Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Dlaczego z roślinami nie jest tak że się kupi, podleje i stoją :) ?
Hm... Bo to nie są książki (o kaktusach czy sukulentach)?? ;:224
czy perlit można kupić w sklepach ogrodniczych, i czy zamiast humusu mogę dać ziemię do kaktusów z Substrala??
2x TAK.
czy to przesadzenie w okresie wrzesień-październik nie zaszkodzi??
Jeśli mus to mus.
Pisałem - najlepiej jest przesadzać wszystkie rośliny wiosną ale ratując życie ulubeńców trzeba czasem zaryzykować. :wink:
Tak naprawdę jeśli to są duże i dorodne litopsy (ale to raczej z własnej kolekcji) można by przetrzymać zupełnie bez ziemi całą zimę. Doskonale by sobie poradziły. Jednak z tymi z marketu bym nie ryzykował. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 wrz 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po podlaniu lithopsów pomarszczenia się wyrownaly, ale juz dzień później pojawiły się nowe. nie wiem co się dzieje z tymi roślinkmi. Gdzieś w necie wyczytałem że może to wskazywać na to że stare "liście? skórczom się i uschną i pojawią sie nowe i w przypadku młodych lithopsów może być to kilka razy w roku więc nie koniecznie na wisnę. na pewno planuje przesadzić je do odpowiedniego podłorza piaskowo żwirowego tak jak sugerowaliście. Z thm że wolał bym poczekać do kwietni. Sam już nie wiem co robić. Niby to taki mały tani kwiatek ale szkoda mi ich sa super ;:138
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Mój kamyk też zakwitnie :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym chciał zapytać o coś takiego: czy wstawić już do domu litopsy i fritie, czy jeszcze je zostawić na zewnątrz?
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz noce już są dość chłodne. Ponieważ zaś litopsy i konofyta właśnie teraz są w pełnej wegetacji, kwitną i potrzebują stałej wilgoci proponował bym je jednak przestawić na bardziej komfortowe i cieplejsze stanowisko. ;:132
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Dziękuję za odpowiedź p. Henryku
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

hen_s pisze:Ponieważ zaś litopsy i konofyta właśnie teraz są w pełnej wegetacji, kwitną i potrzebują stałej wilgoci
więc kiedy je zacząć suszyć na zimę? moje mam dopiero pół roku i na pewno nie będą kwitły, więc po kwiatkach nie poznam :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość konofytów ma odwrócony okres spoczynku, trwa on od kwietnia do sierpnia - w związku z tym rośliny te wymagają szczególnej troski właśnie jesienią i zimą. W okresie spoczynku oczywiście roślin nie podlewamy (pozwalamy by nasze kamyki pomarszczyły się i wyschły). Po tym czasie skórka przepołowi się i pojawiają się kwiaty - oznacza to rozpoczęcie sezonu wegetacyjnego. Twa on od jesieni do wiosny. W tym czasie rośliny teoretycznie powinny stać w miejscu dobrze oświetlonym i przewiewnym, należy też im zapewnić umiarkowaną stałą wilgotność.
W naszych warunkach (krótki dziń zimą) albo doświetlamy roślinki albo też zaprzestajemy tych zabiegów w końcu grudnia i tylko lekko zraszamy roślinki aż do wiosny. Pamiętać jednak należy aby konofyta nie miały zbyt ciepło zimą bo wyschną!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

no to bym narobiła, nie ma co...
Tym bardziej dziękuję za wszystkie te cenne uwagi :)

Konofyta jeszcze przede mną, ale za to już wiem, że w dużej ilości - zachorowałam na nie tu na forum ;)
to może jeszcze od razu dopytam - 'zbyt ciepło', to mniej więcej jak? bo u mnie dom stary, poniemiecki, okna drewniane, piec co, więc normalnie temperatura waha się (w zależności od natężenia mrozu na dworze i kaprysu pieca, który lubi pogasnąć) od 22 do nawet 16 stopni momentami. To chyba nie za ciepło?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Budownictwo jakie masz znam - pochodzę z tamtych okolic, też w takim właśnie mieszkałem. :)

Napiszę tak: 16 stopni to górna granica, 22 za ciepło... No, chyba, że chcesz je doświetlać. Bez tego się wyciągną.

U mnie stały (teraz już mam tylko kilka) w szklarence w temp. ok. 10-12 stopni, od grudnia zupełnie sucho. Zaczynałem je dopiero pryskać wiosną, jak temperatura wzrosła o 10 stopni. I tak do kwietnia-maja kiedy to zaprzestawałem podlewania całkowicie.
Wtedy u mnie jednak jest już dużo wilgoci w powietrzu bo pozostałe rośliny są już podlewane i w pełni wegetacji.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

No i zakwitł villetii. :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale Ci fajnie!
Mój L. villettii w tym roku nie kwitnie. Przepoczwarzył się i zmalał.
Natomiast oczekuję na żółtego kundelka.
Gratulacje!
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Super ten kwiatek :). Moje niestety coś nie chcą zakwitnąć. Może są jeszcze za młode. Trochę mnie dziwią te rośliny dwa egzemplarze na zmianę się przymarszczają po czym po 2 dniach zmarszczki znikają. Teraz zaś się dość mocno pomarszczyły. Nie wiem co robić z tymi roślinkami. Myślę w tym miesiącu je przesadzić, a przynajmniej te dwa co się marszczą na próbę do takiego podłoża mineralnego. Zastanawiam się tylko nad wyborem doniczki, jaką głęboką byście polecili??
nawcik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2012, o 21:53

Lithops-żywe kamienie

Post »

Nie wiem, bo moje kamienie są w doniczce plastikowej z trzema dziurami na dnie i jakoś się
trzymają. ;:131
Myślę, że mogą być też w doniczce ceramicznej o głębokości 13-20 cm z kilkoma dziurami
na dnie. :wink:

Pozdrawiam - pasjonat Lithopsów - Nawcik ;:167
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam pytanie a propos zimowania lithops. Niestety nie mam możliwości obniżenia im temperatury. Czy w związku z tym mają one szansę na przejście w stan hibernacji po zaprzestaniu podlewania? W internecie wyczytalem że jeśli jest wyższa temperatura to należy je od czasu do czasu spryskać lekko rozpylaczem. Chcialbym jescze spytac kiedy najlepiej je ostatni raz podlać?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”