Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Mrówki obsiadły derenia jadalnego :(
proszę o pomoc jak to zwalczyć ,posiadam dereń biały cornus mas

- aniawoj
- Przyjaciel Forum 
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dereń biały to Cornus alba
Cornus mas - to Dereń jadalny.
Którego więc masz? 

Pomijając identyfikacje - obecność mrówek może świadczyć o obecności mszyc na dereniu - sprawdź !

Którego więc masz?

Pomijając identyfikacje - obecność mrówek może świadczyć o obecności mszyc na dereniu - sprawdź !
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

aniawoj pisze:Dereń biały to Cornus alba
Którego więc masz?
Tak mam derenia cornus mas - jadalnego
na łodygach są takie czarne jakby kulki czy narośla - czy to mszyce ?
jeśli to mszyce to jak z tym walczyć i z mrówkami też
- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poprawiłam temat wątku 
Na mszyce - Pirimor, albo woda, ocet i Ludwik (1 litr, kieliszek i parę kropel). Podobno pomaga. Na mojej jabłonce pomógł dopiero Mospilan

Na mszyce - Pirimor, albo woda, ocet i Ludwik (1 litr, kieliszek i parę kropel). Podobno pomaga. Na mojej jabłonce pomógł dopiero Mospilan

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

A co zrobić z tabunem mrówek na nowo zakładanym trawniku? Chemia nie wchodzi w gre bo się trawa może nie ukorzenić ładnie, a domowe sposoby dadzą rade przy tak hurtowej ilości mrówek jakie można zaobserwować u mnie na działce? Proszę o jakieś ciekawe pomysły i skuteczne sposoby zwalczania. Boje się, że wszystkie nasiona trawy mi poprzenoszą nie wiadomo gdzie 

- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mrówki i cynie...
Coś mi zjada siewki cynii, chyba mrówki! Zaczynają się też zabierać za aksamitki. Ratujcie, bo mi wszystko spałaszują!   Co robić??
 Co robić??

Co robić??
 Co robić??Tak to środek do zwalczania mrówek. Ja kupiłam w proszku. Działa on w ten sposób, że mrówki zanoszą go do środka mrowiska i częstują nim matkę. W ten sposób ginie całe mrowisko. Stosowałam go przy siewkach i nic im nie było. Jak mrówek już nie ma to resztki środka wybieram, bo boję się o zwierzaki, choć przecież kot nie będzie lizał ziemi. Ktoś powie, że mrówki są pożyteczne, ale u mnie jest ich zatrzęsienie. Pod każdym pniakiem czy kamieniem, pod krzakami, wszędzie ich pełno. Muszę je trochę przetrzebić.

A czy podlewanie drożdżami z cukrem nie zniszczy pomidorów i papryki? Bo w szklarni w pomidorach to jest ich zatrzęsienie. Wiem, że babcia mojego m leje ocet na mrówki i sypie proszkiem do pieczenia. Efekt lania octem jest taki że nie da się wyjść na ogród, taki jest smród,a proszek też raczej nie podziałał (sprawdzane w piaskownicy).