Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Post »

Lubie takie rysuneczki csama tak bazgrolę i mi to bardzo pomaga :uszy
Na pewno skomponujesz ładnie i ze smaczkiem :uszy
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem z Ciebie dumna ;:138 myslisz ze jedna kosowka wystarczy tak, zeby zima golo nie bylo w tym miejscu? jak tak to spoko.
A jeszcze te zolte berberysy piekne sa ale ... boje sie zeby nie byly za oczobijne a pamietaj ze przed masz hortensje ktore powinny grac pierwsze skrzypce. Moze berberysy bardziej w bordo? - wiem marudze znowu :evil: :wink:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doris, ja muszę coś widzieć oczami wyobraźni, więc rysunek pomaga, albo oglądanie danego miejsca na żywo... ponieważ teraz pogląd zaburzają mi istniejące krzewy na rabacie, to muszę rysować, chociaż nie potrafię...
Julek, przemyślę kwestię kosówki, jeśli będzie trzeba, to dokupię dwa krzewy. Na razie mam jedną do przesadzenia, która męczy się pod psem i w tamtym miejscu ją właśnie widzę. Obiecuję, że berberysy dobrze przemyślę, ale w tym miejscu nie widzę bordo, nie wiem dlaczego... może po prostu znajdę bardziej stonowane.

Jeszcze dla porównania rabata paleniskowa, gdzie w tyle widać tę do zmiany:

Obrazek
...stan wyjściowy...

Obrazek
...stan z początku sezonu, już z paleniskiem...

Obrazek
...i obecny :)
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

;:63
Aguś, ja tam zawsze co Ty robisz będe podziwiała, czyli raczej nie jestem obiektywna :lol: . Jule też pięknie to widzi ;:333

I jeśli laik taki jak ja w ogóle powinien wtrącać swoje uwagi :oops: - to zamiast Tiny Gold jednak coś kremowego na końcach, w typie 'jałowiec Expansa' bardziej mi pasuje do Twojego eleganckiego ogrodu. Albo nie żółty, tylko inny kolor berberysa np.'admiration' albo 'starburst'?

Ja oczywiście uparłam się na Białoboka i bym go wcisnęła...jakoś :twisted: Żart.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aguś, 'Tiny Gold' jest bardzo niski, nie wiem czy będzie dobrze wyglądał przy tych jałowcach :?
Może jednak coś wyższego pomiędzy?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x-ag-a
---

Post »

Magdo, Dorota - może jakieś kuliste cyprysiki?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

tak. Cyprysiki widze w Twoim ogrodzie ;:333
Mam u siebie Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' i on wg. mnie spełnia Twoje kryteria, bo wpada w odcień żółty :wink: . Widziałabym jeszcze odmianę 'snow'.

No tak, ale one są niskie :roll:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---

Post »

To nie do końca jest dobry plan... przerwy między jałowcami są duże, po wykopaniu żylistków odsłonią nas jeszcze bardziej od sąsiada... a berberysy Tiny Gold lub cyprysiki kuliste po prostu za niskie... myślę ;:132
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Wasz ogrod jest jak obraz - oczywiscie w wersji 3-D :wink: ktory posiada rame i plotno na ktorym maznieciem pedzla malowane sa elementy rabat i reszty.... wczesny Kandinsky z Monachijskich czasow :lol: nie wiem czy zauwazylas ale rama w Waszym ogrodzie utrzymana jest w roznych barwach zieleni przeplatanej bordo z lekkimi bardzo rzadkimi wstawkami zolci. I dobrze, bo rama jak to rama, ma byc ladna i pasujaca ale nie dominujaca ... dlatego pomyslalam, ze jak dasz w jednym miejscu duzo zolci, to tak jakbys zrobila kleksa nie na plotnie a wlasnie na ramie.

ps wlasnie zeby uniknac tego przeswitu od sasiadow, ktory nalezalo sie spodziewac po wyciaciu krzaczorow, zaproponowalam dodatkowe jalowce kolumnowe miedzy juz posadzonymi .. na zasadzie dwu rzedowego ogrodzenia. Oczywiscie z przesunieciem jalowca do przodu.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Mi przychodzi do głowy jako alternatywa dla kolumnowych cisów zaproponowanych przez Jule - cis kolumnowy odm. David - jest w miarę kompaktowy i złocisty.
Z brzozą w ogrodzie jest ciężko, ja mam do przeorganizowania kątek z brzozą i mam problem, brzoza skutecznie przerosła korzeniami rabatę, do tego robi skuteczny drenaż... u mnie będą (chyba) wyłącznie hosty i paprocie.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Obśmiałam się i ja :;230
Serdecznie pozdrawiam PanaM :wit Potwierdzam przydatność prezentowanych w linkach narzędzi pomocniczych. Przydatność zwłaszcza w krystalizowaniu się planów ogrodowych i zbliżaniu perspektyw M. i Ż. :D

A co do tematu " co między jałowcami" - ja zobaczyłam od razu trawy, nic nie poradzę - i nie mogę się pozbyć tej wizji :lol: Wysokie, ale jasne, lekkie i rozczochrane...nie wiem, jakie.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czyżbym to ja była przyczynkiem do ujawnienia się M.?
Kolejność powiadacie prawidłowa?
Nie wiem, czy ja nie pisałam o sobie. To znaczy o mojej chęci przeznaczania czasu w takiej kolejności. :D
A wchodząc tu trzeba sobie zarezerwować dużo więcej czasu.
Mam nauczkę, że powinnam najpierw odwiedzać WAS, a dopiero później jak czas pozwoli innych :roll:
Nadal się zastanawiam jak ty to robisz Agnieszko.
Może powinnam przyjechac na szkolenie z organizacji?
Albo mam pomysł. Wy przyjedziecie i od razu zajęcia praktyczne zorganizujecie.
Na razie nie podpowiem co do rabaty. Chyba wena twórcza wyczerpała się w moim ogródku.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Witaj Aguś.
Podczytuje Was...nie odzywam się...miło czyta się...ale Jula tak poetycko napisała, ze nie sposób się nie odezwać i nie pochwalić jej za kunszt "mowy".
Buziaki dla Was i dla M-ów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ale się dzieje ;:138 Pomysłów cała masa, pospolite ruszenie na Forum :tan To i ja dorzucę 3 grosze :lol:
Ja się upieram przy czymś bordowym w stopkach jałowców - berberysy mogłyby być. A z kolumnowych widzę cisy - kontrast kolorów igieł, a faktura i kształt podobny. Byłoby elegancko. Na siatce winobluszcz i będzie grało ;:172
A w pobliżu dużą białą plamę w postaci trzech krzewów Annabelle :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Aga a myślałaś o tawułach Goldmound ?
Z berberysów o żółtych liściach jest jeszcze Aurea -dorasta do 1-1,2m i Maria dorastająca do 1,5 ale ona nie ma kulistego pokroju i trzeba by było ją ciąć
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”