Berberis thunbergii Atropurpurea

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
ricman78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2012, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Berberis thunbergii Atropurpurea

Post »

witam,
przyszedł czas po budowie że trzeba zając sie urządzaniem przestrzeni wokół domu.
Planuję "ogordzenie" od frontu zrobić w formie żywopłotu z Berberis thunbergii Atropurpurea.
z informacji jakie pozyskałem z netu wiem że trzeba go posadzić naprzemian w ilości 3-5 szt na metr.
Długość żywopłotu będzie ok 25m.
zakładana wysokość to 1,5-1,8 m

pytanie:
1. jak szybko rośnie ta odmiana?
2. planujemy sadzić ją pod koniec pażdziernika - czy to nie za późno?

ps.
będę kupował ze szkółki w postaci sadzonek kopanych. - Czy na etapie zakupu można jakoś rozpoznać tę odmianę? Nie chciałbym kupić a potem zdziwić się że to jednak jakaś inna odmiana....

pozdrawiam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Berberis thunbergii Atropurpurea

Post »

Ja swój sadziłem jeszcze później.Ze względu na cenę.
W pierwszym roku zbiera się po mału ,trzeba go ciąć a potem jak się rozchula to rośnie dobrze.W tym roku przyrost ok.50 cm.

Raczej nie pomylisz ,dlatego ,że oni najczęsciej go sprzedają,Powinno być tu i tam jeszcze liście gdzieniegdzie.Ewentualna pomyłka z odmianą zieloną.Z inną nie bo droższe są i raczej pilnują :lol:
Sadzenie berberysu ......czysta poezja w rękawicach spawalniczych :D ale żywopłoty pierwsza klasa.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ricman78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2012, o 11:51

Post »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

a czy sadzić go tak jak radzą "poradniki" - naprzemiennie?

Właścicielka dużej szkółki w okolicy twierdzi że nie ma potrzeby. Twierdzi że można 3 w jednym rzędzie i to powinno wystarczyć.

Planowałem go sadzić w następujący sposób:

kropki to przerwy, linie to szadzonki

.._.._.._
...._.._
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Czyli sadzenie w tzw. szachownicę ,ja tak posadziłem .Ładniej to wtedy wygląda.
Można go jeszcze łączyć kolorystycznie.Zależnie co kto lubi,kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :lol: dotyczy to odmian,kolorów a także sposobów sadzenia.Posadź oczywiście jak chcesz tak jak masz tam plan
W szachownicę tak się dużo roślin sadzi,ja tam mam n.in oprócz berberysu posadzone róże i lepiej mi plec i z takiego układu jestem zadowolony.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam Bardzo dobry sposób sadzenia obrałeś,tylko przerwy między krzaczkami powinny mieć przynajmniej 60 cm.Piszę to z własnego doświadczenia.Wcześniej posadziłam gęściej i listka się nie przebarwiały na bord,pozostawały zielone-powód? miały ciasno i ciemno od dołu nie docierało słońce. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”