręcz o czymś odwrotnym. Prawdopodobie został wcześniej przelany i to jest właśnie efekt. Stan korzonków na zdjęciach pozostawia wiele do życzenia, a i samo podłoże jakieś dziwne. Proponuję przegląd korzonków, wycięcie pustych i zgniłych, zasypanie ranek węglem drzewnym i posadzenie do nowego, dobrze przewiewnego podłoża.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Są gotowe podłoża w sklepach ogrodniczych i marketach typu dom i ogród. Zwróć tylko uwagę by było to podłoże dla storczyków o grubych korzeniach i nie może to być tylko sam torf
najlepiej kora i też nie za drobna. Jeśli uda Ci się znaleźć podłoże z Orchid Sklepiku to będzie najlepsze, ale nie w każdym sklepie ogrodniczym można je dostać...możesz ewentualnie zamówić przez internet, ale jeśli nie to poszukaj jakiegokolwiek podłoża do storczyków z korą :P Powodzenia :P

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Usunęłam większość korzeni - były uschniete. Zostawiłam tylko rzywe i z których może jeszcze coś będzie. Niestety niewiele takich zostało. Stare podłoże wyrzuciłam. Korę wygotowałam. Wyłożyłam korą doniczkę. Wykąpałam storczy w przegotowanej wodzie z nawozem do stroczyków. Pretarłam liscie tez wodą z nawozem. Mam nadzieję, że to pomoże.
Mam pytanie.
Czy można raz na jakiś czas podlać storczyk wodą z chodowli kiełków? Słyszałam, że to świetnie działa na kwiaty tylko nie wiem czy na wsytskie.
Mam pytanie.
Czy można raz na jakiś czas podlać storczyk wodą z chodowli kiełków? Słyszałam, że to świetnie działa na kwiaty tylko nie wiem czy na wsytskie.
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
Qrystyna216-pierwszy storczyk
qrystyna216
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
To phalaenopsis, i w dodatku bardzo ładny :P
Jest tu mnóstwo wątków o tym rodzaju storczyków, żeby Cię pocieszyć powiem że jest niezbyt trudny w uprawie
Jest tu mnóstwo wątków o tym rodzaju storczyków, żeby Cię pocieszyć powiem że jest niezbyt trudny w uprawie

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58