Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Lodziu, Aguś żurawki w palanch są. Na razie nie miałam już co sadzić. To co posadziłam to rosliny z ogrodu. Kupiłam tylko iglaki.Oprócz Schmidti. Ona też z Sulejowa. Posadziłam już 3 żurawki. Może ich nie widać, bo to tegoroczne ukorzenione.
Zastanawiam się nad jednorocznymi bardziej do upchnięcie, bo przecież Sugold troszeczkę się rozrośnie. Będę kontrolowała, ale mimo wszystko z czasem zajmie więcej miejsca.

Aguś, mam nadzieję, że to już koniec. Wczoraj i dzisiaj już był spokój. :wink:
Ja również zyczę miłego przetrwania tygodnia. Nadchodza cięzkie czasy. Trzeba sie trzymać ;:333
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, te schodki wyglądają fantastycznie. Czy ten kamień to łupek?
Świetny pomysł na rabatę, macierzanka pasuje idealnie i przy okazji roztacza zapach przy schodkach :lol:
Można usiąść z książką i kawką ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Oby spokoj zapanowal w trybie ciaglym ;:333
Zolte, zolte - cos tam sobie wcisnij. Albo wlasnie zurawki (tyle ze nie wiem jak tam ze sloncem) albo takie malutkie zolte berberysy, co to Agus ostatnio u siebie chciala sadzic - ladniutkie sa a zolc do kamienia zawsze ladnie wyglada.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, nie pamiętam co to za kamień. Teraz to już będzie milej tam przysiąść. Do tej pory widać było wydeptaną ścieżkę przez psa. Pewnie i tak będzie deptał dalej, lae już nie będzie tak widać jak teraz. Roślinki się rozrosną to zasłonią przynajmniej od strony schodków.

Jula, a nie za gęsto?
Jako żółty akcent posadziłam tam tawuły. Oczywiście nie wiem jaka nazwa, ale te miniaturowe. Wiosną będa miały piękne barwy, a potem zżółkną. Ale pomyślę jeszcze o czymś żółtym
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego groszkowca tez masz chyba z zoltymi przyrostami? dlatego pomyslalam o jeszcze mocniejszym akcencie a te berberysy co Agus ostatnio wstawila w swoim planie sa takie wlasnie mocno zolte i tez miniaturowe ... tak ze jakbys wsadzila taka, to mysle ze bylo by cacy ;:108
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Podoba mi się rabata przy schodach, z sungolga będziesz zadowolona, rośnie stosunkowo wolno a pięknie rozświetla rabatę, może rzeczywiście dosadź tam berberysy tak jak podpowiada Jule, to będzie dobra przeciwwaga dla drugiej strony rabaty, gdzie masz posadzone hosty - zakątek cienisty versus zakątek świetlisty.
A schody masz przepiękne ;:215

I jestem pod wrażeniem tego jak jesteś dzielna, w samotnym (tj. bez udziału a często i wiedzy M.) reorganizowaniu ogrodu.
Dbaj tylko o siebie, co by kręgosłup wytrzymał.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hej Małgoś, schodki i rabatka bardzo ładne. Jak chcesz tam dosadzić żółte to może naprzemiennie żurawki limonkowe z tymi co masz. Chyba że tam za dużo słońca bo one się czasem przypalają.
Generalnie ja bym tam za dużo nie dawała. Jak wiosną się rozrośnie to dopiero ocenisz i można coś zmienić w razie potrzeby.

Mnie też już się nie chce do ogrodu w taką pogodę wychodzić. Wczoraj przespałam cały dzień, chyba jakieś zmęczenie materiału już dało znać o sobie. ;:222 ja nigdy nie sypiam w dzień.
Niestety dziś kolejny tydzień pracowy zaczęty ;:174
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Czytam sobie i podziwiam i tylko co raz domykam szczękę :) Pięknie tu Gosiu u Ciebie i bardzo profesjonalnie. Pozdrawiam Ewa
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oj, te schody faktycznie są śliczne. Ale obawiam się, że czeka Cię częste podlewanie tego zakątka, i to powolne, bo inaczej wszystko spłynie :roll: Podobnie, jak Jola, odradzałabym gęste sadzenie, bo z tego nigdy nic dobrego nie wynika, w dłuższym okresie. Iglaki posadziłaś tam bardzo ładne, teraz tylko czekać, aż trochę podrosną. Tawuła powinna Ci się ładnie zaokrąglić już do późnej wiosny, one tak szybko rosną (tylko ją przytnij).
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula, tak groszkowiec jest złocisty. Może posadzę berberysiki. Na ten sezon prace zakończone. Jak już dziewczyny pisały, za gęsto sadzić nie można. Przez zimę zastanowię się, czy dosadzę żurawki, czy berberysy. Ale te berberysy chyba przeważą.
A wesz, że coraz bardziej chodzi za mną płożak przed domem? :roll:
A tak ich nie lubię :wink:

