Różane impresje
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Różane impresje
Widok na trawnik zupełnie nie pasuje do jesieni
W zeszłym roku po raz pierwszy próbowałam jesiennego sadzenia i byłam zadowolona-nic złego się nie stało.

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co tam będzie rosło?
Jaka równiutka ta rabatka
Jaka równiutka ta rabatka

Justi, piękny pokaz różany na poprzedniej stronie... melancholijny i romantyczny w odbiorze...
Nowa rabata się szykuje, a na niej pięć sztuk... jakich odmian?
Nowa rabata się szykuje, a na niej pięć sztuk... jakich odmian?

- Maddy77
- 500p
- Od: 2 maja 2012, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Coś czuję, że niedługo reszta trawki zamieni się w jedną wielką rabatkę
Zapowiada się cudnie
I tak wszytko czyściutko i równiutko 

Zapowiada się cudnie

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że nie tylko ja pomniejszam trawnik. Miałam zacząć w przyszłym roku ale jak zrobię teraz będzie mniej roboty na wiosnę.
Jakie rózyczki zamówiłaś ?
Jakie rózyczki zamówiłaś ?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
To już niewiele trawnika zostało
Kształt rabat ładny, ciekawa jestem jakie róże tam się zadomowią.
Jak wrażenia od Amadyna? Byłaś, widziałaś i co? Wykorzystasz jakiś pomysł?

Kształt rabat ładny, ciekawa jestem jakie róże tam się zadomowią.
Jak wrażenia od Amadyna? Byłaś, widziałaś i co? Wykorzystasz jakiś pomysł?
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ale fajnywyszedł ten pasek trawniczka pomiędzy przyszłymi rabatami
Wygląda to naprawdę elegancko. Pastella w jesiennych kolorach jest jeszcze bardziej zachwycająca, niż w letnich. Po prostu cudowna. Do jakich rozmiarów ona rośnie (wzwyż i wszerz)?

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Witajcie!
Rzeczywiście zagospodarowany każdy metr kwadratowy
ale o likwidacji trawnika jeszcze (póki co) sama nawet nie myślę.
Dominiko,
proporcje i linie, to u mnie podstawa, nie zaczynam bez tego.....
Aprilko, Soczewko, Aguniadko, AniuDS
zamówiłam na szerszą część (czyli tak naprawdę na powiększenie rabaty przedogródkowej), całkiem dla mnie nieznane 5 sztuk - Meillanda z 2011 - 'K. S'. Zobaczymy, czy strzał w dziesiątkę
Maddy
z trawnika nie chcę się wycofywać, bo od zawsze chciałam mieć ścieżkę na tyły domu. W ten sposób również zachowuję "łącznik rodzajowy" z drugą częścią ogrodu, gdzie trawnik przeważa.....
Ewo Majowa
ja będę całkowicie testować sadzenie jesienne (sadzenie lub zadołowanie), pociesza mnie twoja informacja, o twoich sukcesach, może i u mnie będzie wszystko w porządku....bo trochę się jednak tego boję
Gosiu - Margo
W pewnym sensie było tak czysto i klarownie: czarno - zielono
teraz się trochę zmieniło, mąż na widok zmiany, stwierdził, że da się żyć, a jak on nie protestuje - to nie jest źle
Dzisiaj przesadzałam rośliny kilkuletnie - cyprysika, konikę i roczną rozplenicę 'Hameln'- rozmiarów chyba trzyletniej
. Wszystko z trudem wykopywane......lub strasznie ciężkie.
Nareszcie też rózyczka 'Knirps' jest na godnym, mam nadzieję, że na swoim miejscu
.
Czeka mnie teraz przesadzenie dwóch czekoladek i posadzenie reszty: 'Kronenbourga', jeszcze jednej 'Pastelli' i 'Twiggy's Rose'
Zaczęłam dzisiaj od małego fragmentu....
po tym wszystkim wybrałam się z koleżanką na "moją wieś"... grzyby we własnym lasku znalazłam, była pyszna kolacja....

Rzeczywiście zagospodarowany każdy metr kwadratowy

Dominiko,
proporcje i linie, to u mnie podstawa, nie zaczynam bez tego.....
Aprilko, Soczewko, Aguniadko, AniuDS
zamówiłam na szerszą część (czyli tak naprawdę na powiększenie rabaty przedogródkowej), całkiem dla mnie nieznane 5 sztuk - Meillanda z 2011 - 'K. S'. Zobaczymy, czy strzał w dziesiątkę

Maddy
z trawnika nie chcę się wycofywać, bo od zawsze chciałam mieć ścieżkę na tyły domu. W ten sposób również zachowuję "łącznik rodzajowy" z drugą częścią ogrodu, gdzie trawnik przeważa.....
Ewo Majowa
ja będę całkowicie testować sadzenie jesienne (sadzenie lub zadołowanie), pociesza mnie twoja informacja, o twoich sukcesach, może i u mnie będzie wszystko w porządku....bo trochę się jednak tego boję

