Peperomia wymagania, pielęgnacja
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Peperomia
Sokolico, super, że to wstawiłaś i faktycznie widać, ze ten, co pisze, zna się na rzeczy. Moje peperomie na pewno zaliczą co nieco wody, jak będę spryskiwać resztę, ale mam nadzieję, ze im to aż tak nie zaszkodzi. Ale ten garnek mnie rozbawił. 

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Re: Peperomia
Muszę się "pochwalić", że konsekwentnie załatwiłam wszystkie peperomie z biedronki, przetrwała jedna szczepka z co najmniej trzech kupionych w casto. Jest to peperomia pereskiifolia czy jakoś tak. 

-
- 50p
- Od: 10 wrz 2012, o 11:20
Peperomia- choroby
- Damiano12318
- 200p
- Od: 26 lip 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: na co choruje peperomia?
czy to nie jest to:brązowe plamy pojawiające się na najmłodszych liściach, atakujące powoli pozostałe pędy, na powierzchni y mogą być widoczne czarne punkty zarodnikowania grzyba.
Jeżeli tak to jest Antrakoza. Czym zwalczać?:Sarfun 500 SC, Bioczos BR.
Jednak mogę się mylić ponieważ zdjęcia nie oddają tego co Ty widzisz... To mogą być uszkodzenia mechaniczne tzn. ktoś z biura mół ją strącić zahaczyć lub po prostu przelać.
Jeżeli tak to jest Antrakoza. Czym zwalczać?:Sarfun 500 SC, Bioczos BR.
Jednak mogę się mylić ponieważ zdjęcia nie oddają tego co Ty widzisz... To mogą być uszkodzenia mechaniczne tzn. ktoś z biura mół ją strącić zahaczyć lub po prostu przelać.

-
- 50p
Damiano, na mechaniczne uszkodzenia to nie wygląda mi, bo wszystkie listki po kolei to mają a najmlodszy,który wyrósł już u mnie ma takie malutkie brązowe kropeczki coś jakby odziedziczyły to coś od duzych lisci.. nie chcę zeby to się bardziej rozwijało
- Damiano12318
- 200p
A więc zastosuj preparaty które Ci podałem. Pamiętaj nie zawsze pomoże za pierwszym razem.
Pozdrawiam Damian
Pozdrawiam Damian
- Marlenka X
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2012, o 19:13

Miłego dnia
- Damiano12318
- 200p
Marlenka X faktycznie dobrze mówisz że można zastosować czosnek podam przepis 2 lub 3 ząbki czosnku szklanka wody o temperaturze pokojowej. Czosnek drobno siekamy zalewamy szklanką wody mieszamy 5 minut lub zostawiamy do następnego dnia.
U mnie czosnek działa również na mszyce przedziorki oraz wiele wiele innych. Należy pamiętać aby NIE GOTOWAĆ ponieważ zabijamy siarczany zawarte w czosnku które działają na grzyby i inne "żyjątka".
U mnie czosnek działa również na mszyce przedziorki oraz wiele wiele innych. Należy pamiętać aby NIE GOTOWAĆ ponieważ zabijamy siarczany zawarte w czosnku które działają na grzyby i inne "żyjątka".
-
- 50p
Suuuper, jestem zwolenniczką tzw. domowych sposobów
Bardzo dziękuję
zaraz idę montowac miksturę i zapamiętam na przyszłośc, że to na inne szkodniki też pomaga.
Przy okazji mam pytanie o odczucia-czy dobrze kombinuję, że takie domowe sposoby podobnie jak w przypadku zdrowia ludzkiego są dlatego lepsze,że są po prostu naturalne a wiadomo chemia jest agresywna i na jedno pomoże,ale może na inne zaszkodzic (chociaż na co może zaszkodzic taka chemia u rośliny poza chorobą?) Ostatnio ratowałam sanderianę od jakiegoś robactwa (wciornaski jakieś) i mam wrażenie, że poza pozbyciem sie wroga liście ucierpiały, bo zaczęły intensywnie żółknąc i usychac (poparzyłam liście opryskiem
?)

Przy okazji mam pytanie o odczucia-czy dobrze kombinuję, że takie domowe sposoby podobnie jak w przypadku zdrowia ludzkiego są dlatego lepsze,że są po prostu naturalne a wiadomo chemia jest agresywna i na jedno pomoże,ale może na inne zaszkodzic (chociaż na co może zaszkodzic taka chemia u rośliny poza chorobą?) Ostatnio ratowałam sanderianę od jakiegoś robactwa (wciornaski jakieś) i mam wrażenie, że poza pozbyciem sie wroga liście ucierpiały, bo zaczęły intensywnie żółknąc i usychac (poparzyłam liście opryskiem

- Marlenka X
Miałam ostatnio problem z grzybem na liściach kalanchoe i mikstura z czosnku (dokładnie ta,którą podał Damiano
) pomogła...tak więc jestem zwolenniczką naturalnych metod
. Ja w swojej sanderianie miałam skoczkonogi,ale zmieniłam ziemie i wsadziłam pałeczki nawozowo-owadobójcze z tych mało chemicznych i czosnek
Bezziu jeśli chodzi o chemię to ja się zawsze boję,że użyje za dużo i wraz z intruzami padnię roślinka 

Miłego dnia
- Damiano12318
- 200p
zastosowanie chemii niesie ze sobą pewne ryzyko... Tak szczerze nie pomyślałem aby podać Ci domowy sposób na grzyby i inne paskudztwa...
ale jeżeli Marlenka podała sposób to ja podałem przepis. To się nazywa wspołpraca a nie rywalizacja

- Marlenka X
Co dwie głowy to nie jedna
A ja nie pomyślałam żeby przepis na wywar z czosnku podać
Pozdrawiam 

Miłego dnia
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Peperomia Putolata
W Internecie jest napisane, że należy:
- trzymać ją w świetle, ale nie bezpośrednim,
- utrzymywać wilgotne podłoże,
- uważać, by nie było za mokre,
- podlewać demineralizowaną wodą
to z grubsza tyle
- trzymać ją w świetle, ale nie bezpośrednim,
- utrzymywać wilgotne podłoże,
- uważać, by nie było za mokre,
- podlewać demineralizowaną wodą
to z grubsza tyle

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Re: Peperomia Putolata
Wilgotne podłoże, to przesada.
Nie lubi wilgoci wcale. Liście ma grube, mięsiste, czyli sukulentowe. Wytrzyma chętnie suszę, w wilgoci zgnije. Może rosnąć w słońcu i w cieniu też. Jasne miejsce z rozproszonym światłem, bez południowej spiekoty będzie dobre dla tej rośliny. I podłoże przepuszczalne.
Nie lubi wilgoci wcale. Liście ma grube, mięsiste, czyli sukulentowe. Wytrzyma chętnie suszę, w wilgoci zgnije. Może rosnąć w słońcu i w cieniu też. Jasne miejsce z rozproszonym światłem, bez południowej spiekoty będzie dobre dla tej rośliny. I podłoże przepuszczalne.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis