Tuja żywotnik - sadzenie, przesadzanie
Re: Tuje
Najlepiej teraz lub na wiosnę, nawóż przed zimą można stosować tylko w celu dobrego przezimowania iglaków, specialnym nawozem bez jakiegoś pierwiastka dostępny w ogrodniczych ale też jest w Polo Marke... i Carrefo... .

- Napoleon
- 500p 
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz jest za późno.Iglaste przesadza sie od 15 sierpnia do 15 góra 20 września.Na wiosnę można po ustąpieniu silnych mrozów ok 1 tyg. kwietnia.
Zasilać można ale nie w pierwszym roku po posadzeniu.
Cały rok można podawać potas,Mg,fosfor itp. a nawozy azotowe tylko od kwietnia do końca czerwca.
-- 5 paź 2012, o 19:07 --

Zasilać można ale nie w pierwszym roku po posadzeniu.
Cały rok można podawać potas,Mg,fosfor itp. a nawozy azotowe tylko od kwietnia do końca czerwca.
-- 5 paź 2012, o 19:07 --
Wiedziałeś że dzwoni w kościele ale nie wiedziałeś w którymdawid214 pisze:Najlepiej teraz lub na wiosnę, nawóż przed zimą można stosować tylko w celu dobrego przezimowania iglaków, specialnym nawozem bez jakiegoś pierwiastka dostępny w ogrodniczych ale też jest w Polo Marke... i Carrefo... .

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi

Poczekaj do wczesnej wiosny, jak tylko da się kopać, ale nie zwlekaj, bo ostatnimi czasy tak bywa, że szybko nastają zbyt ciepłe, suche dni i iglak ma mało czasu na ukorzenienie w nowym miejscu.

Przepraszam bardzo, ale dokładnie wiem że jeszcze można, bo akurat o tej porze w szkółkach są kopane rośliny i prowadzony jest intensywny handel, a bajki jakie piszesz są wyrwane z drzewa.

Można kopać i przesadzać.Zero jakichkolwiek nawozów.Ważne jest podlewanie.Na początek spryskiwanie tworzenie mgły potem raz a dobrze.

Zamiast mercedesa kupa zielska 
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.

To jest duża różnica.
sadzenie np: planujesz zrobić żywopłot z tuji smaragd, jedziesz do szkółki i kupujesz 100 sztuk tuji, wyznaczasz linie, bierzesz szpadel, kopiesz dołki i sadzisz.
przesadzanie np: twój żywopłot ma już 5 lat, stwierdzasz że za gęsto posadziłeś i chcesz połowę przesadzić w inne miejsce, aby twoje tuje miały dużo miejsca, aby się rozrastać.
Wyjaśniłem ci?

sadzenie np: planujesz zrobić żywopłot z tuji smaragd, jedziesz do szkółki i kupujesz 100 sztuk tuji, wyznaczasz linie, bierzesz szpadel, kopiesz dołki i sadzisz.
przesadzanie np: twój żywopłot ma już 5 lat, stwierdzasz że za gęsto posadziłeś i chcesz połowę przesadzić w inne miejsce, aby twoje tuje miały dużo miejsca, aby się rozrastać.
Wyjaśniłem ci?
- Napoleon
- 500p 
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Nie istnieje taki nawóz.To że go w sklepie sprzedają to inna bajka.Mg można podawać przez cały sezon,nie trzeba czekać specjalnie na jesień.dawid214 pisze:Zobaczcie co to za nawóz dopiero mówcie!
"jesienny nawóz agrecol". Wyraźnie napisał że chce przesadzić a nie sadzić.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi

Czyli nie ma różnicy między przesadzaniem a sadzeniem.Bo Ty kopiesz na działce a szkółkarz w szkółce czyli ktoś zawsze kopie i ktoś zawsze sadzi   ja tam nie widzę różnicy.
 ja tam nie widzę różnicy. 
A te jesienne nawozy to można między bajki włożyć.Magnezem,fosforem i innymi można nawozić cały czas wegetacyjny.Wyzysk pieniędzy tylko.A gra jest warta świeczki ,bo popyt na te ,,cuda '' spadł

ja tam nie widzę różnicy.
 ja tam nie widzę różnicy. A te jesienne nawozy to można między bajki włożyć.Magnezem,fosforem i innymi można nawozić cały czas wegetacyjny.Wyzysk pieniędzy tylko.A gra jest warta świeczki ,bo popyt na te ,,cuda '' spadł

Jesteś pewien, że nie ma takiego nawozu?
http://www.google.pl/imgres?q=JESIENNY+ ... 5,s:0,i:85

http://www.google.pl/imgres?q=JESIENNY+ ... 5,s:0,i:85
- 
				Cezaryyy
- 100p 
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Jeszcze troche i powstały by nawozy na każdy miesiąc, pewnie nawet na grudzień odgarnąć śnieg i sypać. Przeraża mnie ta mnogość nawozów pod każdy gatunek do trawy do borówek a zaraz będzie do tuji jasno zielonych do tuji ciemnozielonych do tuji średniozielonych do tuji w lipcu do tuji w październiku i ekstra super nawóz plus do tuji w lutym. Z ludzi się debili robi po prostu nie obrażając nikogo 

Jestem pewien jednego pieniądze w błoto.   więcej nic nie powiem,może sam dojdziesz.
 więcej nic nie powiem,może sam dojdziesz.