Gosiu - Margo
W pewnym sensie było tak czysto i klarownie: czarno - zielono

teraz się trochę zmieniło, mąż na widok zmiany, stwierdził, że da się żyć, a jak on nie protestuje - to nie jest źle

Dzisiaj przesadzałam rośliny kilkuletnie - cyprysika, konikę i roczną rozplenicę 'Hameln'- rozmiarów chyba trzyletniej

Nareszcie też rózyczka 'Knirps' jest na godnym, mam nadzieję, że na swoim miejscu

Czeka mnie teraz przesadzenie dwóch czekoladek i posadzenie reszty: 'Kronenbourga', jeszcze jednej 'Pastelli' i 'Twiggy's Rose'
Zaczęłam dzisiaj od małego fragmentu....

po tym wszystkim wybrałam się z koleżanką na "moją wieś"... grzyby we własnym lasku znalazłam, była pyszna kolacja....

Pozdrawiam
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ty na prawdę robisz u siebie rewolucję 

- justi177
No tak, robię, nie da się ukryć
...na następny rok zostaje mi druga część ogródka 

Pozdrawiam
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Już teraz wygląda świtnie. Marzą mi się takie proste formy, ale zawsze czymś upstrzę.
Nie wiem, czy dobrze, że przesadziłas trawkę. Podobno powinno się to robić tylko wiosną.
Ale kopozycja wyszła cudna
Nie wiem, czy dobrze, że przesadziłas trawkę. Podobno powinno się to robić tylko wiosną.
Ale kopozycja wyszła cudna
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Justynko, fajny pomysł na rabate - nie pomyslałabym, że conica będzie dobrze wyglądać z rozplenicą, a jest super
U mnie Knirpsy trochę się męczą w cieniu, ale raczej nie będę ich ruszać, najwyżej dokupię kolejne, bo to fajne różyczki. Ciekawa jestem Twojej nowej rabaty z tajemniczą nową różyczką

U mnie Knirpsy trochę się męczą w cieniu, ale raczej nie będę ich ruszać, najwyżej dokupię kolejne, bo to fajne różyczki. Ciekawa jestem Twojej nowej rabaty z tajemniczą nową różyczką

- justi177
Gosia,
Ja ją po prostu przeniosłam, nie dzielilam, juz tak robiłam rok temu z czerwonymi baronami...i żyją...
Tam jest na tej rabatce dosyć pusto, teraz.....
i nie ma kamieni, bo chyba to będzie, pomyślę o jednorocznych jako tło, albo małych turzycach...
Tak przy okazji.....Cyprysiki mocne, dorodne, czekają w spokoju na przekazanie. Gdy wyjęłam tego jednego, przesadziłam.....całkiem inna rabata się zrobiła...
Kasiek
Ja musiałam ruszyć 'Knirps', bo strasznie się dusiła koło hosty i liliowca. Bryła korzeniowa miała jeszcze kształt doniczki, myśle, ze nie będzie przeżywać przeprowadzki....
A tajemnicze róże wcale nie są tajemnicze, to 'Kurfurstin Sophie'
Ja ją po prostu przeniosłam, nie dzielilam, juz tak robiłam rok temu z czerwonymi baronami...i żyją...
Tam jest na tej rabatce dosyć pusto, teraz.....

Tak przy okazji.....Cyprysiki mocne, dorodne, czekają w spokoju na przekazanie. Gdy wyjęłam tego jednego, przesadziłam.....całkiem inna rabata się zrobiła...
Kasiek
Ja musiałam ruszyć 'Knirps', bo strasznie się dusiła koło hosty i liliowca. Bryła korzeniowa miała jeszcze kształt doniczki, myśle, ze nie będzie przeżywać przeprowadzki....
A tajemnicze róże wcale nie są tajemnicze, to 'Kurfurstin Sophie'

Pozdrawiam
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Tak, to doczytałam, ale owiana tajemnicą jest w dalszym ciągu, bo niewiele o nie wiem i jestem okrutnie ciekawa, jak to wypadniejusti177 pisze: A tajemnicze róże wcale nie są tajemnicze, to 'Kurfurstin Sophie'

Sadzenie po kilka róż tej samej odmiany to dobry pomysł - ja też uskuteczniam takie kompozycje z odmianami, które już przetestowałam u siebie

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Śliczna ta róża. Na helpie jest 6 zdjęć w tym 5 naszych forumowych koleżanek
Nowa rabata klarowna, czysta, przestrzenna. Podoba mi się
Mówisz kamienie na niej będą. O to jeszcze bardziej mi się będzie podobała
A tak poważnie, wg mnie kamienie świetnie komponuja się zarówno z trawami jak i różami.
Mnie juz tutaj ręce świerzbią, coś by człowiek w ziemi pogrzebał

Nowa rabata klarowna, czysta, przestrzenna. Podoba mi się

Mówisz kamienie na niej będą. O to jeszcze bardziej mi się będzie podobała

Mnie juz tutaj ręce świerzbią, coś by człowiek w ziemi pogrzebał