Moje zielone królestwo - ewab123
Witaj Ewo.
Przyszłam do Ciebie z rewizytą i muszę przyznać, że dawno z takim zaciekawieniem nie czytałam wątku. Zazwyczaj głównie ogąda się zdjęcia.... a Ty tak ciekawie opowiadasz o roślinkach i o tym, co będziesz robiła.
Mam podobną skarpę jak Ty (tyle, że mniejszą), więc z uwagą będę czytała o kolejnych Twoich nasadzeniach.
Bardzo podba mi się Twój staw. Powiedz mi czy ja dobrze zrozumiałam, że ten teren przy stawie sama wyrównałaś? Bez pomocy koparki/glebogryzarki/bron? Tylko widły?
Na koniec zdradzę Ci, że mamy wspólne hobby. Ja też nie lubię gotowych wzorów.
Bardzo ładne masz obrazy
Ciesze się, że tu trafiłam, żałuję że tak późno.
Przyszłam do Ciebie z rewizytą i muszę przyznać, że dawno z takim zaciekawieniem nie czytałam wątku. Zazwyczaj głównie ogąda się zdjęcia.... a Ty tak ciekawie opowiadasz o roślinkach i o tym, co będziesz robiła.
Mam podobną skarpę jak Ty (tyle, że mniejszą), więc z uwagą będę czytała o kolejnych Twoich nasadzeniach.
Bardzo podba mi się Twój staw. Powiedz mi czy ja dobrze zrozumiałam, że ten teren przy stawie sama wyrównałaś? Bez pomocy koparki/glebogryzarki/bron? Tylko widły?
Na koniec zdradzę Ci, że mamy wspólne hobby. Ja też nie lubię gotowych wzorów.
Bardzo ładne masz obrazy

Ciesze się, że tu trafiłam, żałuję że tak późno.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Witaj Izo i dziękuję za odwiedziny. Rzeczywiście ten teren wokół stawu wyrównaliśmy grabiami. Oczywiście najpierw ziemia została zruszona kultywatorem i bronami, ale resztę zrobiliśmy już ręcznie. W tym roku już zaczęliśmy kolejny etap prac na tej łące. W części najbardziej podmokłej nawoziliśmy 50 przyczep piasku (ziemia jest torfowa) i jeszcze w najbliższym tygodniu mają nam przywieźć czarną ziemię.Później znowu to samo, rozgrabianie, wyrównywanie, wałowanie i sianie trawy. W planach jest jeszcze ścieżka między kamiennymi schodami , a mostkiem na stawku. Ścieżka będzie z płaskich kamieni( dogadałam się z kamieniarzem i dostanę odpady) . Później powstanie altanka i oczywiście nowe nasadzenia. Wzdłuż ścieżki planuję niski żywopłocik , np. z bukszpanu lub pigwowca. Część terenu przeznaczyłam na ogródek warzywny. Już rosną pory, selery, pomidory, papryka i posiane są inne warzywa. Zamówiłam też trochę sadzonek truskawek. Posadzę je w przyszłym tygodniu. Pracy mam mnóstwo i dlatego mało mam ostatnio czasu na forum. Wokół całej działki rośnie żywopłot ze świerka. Właśnie dzisiaj go pieliłam. Zarasta niemiłosiernie. Ziemia jest sucha jak skała, ale musiałam to zrobić, bo deszczu ani widu, ani słychu, a trawa wyższa już od świerków. Wstawię kilka zdjęć z tej części działki, którą teraz zagospodarowuję:

-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
-
- 500p
- Od: 2 lut 2008, o 17:12
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewuś, ale już duuużo zrobliliście !

Czy te hektary nad wodą, to ostatnie już prace ziemne ?
Świetne miejsce na trawnik, bo woda blisko
Wystarczy pompa zanurzalna, kawał szlaucha i końcówka lub zraszacz z natryskiem rotacyjnym i już masz automatyczną deszczownię na trawniczek.
I nawet wielkie upały nie będą mu w stanie zaszkodzić!
A co to jest takie ładne ?

Czy te hektary nad wodą, to ostatnie już prace ziemne ?
Świetne miejsce na trawnik, bo woda blisko

Wystarczy pompa zanurzalna, kawał szlaucha i końcówka lub zraszacz z natryskiem rotacyjnym i już masz automatyczną deszczownię na trawniczek.
I nawet wielkie upały nie będą mu w stanie zaszkodzić!
A co to jest takie ładne ?

Haniu, to ładne to jest wawrzynek główkowy. Mi też się bardzo podoba. Do tego jeszcze pięknie pachnie w czasie kwitnienia. Mam tylko kłopoty z jego rozmnażaniem. Próbowałam ukorzeniać gałązki, ale nie udało mi się. Ostatnie prace ziemne zostały już zakończone. Wkrótce opiszę je i wstawię zdjęcia. Teraz nie ma mnie prawie wcale na forum, bo mam gorący okres w pracy. Już za kilka dni pojawię się i nadrobię zaległości.
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuś, co u Ciebie? Obejrzałam Twoje ostatnie zdjęcia i oniemiałam z zachwytu, bardzo zazdroszczę Ci tego stawu i w ogóle pięknie u Ciebie. Wcale nie widać suszy.
Przeczytałam, że masz zamiar zrobić żywopłot z pigwowca, nie wiedziałam, że się do tego nadaje, a chyba byłby mniej kłopotliwy niż z bukszpanu.
Jak tam karczochy?
Pozdrawiam Dorota
Przeczytałam, że masz zamiar zrobić żywopłot z pigwowca, nie wiedziałam, że się do tego nadaje, a chyba byłby mniej kłopotliwy niż z bukszpanu.
Jak tam karczochy?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Witaj Dorotko, cieszę się ,że mnie odwiedziłaś. Staw rzeczywiście dodaje uroku naszej posesji. Mam w tym roku działeczkę warzywną ( do tej pory, czyli przez dwie wiosny, robiłam ją u sąsiadki, bo u nas nie było miejsca). Wszystko bardzo ładnie rośnie. Oczywiście karczochy również. Oglądam je codziennie i nie mogę się doczekać efektu końcowego. Ostatnio rzadko byłam na forum, bo miałam dużo pracy, ale teraz muszę wszystko nadrobić. Pozdrawiam