Choroby jabłoni
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Choroby jabłoni
Tak się składa, że wczoraj i dzisiaj objechałem spory kawałek województwa Łódzkiego. Część północna.
Zaobserwowałem / w sadach przydomowych, na działkach / wiele suchych, chorych jabłoni i mówię tu o starych drzewach, nie młodzieży.
Kilku się bliżej przyjrzałem. Zza płota. Zaobserwowałem suche nie do końca rozwinięte kwiaty, pokryte pajęczynką, schnące liście, chyba parcha i mączniaka.
Wydaje mi się , że w Łódzkim w tym roku wyjątkowo dużo drzewek złapało parcha i to na terenie gdzie w poprzednich latach prawie nie występował.
Co dziwne, dwie sąsiednie jabłonki, jedna już do wycięcia, a na drugiej zero objawów choroby.
Czy Wy też zaobserwowaliście ponadprzeciętną ilość chorych jabłoni ?
Zaobserwowałem / w sadach przydomowych, na działkach / wiele suchych, chorych jabłoni i mówię tu o starych drzewach, nie młodzieży.
Kilku się bliżej przyjrzałem. Zza płota. Zaobserwowałem suche nie do końca rozwinięte kwiaty, pokryte pajęczynką, schnące liście, chyba parcha i mączniaka.
Wydaje mi się , że w Łódzkim w tym roku wyjątkowo dużo drzewek złapało parcha i to na terenie gdzie w poprzednich latach prawie nie występował.
Co dziwne, dwie sąsiednie jabłonki, jedna już do wycięcia, a na drugiej zero objawów choroby.
Czy Wy też zaobserwowaliście ponadprzeciętną ilość chorych jabłoni ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Choroby jabłoni
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brunatna zgnilizna - alibo inna zgnilizna - grzyb zaraża jabłka poczynając od miejsca uszkodzenia, dlatego tak koliście to wygląda. Ale pierwotnym powodem jest uszkodzenie skórki, przez które grzyb wnika.
http://agrosimex.pl/files/artykuly_nauk ... 8_2008.pdf
A w Łódzkim pewnie susza, co? Drzewa osłabione, nie bronią się przed zarazą...

http://agrosimex.pl/files/artykuly_nauk ... 8_2008.pdf
A w Łódzkim pewnie susza, co? Drzewa osłabione, nie bronią się przed zarazą...

- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
Dodam tylko że najczęściej ciągłość skórki owocu narusza: zaawansowany parch jabłoni( z pęknięciem) , robale ( owocówki, zwójki, owocnice) , mechaniczne( dzioby ptaków, ostry patyk , spadający inny owoc itp).
kolekcjoner smaków
- krzysztofkhn
Tak ! W Łodzi i okolicach totalna susza. Pomimo opadów deszczu, dalej jest sucho. W sobotę podlewałem młode drzewa.
Brak śniegu zimą zrobił swoje.
Brak śniegu zimą zrobił swoje.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Wydaje mi się że to są liśćie gruszy,a ta choroba którą widać to rdza gruszy Jest to choroba grzybowa Aby ją zwalczyć trzeba na koniec maja zrobić oprysk,najlepiej Score,Topsin
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Tak - to rdza gruszy.
masz rację pomyliłem zdjęcia ,to liść gruszy a tutaj mam liść jabłoni i czereśni.
http://imageshack.us/photo/my-images/19/dscn3265p.jpg/
i dzięki za odpowiedzi ,a w maju to nie za późno?
Pewnie chodzi o to aby liście już były?
http://imageshack.us/photo/my-images/19/dscn3265p.jpg/
i dzięki za odpowiedzi ,a w maju to nie za późno?
Pewnie chodzi o to aby liście już były?
Nie będzie za póżno,wcześniej nie ma sensu ponieważ ta choroba spowodowana jest od Jałowca Sabińskiego, który właśnie w tym okresie puszcza zarodniki,które atakują grusze Choroby które przedstrawione są na zdjęciach wynika że jabłoń zaatakował parch,a czerśnie brunatna plamistoś liśći,ale w 100% nie jestem pewien Walke z tymi chorobami musisz zacząć już teraz
Najważniejsze to wyzbieranie wszystkich liśći,które spadną z tych drzew Najlepiej je spalić Od wiosny trzeba zacząć od oprysku Miedzianem ,Sylitem,Score przemiennie w takiej kolejnośći jak pisałem Jabłoń dobrze jest też opryskać środkiem o nazwie Zato,ale to dopiero w maju jak będą na drzewie liśćie
wielkie dzięki za porady ,działkę mam 2 rok i tak te moje drzewka dopiero ńwtedy posadziłem.
Jabłoń Cortland,
grusza FAVORIT,
śliwa EMPRESS,
czereśnia czerwona buttera
Jabłoń Cortland,
grusza FAVORIT,
śliwa EMPRESS,
czereśnia czerwona buttera
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Dodam że czereśni i śliwie powinien wystarczyć oprysk miedzianem w bezlistnym okresie, można i jesienią i wiosną; to zabezpieczenie przed grzybami ale także rakiem bakteryjnym. Jabłoniom też się przyda. Latem na grzybki na liściach to już jeśli jest problem. Nie ma co martwić się każdą plamką.
Faworytka może chorować na parch i oczywiście rdzę gruszy, tu oprysk jak liście są, jak wyżej Aro mówił.
Ale - i to jest duże ale - te odmiany powinny normalnie sobie radzić bez ochrony. Jeszcze młode i słabe, skoro teraz grzyby są to zwalczyć, lecz przede wszystkim zadbać o dobre dla drzew warunki, a jak podrosną powinno już być bez większych problemów.
Natomiast Cortland to kiepski wybór do ogrodu - jest bardzo podatny na grzybki... i będziesz ganiał z opryskami, co roku, a grzybki będą się i tak rozsiewać po okolicy, zarażając inne... Pytanie czy warto; ani to zdrowo dla siebie, ani dla ogródka w ogóle. Osobiście bym takiego rozsiewcy chorób nie trzymał.

Faworytka może chorować na parch i oczywiście rdzę gruszy, tu oprysk jak liście są, jak wyżej Aro mówił.
Ale - i to jest duże ale - te odmiany powinny normalnie sobie radzić bez ochrony. Jeszcze młode i słabe, skoro teraz grzyby są to zwalczyć, lecz przede wszystkim zadbać o dobre dla drzew warunki, a jak podrosną powinno już być bez większych problemów.
Natomiast Cortland to kiepski wybór do ogrodu - jest bardzo podatny na grzybki... i będziesz ganiał z opryskami, co roku, a grzybki będą się i tak rozsiewać po okolicy, zarażając inne... Pytanie czy warto; ani to zdrowo dla siebie, ani dla ogródka w ogóle. Osobiście bym takiego rozsiewcy chorób nie trzymał.

- krzysztofkhn
Aro !
Nie sądzisz, że trochę przesadziłeś z tymi opryskami ?
Miedzian wiosną, na tę młódź to oczywiste, ale pozostałe, to już zależnie od zaistniałej sytuacji.
Nie sądzisz, że trochę przesadziłeś z tymi opryskami ?
Miedzian wiosną, na tę młódź to oczywiste, ale pozostałe, to już zależnie od zaistniałej sytuacji.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.