chaveiro pisze:Paula masz rację, ten pomocnik chce pomagać już teraz a najlepiej by mu pasowało zapylanie oczywiście wszystko ze wszystkim więc trzeba go bardzo pilnować jak kwitną kaktusy, ale i tak cieszę się bardzo, że mu się podoba to.
Chyba każdy tutaj chciałby mieć komu "przekazać pałeczkę". Ten zapał do zapylania na pewno jest uciążliwy, ale jednak pasje zaszczepione we wczesnym wieku na pewno później zaowocują i kto wie może wyrośnie z niego ceniony w środowisku kaktusiarz - czego Wam z całego serca życzę
Ostatni tydzień zaowocował m.in. zakupami (niestety nie mogłem pojechać do Chrudimia więc zakupy poczyniłem na miejscu z wiadomego serwisu aukcyjnego) jak i kwiatkami:
zakupy od p. Piotra Modrakowskiego (zdjęcia może nie powalają, ale nie miałem lepszych warunków, aby je zrobić) Mammillaria theresae f. albifloraok. 2 cm średnicy zaszczepiona na Trichocereus candicans
Mammillaria saboaeśrednica kępy ok. 5 cm zaszczepiona na siewkach Opuntia camanchica
Astrophytum 'Super Kabuto' hybr. wielogatunkowe mieszańce z kultywarem 'Super Kabuto"
Dodatkowo od p. Piotra zakupiłem trochę nasion: Thelocactus bicolor ssp. commodus Echinocereus viridiflorus Echinocereus reichenbachii Toumeya papyracantha RP 91 - Otero County, New Mexico, USA Astrophytum KABxCOA x KAB Astrophytum myriostigma MIX FORM [[nazwa-zakazana]] diffusa
Coryphantha ramillosa Pediocactus knowltonii SB 304 - San Juan County, New Mexico, USA
kwitnące: Stapelia variegata
Mammillaria (Dolichothele) camptotricha
Mammillaria schiedeana
oraz zakupione jeszcze dwie inne sztuki Hamatocactus setispinus
Mariusz Twój imiennnik ma śliczne rośliny, też rękę do nich. Coś od Niego i u mnie rośnie bo od lat się przyjaźnimy.
W ogóle Twoje mammillarie zrobiły na mnie wrażenie. Ładne, zadbane.
Astrophytum 'Super Kabuto' hybr. - te nawet ja się skusiłem i kilka sprowadziłem choć to nie moja działka... Twoje zapowiadają się na super rarytasy.
Stapelia jak to ona: roślina niepozorna, kwiat interesujący tylko pachnący "inaczej".
No i nasiona - tu mogę z czystym sumieniem napisać że więcej niż interesujące. Oby tylko dobrze skiełkowały i się odchowały będzie z nich duuuużo radości.
Mam u siebie kilkanaście kaktusów od Piotrka M. oczywiście z moich ulubionych rodzajów.
Pięknie rosną i corocznie kwitną.
Szkoda że już nie ma tego co mnie interesuje.
hen_s pisze: Mariusz Twój imiennik ma śliczne rośliny, też rękę do nich. Coś od Niego i u mnie rośnie bo od lat się przyjaźnimy.
Hmm może nie bardzo wiem o kim mowa, w sumie znam jednego kaktusiarza o tym imieniu od którego kupiłem w poprzednim sezonie trochę nasion p. Mariusza Mieczakowskiego, który miał sklep EL Condor.
Widzę Mariusz,że nie zwalniasz tempa w zakupach.
Większość forumowiczów zakończyła już dawno tegoroczne zakupy,nawet Magda,
a u Ciebie ciągle nowe rośliny.Gdzie Ty to wszystko mieścisz ?
Mariusz, ciekawe zakupy. Chyba jednak bardziej ciągnie Cię w stronę mamilarii niż telokaktusów. A astro przedszkolaki urocze.
Stapelia piękna (piszę to wszędzie chyba, gdzie pojawiają się te cudne kwiaty). Różnorodna, ale w tej różnorodności jednak ciekawa Twoja kolekcja
A przy okazji, Scilla od Ciebie ślicznie się rozrasta
sokolica pisze:Marianie, co to znaczy nawet Magda?
Magdo, dosyć często wpadałem w odwiedziny do Twego Wątku.
Co jakiś czas czytam : " To już koniec zakupów w tym roku ",
a za kilka lub kilkanaście dni nowe zdjęcia nowych roślin.
Marianie w sumie nie kupuję, aż tak często (raz na dwa - trzy miesiące, poprzednie zakupy pod koniec sierpnia, a wcześniejsze w maju). To chyba w sumie nie aż tak często, gdzie to mieszczę w sumie ciągle w kuwetach, które stoją na balkonie (oczywiście kaktusy) ostatnio to są dość małe rośliny więc jeżeli mieszczą się w doniczkach 4x4 to mieści się ich bardzo dużo, zobaczymy jak będzie po przesadzeniu niektórych sztuk na wiosnę, jeżeli będzie problem z miejscem to coś na to się wymyśli.
Magdo w sumie postanowienie jest takie 'kaktusy meksyku (ameryki północnej) ze wskazaniem na telokaktusy' niestety telaki nie zawsze są dostępne na all...o no i większość ich już mam, chciałem jechać do Chrudimia i tam z pewnością był zakupił jakieś telaki i nie tylko, ale niestety nie wypaliło to z tym wyjazdem i zadowoliłem się tym co jest dostępne na miejscu, a że trafiły się takie oto dwie mamilarie (te należące do rarytasów w dodatku wielkokwiatowe) dlatego je kupiłem, natomiast co do astro to podoba mi się ten rodzaj bardzo, a ich kultywary są całkiem ciekawe (nie mam szczęścia do A. asterias <czystego gatunkowo kupowany od Państwa z Ochabów> ten zawsze mi zgnije albo tak jak ostatnio po prostu środek kaktusa wysechł zrobił się pusty, a na zewnątrz kaktus wyglądał jak okaz zdrowia z hybrydami nie mam takiego problemu). Ostatnio doszedłem do wniosku, że kolekcja kaktusów może być różnorodna nawet bardzo co innego jeżeli zaczynamy mówić już o hodowli, wiele kolekcji jest bardzo różnorodnych, chociaż oczywiście trzeba patrzeć na warunki jakimi się dysponuje i to nie tylko w sezonie, ale również w okresie spoczynku.
Trzeba przyznać, że oprócz dobrego gustu do roślin masz również poukładane w głowie - dlatego lubię odwiedzać ten wątek!
Nie spodziewasz się chyba z mojej strony niczego innego jak listy pochwał? M. theresae f. albiflora, M. saboae te zakupy z wyższej półki bardzo przypadły mi do gustu, życzę Ci powodzenia w ich uprawie - oczywiście nie bezinteresownie, chyba każdy chętnie zobaczy ich przepiękne kwitnienia Kwitnącym mamilariom również nie sposób odmówić wdzięku
Paula dzięki za takie miłe słowa, mam nadzieję, że z mamilarkami nie będzie problemu bo mimo, że z wyższej półki to są szczepione, a te są łatwiejsze w pielęgnacji
Mariusz super zakupy, a najbardziej mój wzrok przykuły Astrophytum Będzie co na drugi rok podziwiać u Ciebie
Każdy z nich jest inny, bo dobrze nie widać One są jeszcze chyba bardzo malutkie, na kwiatuszki trzeba będzie troszkę poczekać, chociaż asto samo w sobie jest piękne i zjawiskowe