Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
wielislawa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2012, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Stewia

Post »

Miałam sadzonkę stewi i w ciągu 2 dni padla. Listki zrobiły się czarne, potem łodyga. Co się stało? Ktoś poradzi? Gdzie zakupić np. w Łodzi? Wiesia :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Stewia

Post »

zielonysmok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2012, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie! Po raz pierwszy tu jestem i od razu mam pytanie. Stewię hoduję od tego lata, w doniczkach. Na liściach jednej pojawiły mi się małe, białe robaczki. Spłukałam liście pod prysznicem, przesadziłam roślinkę do nowej ziemi, ale te robale nadal wyłażą na liściach. Co robić? ;:218
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Napisz coś więcej, jak wyglądały?
Doniczki były w domu czy na zewnątrz?
W tym roku sporo i niemal wszędzie było mączlika szklarniowego - małe, białe motylki ok. 1 mm długości.
Pozdrawiam
Jerry
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A jeśli robią pajęczynkę to przędziorki.. Miałam też ale dość łatwo się usunęły po oprysku.
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Od: 10 lip 2012, o 16:57

Re: herbata lub stevia ( stewia )

Post »

Zrobiłam parę sadzonek ze"zdrewniałych" łodyżek, na razie nieźle wyglądają i całkiem, całkiem sobie radzą, zobaczymy co dalej. Stoją na parapecie w ogrzewanym pokoju. Co do ziemi to jeszcze eksperymentuję, może faktycznie ktoś poda jakieś konkrety.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Przyznam się szczerze,że smak stevii kompletnie mi nie podchodzi.Kawa/bo tylko ten napitek słodzę;)/nie smakuje jak kawa.Zastanawiam się jak można tym słodzić np ciasto,nie dość ,że ten smak to jeszcze słodkość stevii jest grubo przereklamowana.Mam na myśli oczywiście susz,a nie ekstrakty kupowane w sklepie.Próbowałam też z wywarem...jak dla mnie ochydztwo.teraz więc sadzonki stoją sobie na parapecie,a wiosną zapewne je komuś sprezentuję.Cóż pozostaje mi więc cukier brzozowy
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Też się pod tym podpisuję. Stevia zmienia smak kawy czy herbaty, ma taki posmak słodzika, którego ja nie znoszę, ale.. młode, drobno pokrojone listki, są fajnym dodatkiem do sałatek owocowych.
W tej wersji bardzo nam smakują. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p

Post »

Przypuszczam że tym kto używał słodzika to stewia odpowiada, ja praktycznie wszystkie napoje piję niesłodzone ale od czasu do czasu wrzucam listki do napojów. Sposób z syropem bardzo dobry. Ja dalej będę usiłowała ją uprawiać ponieważ mój syn jest nią zachwycony.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

elusia 57
Stewia jest naturalnym słodzikiem.Powinny jej używać osoby chore na cukrzycę.Zamiast tego sztucznego słodzika.Mnie osobiście bardzo smakowała.Miałam w płynie i w proszku.Po prostu trzeba się przyzwyczaić do tego smaku.Na pewno jest zdrowsza od cukru.
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p

Post »

Wprawdzie nie mam cukrzycy, ale powoli będę cukier zastępowała stewią, tylko musze sie wprawić w jej uprawie, nie chcę kupować gotowych produktów sprzedawanych w internecie.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p

Post »

Moja stewia (listopadowe sadzonki) zaczęła kwitnąć. na razie usunę kwiatki ponieważ nie chcę aby sadzonki się osłabiały i tak wyglądają cherlawo mimo, że mają sporo światła i ciepło.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Też kompletnie nie podchodzi mi smak stewii w herbacie (kawy nie piję) ale słodziłam nią zaprawy w tym kompoty wiśniowe, jabłkowe i ku zaskoczeniu w ogóle jest nie wyczuwalna. Tak więc polecam ją w szczególności do przetworów.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p

Post »

Aska73 dobrze wiedzieć jak ją wykorzystać. Dajesz listki, syrop czy susz?
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ja ususzyłam listki. Kiedy chcę zaparzać zioła, wkładam je do czajniczka lub filiżanki i na nie kruszę drobno listki stewi. Nie daję dużo, bo nie wszyscy u mnie słodzą. Ale w takiej formie każdemu z nas smakuje. Nie jest za słodkie, nie jest też całkiem gorzkie.

Jedna rachityczna mi kwitnie, ale nie mam pojęcia czy jest samopylna. Kilka rośnie w skrzynce na parapecie. Mają dość chłodno, starsze listki obrywam i suszę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”