Ogródek KLEO

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek KLEO

Post »

No gdzie nie spojrze passiflora ;:202 ale u Ciebie wyjatkowa , piękna i okazała jak ją zimujesz . Jak dotychczas to mnie odniej zniechęca ;:131
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edi - zimowanie passiflory nie nastręcza większych problemów. U mnie zimuje w pomieszczeniu gdzie zakręcam na zimę kaloryfer ( w lato pełni funkcję gabineciku ). Jest tam około 12 -15 stopni. Jak widać taka temperatura jej służy. W tym roku jej pędy osiągnęły około 3 metrów i kwiatów ma masę. Inne które mam są trochę mniejsze. Nie zakwitnie mi tylko jedna czerwona, ale to świeży nabytek i musi trochę podrosnąć.

I dalej jesiennie..........

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna jesień w ogrodzie... jedynie słońca brakuje.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ciekawe, u mnie Baron już cały czerwoniutki :wit a słońca mi nie brakuje od poniedziałku ;:138
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

U mnie też dziś było słońca pod dostatkiem, więc zabrałam się za kończenie azaliowej rabaty. I w trakcie przekopywania rabaty odkryłam paskudne robale w brązowych kokonach przyklejonych do kamieni. Wyglądało to tak:

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś może wie co to za paskudztwo?

Zebrałam nasiona jeżówek, różowej i Hot Papaya. Chętnych na nasionka proszę o podanie adresu na PW.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Właśnie znalazłam zdjęcie w internecie - okazuje się, że ten robal to gąsiennica motyla nocnego trociniarki czerwicy która jest bardzo groźnym szkodnikiem wierzb i topoli. Teraz już wiem dlaczego połowa mojej wierzby uschła. To przez tego robala, drąży on w pniu drzewa korytarze i osłabia je w ten sposób, drzewo potrafi nwet uschnąć całkiem. Muszę przekopać całą rabatę dookoła wierzby i obejrzeć wszystkie szczeliny w korze drzewa. Pewnie będę musiała opryskać szczeliny jakimś preparatem owadobójczym.
To jeden z największych motyli w Polsce, a gąsiennice mają nawet do 10 centymetrów, przez 3 lata żyją jako poczwarki, a w czwartym roku przepoczwarzają się w motyla.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale jak to możliwe żebyś nie zauważyła takiego wielkiego motyla? :shock: Pewnie wygląda sympatyczniej niż te robale... A ;:124 pewnie dlatego że nocne :;230 a w nocy Kleo śpi...
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

A owszem, owszem, śpi. Może nawet go widziałam, ale co najwyżej zachwyciłam się, że piękny i tyle. W życiu nie pomyślałabym, że ćma może zżerać moje drzewa! Oj chyba z biologii należy się podszkolić. Jest na FO taki wątek "flora i fauna mojej okolicy", niedawno na niego trafiłam. Pora zapoznać się z nim dokładniej.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kleo...ale cudna kolorowa jesień u Ciebie... ;:138 Ogólnie nie lubię ani jesieni ani zimy...jednak jak widzę takie piękne fotki, to mi trochę to "nielubienie" przechodzi ;:224 :;230
No i ta kamienna ścieżka...ahhh...moje marzenie... ;:173
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Ja natomiast taką jesień uwielbiam, nie lubię tylko jesiennych szarug i wichur. O tej porze roku może być w ogrodzie naprawdę pięknie. Zauważyłam pewną prawidłowość - co roku o tej porze kupuję jakieś zimozielone rośliny, chyba dopiero kiedy wszystko przekwita zaczynam je doceniać. Kupuję więc bluszcze ( mimo że najczęściej mi wymarzają w zimę ), pierisy, skimmie, bukszpany, barwinki...... i tak dalej, i tak dalej. A przez pozostałą część sezonu nawet na nie nie spojrzę. To jest pora roku kiedy one chyba najpiękniej wyglądają, latem zachwycają kwiaty we wszystkich możliwych kolorach, a jesienią piękne zielone krzewy.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak a pro po, to zakupiłam w Krzywaczce 2 oczary. Jednego udało mi się gdzieś wcisnąć ale z drugim to mam zagwozdkę... ;:124
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

To prawda, że kolory jesieni są piękne. Jednak ja jej nie lubię dlatego, że po niej następuje zima. Nie znoszę wiatrów, deszczu ani mrozów. Jestem stworzeniem ciepłolubnym, a perspektywa 4-5 miesięcy zimna mnie przeraża. Ja mogłabym żyć pod palmami :;230 Przestała mnie cieszyć zima, gdy przestało mnie kręcić lepienie bałwanków ze śniegu ... brrrrr... aż mi się zimno zrobiło ... :wink:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Kleo, przyszłam do Ciebie przez Jacka, a raczej jeżówkę, cudna jest, ja mam podobną różową, ale widzę że masz piękne rośliny, cudne róże, kobea, którą siałam i niestety nic mi z tego nie wyszło i passiflory, mam dwie ale obie młodziutkie, liczę na kwiaty w przyszłym roku, powiedz jak je przechowujesz?
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Witam gorąco :wink: Kilka dni mnie nie było a tu widze takie efektowne zdjęcia ;:63 To z przebarwiającą sięhostą jest świetne...Trociniarka,hmmm trzeba uważać na nią gdyż ma bardzo mocne szczęki i może nieźle zranić palec...(sprawdziłem na sobie ;:223 )
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Piękne "kolory jesieni". Obejrzałam zdjęcia z przyjemnością :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”