czy możesz mi to wytłumaczyć łopatologicznie, ponieważ poczytałam różne artykuły na ten temat i w dalszym ciągu nie jestem pewna czy dobrze rozumiem,
w jednym artykule znalazłam takie info -
kopiuję :
EM-A
EM-5
EM-BOKASHI
wyciągi roślinne-
i tu info :
" Preparat EM-A bardzo istotnie wzmaga działanie tradycyjnych wyciągów roślinnych stosowanych jako odżywki i przeznaczonych do zapobiegania chorobom grzybowym roślin, pleśniom oraz różnego rodzaju zarazom. Niezwykle istotną jego zaletą jest to, że wyciągi te nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów. W celu przygotowania wyciągu roślinnego najczęściej bierze się 2 kg drobno pociętych składników zielnych na 10 litrów EM-A i odstawia w ciepłe miejsce (o temperaturze 18-35 oC). Po 7 dniach odcedza się rośliny, odlewa płyn i przechowuje w chłodnym miejscu. Ten tzw. sfermentowany wyciąg roślinny z EM utrzymuje świeżość przez 6 miesięcy. Bazą do zrobienia tego wyciągu w zależności od potrzeby mogą być wszystkie zioła lub chwasty: rumianek, lubczyk, pokrzywa, babka, skrzyp itp.
Do przyrządzenia typowego wyciągu grzybobójczego stosujemy czosnek i cebulę. Połączenie ze sobą w oprysku EM-5 i wyciągu roślinnego zapewnia roślinom ogromny potencjał obronny i oczywiście działa korzystnie na życie w glebie. Dozowanie na hektar jest takie samo jak w przypadku EM-A. "
tylko czy to sie dodaje gotowy preparat EM - A do tego nastawu roślinnego, czy najpierw trzeba ten preparat EM - A namnożyć z melasą i wodą niechlorowaną ????????
najlepiej jak napisz krok po kroku co robisz