Czosnek - termin sadzenia wiosna/jesień

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek! rwać? Czy wiązać?

Post »

Bogdan, wydebnij od zony przepis na te ogorasy :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
11krzych

Post »

bogdan51 pisze:
Pozdrawiam Wszystkich i nawet tych, co mi kazali wiązać zielsko.
Wiąż zielsko. Ja też zawiążę. Psu na budę jest to potrzebne, ale jak profesjonalnie wygląda :)
I daj Boguś te przepisy na ogórki. Niby to off-top, ale w końcu to Twój wątek.

Pozdrawiam
Krzysiek.
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p
Od: 10 paź 2010, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Comcia pisze:Ja w ogóle nie rozumiem pytania a szczególnie tego co chcesz rwać ?
Przecież na zdjęciu przedostatnim URWAŁEM kwiatostan, a na ostatnim zawiązałem!!!!! I chodzi mi o to czy RWAĆ? czy WIĄZAĆ???
Bogdan
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p

Post »

11krzych pisze:
I daj Boguś te przepisy na ogórki. Niby to off-top, ale w końcu to Twój wątek.
.
OK! Ale ,aby mieć mniej 'roboty" to porobiłem zdjęcia z tych karteczek, co otrzymaliśmy od sąsiadów i znajomych Życzę smacznego i pozdrawiam. Obrazek Obrazek Obrazek

Żona dołożyła jeszcze tego troszkę, więc robię powtórkę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bogdan
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p

Post »

Zapomniałem o najważniejszych ogórkach i chyba najtańszym sposobie ich konserwowania.Sposób bardzo prosty: Ciepła woda, czosnek, koper,chrzan sól.Nie ja ,ale moja żona lekko podgrzewa wodę z solą.Ale najpierw upycha wszystkie składniki w butelkach po mleku (1-jednolitrowych lub po wodzie mineralnej 5-litrowych). Składniki w/g własnego smaku i uznania.Po naładowaniu flaszek ogórkami i wszystkimi dodatkami j/w zalewa je ciepłą wodą z solą i je zakręca. I koniec roboty! Chcąc dostać się do ogórków trzeba odciąć górę butelki i już.Taką butlę 5-litrową tylko we dwoje z żoną konsumujemy przez miesiąc.I daję gwarancję,że ogórki są jadalne przez ten okres i wcale nie trzymamy ich w lodówce, bo taka butla nawet się nie zmieści (1-litrowa tak).Trzymamy je w komórce.Nawet jak pojawi się pleśń na wierzchu to nic nie przeszkadza w ich smaku.
Obrazek Obrazek
Bogdan
11krzych

Post »

Kwiatostany rwać. Nie wiązać tylko usuwać. Koniecznie.
Wiązanie pewnie Ci się wzięło z tego że niektórzy wiążą szczypior w końcowej fazie uprawy, że niby wtedy cebulka jest większa.
I ja też zawiążę szczypior, ale jako lans bo moim zdaniem to nie ma wpływu.
Szczypioru nie rwać :)
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p

Post »

Joakier,Edyta i Mariola i oczywiście moi sąsiedzi! Ktoś mi tutaj chyba zauroczył! Podejrzani są wszyscy! (A może tylko ja?). Zobaczcie co stało się z moim czosnkiem ;:223 Szkoda ,że nie zawiązałem na każdej sztuce czerwonej wstążki.Ale mówi się TRUDNO! ;:14 Polak mądry po szkodzie? Ja już więcej NIGDY - PRZENIGDY nie pochwalę się niczym i nikomu.Ale! mam prośbę!(może już ostatnią na tym forum). Czy możecie mnie wyprowadzić z tego toku myślenia i wytłumaczyć co się stało z moim czosnkiem? Nadmieniam, że czosnek posadziłem na jesieni w trzecim roku po oborniku, ale po wapnowaniu. Ziemia u mnie jest drugiej klasy. ;:162 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bogdan
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Re: Czosnek na wiosnę?

Post »

trza mi szybkiej porady,bo czosnek już czeka.Czy sadzi sie go tak jak dymkę czyli wciska do połowy czy powinien być cały pod ziemią?Wyczytałam ,że letni na głębokość 3-5 cm,ale czy on ma wystawać z ziemi?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czosnek głębiej niż dymkę, naokoło 3 cm. Nie ma wystawać, no chyba że wypuscił już szczypior, no to zielonym do góry i zielone na wierzchu.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Mam czosnek letni...to mój pierwszy raz :!: Powiedzcie kiedy go wyrywać i jak poznam ,że to już? Ostatnimi dni jakoś mu liście pożółkły i nie wiem czy to jakieś choróbsko czy efekt suszy
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Bogdan51, piszesz o podejrzanych, czerwonej wstążce, a winien jesteś sam sobie, że nie zadbałeś o tzw materiał siewny, czyli ząbki. To, co Ci zaatakowało czosnek prawdopodobnie nazywa się zieloną zgnilizną czosnku, nie zimuje w polu lecz przenosi się w zainfekowanych ząbkach i atakuje rośliny w pełni okresu wegetacyjnego. Przepraszam, że tak ostro piszę, ale żartobliwie nie wyszło. Pozdr, Francik.
Francik
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

danutka66 pisze:Mam czosnek letni...to mój pierwszy raz :!: Powiedzcie kiedy go wyrywać i jak poznam ,że to już? Ostatnimi dni jakoś mu liście pożółkły i nie wiem czy to jakieś choróbsko czy efekt suszy
Mimo choróbska/nicienie/mój już wyrwany.
Obrazek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Krycha, mój czosnek letni rosnie sobie w najlepsze, jest cały zielony i ma całkiem grube łodygi. Wyrwałam jednego, a właściwie 2 złączone, na próbę i chyba może sobie jeszcze z miesiąc porosnąć, ząbki były wykształcone, ale łupina biala i tak miękka, że nadawała się do jedzenia. Ten co sprawdzałam to jakiś NN kupiony 2 lata temu na rynku, mam jeszcze jarusa on wygląda trochę bardziej dojrzale ale też chyba ma czas - musze to sprawdzić jak tylko skońcżę wyrywanie zimowego. Czosnek letni tak na zbiór mam w tym roku po raz pierwszy, poprzednie dwa lata eksperymentowałam i rozmnażałam tylko.
Dorota
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Późno posadziłam czosnek i w związku z tym jeszcze go nie zebrałam.
W tym układzie mam pytanie - czy takie małe przymrozki, jakie zapowiadają (działkę mam
w rejonach podgórskich) mogą mu zaszkodzić? Chciałabym jak najdłużej przetrzymać go
w ziemi, żeby jeszcze chociaż troszkę urósł. Tylko z drugiej strony czy przy takich temperaturach
to jeszcze rośnie? :? :oops:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

ARABELLA pisze:Aisyrk czosnku zimowego nie trzeba przykrywać on nie zmarznie. Właśnie zimowy czosnek jest lepszy do ogórków,a wiosenny do spożycia na bieżąco.
Czy jeszcze można wsadzić zimowy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”