Asiu, pomysł z przeciwwagą dobry. Poważnie się nad tym zstanawiam.
No, jakoś musze się trzymać :D
To ze sama walczę z ogrodem to nic w porównaniu z tym, że muszę walczyć z m. o każdy pomysł. Gdyby nie jego niechęc do kwiatów i nowości ogród wyglądałby zupełnie inaczej. No niestety kręgosłup odczuwam. No, ale nie mam innego wyjścia

Jolu, niestety limonka tam padnie. Stok jest od zachodu, więc słonko po południu przygrzewa bardzo. W dodatku tam będzie zawsze mniej wody niż w innej części ogrodu, bo jak słusznie zauważyła Dominika, woda będzie raczej spływać.
Własnie bronię się rekami i nogami przed gęstym sadzeniem, ale wiesz jak jest :wink:
będę się bardzo starała. Także tylko jeszcze albo jedna żurawka, albo 2 berberysy miniaturowe i basta.
Muszę jeszcze wykopać porządne obrzeże. Nie miałam na to siły cos wczoraj. Tak samo jak Ty najchętniej przespałabym całą niedzielę.

Ewo, bardzo mi miło, że podoba Ci się w moim ogrodzie.
Ale, że jest profesjonalny to chyba przesadziłaś :lol:
Amator ze mnie totalny. Wciąż przesadzam dokupuję, ryję w ziemi. Profesjonalnie to by było, gdyby sie raz posadziło i podziwiało :D

Dominiko, masz rację z tym podlewaniem, ale musiałam zagospodarowac tę skarpę. Chyba lepiej wygląda taka niż ta wydeptana ziemia?
Wiesz jak jest z tym sadzeniem. Staram się bardzo. I tak wydaje mi się, że jest za gęsto. Iglaki będe przcinała. Tawułę też. Całe szczęście, że ona z tych miniaturowych. Wyższa niż w tej chwili nie będzie. Najwyżej może zgęstnieć.Posadziłam tam tez liliowca. W razie czego pójdzie gdzie indziej. Wszystko okaże się już w przyszłym roku. Zresztą na podrośnięcie iglaków to trzeba bedzie trochę poczekać.

Moje jedyna 2 dalie. Słabo kwitły. Nawet one. Stąd wniosek, że faktycznie w tym roku nawożenie leżało u mnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak posadz berberysy Tiny Gold - one sa malutkie, zgrabniutkie ;:108 Zastanawiam sie tylko czy Twoj cyprysik bedzie bardzo zolty czy mniej zolty ... bo wydaje mi sie ze masz Filifera Aurea Nana a one roznie sie wybarwiaja. Ja mam 2 sztuki przed domem i jeden jest wsciekle zolty po calosci a drugi ma tylko zolte koncowki jak u Ciebie. Jezeli nadal bedzie w takiej kolorystyce, to mozesz dac dwia Tiny Gold ale jak cyprysik bedzie sie bardziej wybarwial, to musisz optycznie zobaczyc czy dwa nie bedzie za duzo dobrego.
Akurat taki plozak jest fajny ;:108 wiem ze nie kwitnie i nie robi zadymy ale lagodzi obyczaje :wink:
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu przybiegłam się przywitać :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula, własnie dlatego jakoś on mi tam pasuje. Wokół panuje straszliwy harmider. Pełno kwiatów.
Zaczynam się do niego przekonywać, chociaż nie wiem, czy zdołam zachować taką dyscypline.
Ja mam cyprysika Sungold. Chyba jest bardziej żółty. Przynajmniej na zdjęciach. Własnie nie wiem, czy to nie będzie za żółto, bo przecież tawuła też bedzie dawała po oczach. A tam rosną 2, tylko jedna taka jeszcze tycia, bo uszczknęłam od tej większej. Dlatego bardziej skupiałam się na Admiratione.

A to przód z innej perspektywy
Obrazek

Obrazek

Maju, cieszę się, że jesteś. Już w porządku?

Naparstnice dopiero zaczęły szaleć u mnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Gosiu to co byś robiła, gdybyś tylko raz wszystko posadziła? :;230
Podziwianie tylko by Ci zostało, a gdzie radość z nowych rabatek?
Twoje róże mają jeszcze tyle liści, u mnie prawie są bez.
Pewnie im trzeba będzie czegoś wiosną podsypać.
Miniaturowe berberyski po posadzeniu pielęgnuj, one są delikatne.
Mnie zmarzły w tym roku w maju, co prawda odbiły, ale już były takie ładne. :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, jaką dokładnie mają mieć linię te nowe rabaty przy chodniku? Przeciągniesz łagodną linią te istniejące, tak aby narożniki chodnika znalazły sie w jej osi?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”