Szparagi-uprawa,problemy
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szparagi
A ja codziennie tnę po 70 kg. za zachodnią granicą, a dopiero się rozkręcają.

- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
Zazdroszczę wam tych szparagów...
Miałam zamiar "odmłodzić" szparagi,które lat ok 20 służyły jako dekoracja ogrodu.Zaniechałam tego z rożnych przyczyn.
Taka nieśmiała decyzja we mnie tkwi by spróbować posiać z nasion.Nie jest za późno?
Miałam zamiar "odmłodzić" szparagi,które lat ok 20 służyły jako dekoracja ogrodu.Zaniechałam tego z rożnych przyczyn.
Taka nieśmiała decyzja we mnie tkwi by spróbować posiać z nasion.Nie jest za późno?
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Wczoraj i dzisiaj przeniosłem dwie karpy do "szparagowej" grządki, i przy okazji zerwałem jeden szparag średniej grubości do jedzenia. Myślę, że rośliny są męskie, bo nie ma nowszych samosiejek w pobliżu.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Szparagi męskie są uważane za lepsze, bo rośliny mogą się "skupić" na zbieraniu sił do następnego sezonu a nie wytwarzaniu owoców późnym latem i jesieni. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, i nie zauważyłem róźnicy.
pozdrawiam, Gunnar
Witam,
Nadejlsza jesień, a moje szparagi nadal są zielone
Mam więc pytanie do znawców tematu czyli do Was. Co należy zrobić ze szparagami na zimę? Czytałem, że należy uciąć łodygi przy ziemi i przykryć liśćmi bądź słomą. Czy to wystarczy? Jeśli tak to kiedy należy to zrobić, ponieważ przez kilka najbliżych dni zapowiadane są niske temperatury w moim regionie? Co prawda dziś przykryłem szparagi włókniną ogrodową, ale boję się że to nie wystarczy i mogą umarznąć.
A tak się prezentują

Nadejlsza jesień, a moje szparagi nadal są zielone

A tak się prezentują

- GunnarSK
Szparagi są całkowicie zimotrwałe i nie powinny marznąć. Można nic nie robić albo ucinać i lekko przykryć jak sam piszesz, i to na pewno wystarczy.
pozdrawiam, Gunnar
- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
Szparagi posiałam zaraz po tym jak pisałam powyższy cytowany post.Mam 11 roślinekjaska2503 pisze:Zazdroszczę wam tych szparagów...

Na razie są w donicach i nie wiem czy będę w stanie posadzić je jak należy(praca i ple nie jest dokładnie przygotowane,bo muszę nawieźć ziemi)

Chyba najlepiej będzie "zadoniczkować" je w ziemi i wiosną posadzić

Postaram się wkrótce dodać foto.
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

jaska2503 - A ja właśnie w tym roku ogrodowym szparagom dałam nowe życie, przesadziłam na nowe grzadki i odmłodziłam. Mam nadzieję na zbiór w przyszłym sezonie. długo nie wiedzialam że te często spotykane w wiejskich ogródkach ozdobne szparagi to właśnie szparag lekarski, calkiem smaczne i jak najbardziej do jedzenia.
Dodam że nigdy nie przechodziły jakichs specjalnych zabiegów zabezpieczających przed mrozem i nigdy nie wymarzły.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie chcąc zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Postanowiłem założyć sobie szparagarnie, jako, że nie mam jeszcze gotowego miejsca i jego przygotowanie chwilę zajmie, chcę wyhodować szparagi z nasion. Tu pojawia się moje pytanie do tych którzy mają swoje szparagi z nasion. Czy nie jest jeszcze za wcześnie na wysiew nasion? o ile ktoś pamięta kiedy siał swoje i czy zaszkodzi szparagom zbyt wczesny siew?
z góry dzięki za wszelkie porady
z góry dzięki za wszelkie porady
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Dołączam się do powyższych pytań.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Co roku ja lub mój tata siejemy szparagi z zebranych jesienią nasion z dorosłych egzemplarzy w styczniu, lutym, szybko kiełkują. Rosną ładne choineczki, w marcu, kwietniu hartuję rozsadę, w zależności od pogody i długości zimy oczywiście i dołuję w ziemi, czasami pikujemy jak jest na to czas, jak nie rosną sobie tak do jesieni, na jesień idą na miejsce właściwe lub czasami rosną tak dwa lata i dopiero 2 latki przeSadzamy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Dołujesz w ziemi, znaczy z doniczką zakopujesz?
Ja sieję szparagi wprost do grunty na kawałku grządki przeznaczonym na wysianie szparag. Rosną do jesieni. jesienią przesadzam na miejsce stałe dobrze przygotowane bo szparagi będą tam rosły kilka ładnych lat.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Xardas45, ja dołuję z bryłą ziemi, bez doniczki, natomiast mój tata pikuje do doniczek p9 po 1 szt, jeśli nie ma jeszcze wyznaczonego miejsca na szparagarnię ;) i na jesieni lub też czasami za rok-dwuletnie sadzonki dopiero sadzi. Dobrze jest np po założeniu pierwszego zagonu, np za 5 lat założyć drugi z młodymi sadzonkami, zanim te młode dorosną i zaczną dawać zadowalający nas plon tamte stare już będą mniej rodziły. I jak pisze Perdi warto dobrze przygotować ziemię, odchwaścić i nawieżć obornika.
Swoje szparagi posiałam rok temu na wiosnę, popikowałam do ziemi. Pięknie się przyjęły i rozrosły.
Teraz już nie wiem, czy mam na miejsce stałe sadzić jesienią, czy na wiosnę też można?
Teraz już nie wiem, czy mam na miejsce stałe sadzić jesienią, czy na wiosnę też można?