Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

lepiej reklamować czosnek z lidla albo biedronki?? ja się bardzo cieszę, że odezwał się ktoś z zagłębia polskiego czosnku ...
:wit
w marketach do sadzenia nie kupię, bo na pewno mieszany i nie wiadomo jak traktowany wcześniej, u mnie poza tym marne te główki jak do sadzenia, dzisiaj oglądałam :?
.....
Soprano czy nie masz problemu ze śmietką? jeśli tak to jak sobie radzisz?
soprano99
50p
50p
Od: 12 paź 2012, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chętnie bym zobaczył te główki w Lidlu i porównał ze swoim. Jak już wspominałem widziałem w Biedronce luzem po 1,30 i w siateczce mocno podsuszony pakowany po 3 szt za 2,98. Taki sobie moim zdaniem.

Śmiętki nigdy nie miałem ,dzięki Bogu. Na nią też podobno pomaga zaprawa do sadzenia, ale podobno. Najważniejsze to nie sadzić na tym samym miejscu kilka lat pod rząd. To podstawowa profilaktyka. 2 lata maksimum na tym samym polu, potem zmiana. Ideałem byłoby po 2 latach sadzenia robić przynajmniej 4 lata przerwy od cebulowych. No ale nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić.

PS. Jeżeli rzeczywiście taki straszny faux pas popełniłem, to karnie sypię głowę popiołem. :oops:
PS. Wisi mi kilka maili, jeszcze nie mogę Wam na nie odpisywać na PW. Odpisuję w miarę możliwości na maile.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Soprano ja ma jeszcze do Ciebie pytanie - sporo się tu swego czasu mówiło o nicieniach (Niszczyk zjadliwy) *tu np http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4609&hilit - czy można zawlec sobie to dziadostwo do warzywniaka sadzać ząbki czosnku z jakiegoś nieznanego źródła? U Was występuje?
soprano99
50p
50p
Kontakt:

Post »

Rzadko występuje to ustrojstwo u nas. Ale z opowieści wiem, że potrafi pogrom niezły zrobić. Potem pole należy sezonować 10 lat. Istnieje możliwość zawleczenia go z sadzonką. Dlatego też przed sadzeniem należy sprawdzić główki i ząbki, niepewne odrzucić. Jak już się pojawi to łatwo go zaobserwować - powstają puste place, nic nie wyrasta.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Połowa mojego czosnku już w ziemi.
Odnośnie ząbków do sadzenia polecam wymianę z innymi działkowiczami. Ja "odziedziczyłam" mój czosnek wraz z działką, nie wiem jaka to odmiana ale jest niezawodny i smaczny. Swego czasu były też oferty na forum w dziale sprzedaży i wymian.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

u mnie czosnek jest po 20 zł za kg.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Dziś w sklepie ogrodniczym widziałam czosnek do sadzenia po 30zl. za kg. Wyglądał mi na harnasia.Na ryneczku kupiłam po 80gr. za główkę.Zobaczymy.... :roll:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Soprano, z Twoich wypowiedzi wynika, że Ty pasjonat jesteś, ciężko na takich ludzi trafić przy uprawach wielkotowarowych,
przy zarabianiu pieniążków realizować swoją pasję, to już chyba nic do szczęścia nie potrzeba. ;:162
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

No cóż....to ja w przyszłym roku za czosnkiem pojadę w Polskę ;:3
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
soprano99
50p
50p
Kontakt:

Post »

No tak, jak już wspomniałem wcześniej lubię to. ale jakby mi ktoś powiedział jeszcze kilka lat temu, ze "grzebanie w ziemi" mi się spodoba to uśmiałbym się nieźle. :tan A tak naprawdę to wszystko wina żony.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

soprano99 pisze:.. A tak naprawdę to wszystko wina żony.
Tak naprawdę to zasługa żony ;:138 .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
soprano99
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tak, przepraszam, oczywiście zasługa!
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Sadziłam dzisiaj pierwszy w życiu czosnek ;:oj , mam nadzieję, że dobry. Poczytałam tutaj na forum, że w lidlu mają polski. Pojechałam, kupiłam 10 główek, wyglądał na polski, był dobrze podsuszony, tylko cena... 1,89 zł za główkę ;:oj . Posadziłam 112 ząbków, zdrowiutkich, największych jakie znalazłam i piętką w dół. Czyli na razie wszystko ok. Wiedziałam jednak, że czosnek trzeba na co najmniej 10 cm do ziemi wetknąć. No tak, ale tutaj dla mnie problem się pojawił :?: . Jak taką głębokość odmierzyć. Palcem nie da rady, bo jednak za krótki ;:173 , pikownik, który miałam za krótki się okazał. Poddać się nie miałam zamiaru. Idealny okazał się sztyl od grabi :tan . Odwrócony do góry nogami, oklejony taśmą na odpowiedniej wysokości, więc wiedziałam jak głęboko go wbijać, aby osiągnąć optymalną głębokość. Plusem takiego pikownika ze sztyla od grabi jest to, że nie trzeba się w ogóle schylać, aby porobić dziureczki pod sadzenie. Szło migusiem dziurkowanie, potem wrzucanie piętką w dół, a tu pomocny się okazał młodszy synuś, który genialnie podawał najładniejsze ząbki. Teraz pozostało mi oczekiwanie na wiosnę ;:3 , aby w wolnych miejscach między czosnkiem posiać marchewkę.
soprano99
50p
50p
Kontakt:

Post »

Ta głębokość 10cm to orientacyjna jest. Czosnek w chwili ukorzeniania się i tak wchodzi w ziemię głębiej. Dobrą metodą jest wytyczenie sobie tak głębokiej rządki szpiczastą motyką, potem wsadzenie ząbków co 10-15cm i zasypanie tego.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Uf 170sz posadziłem w końcu spokój z sadzeniem w tym roku :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”