Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dziewczny kochane, dziękuję ;:180 dziękuję ;:180
Trochę zaniedbałam wątek, ale na usprawiedliwienie mam to, że byłam na urlpie. Jadłam tam non stop. Dawali, to i nie było możliwości sobie odmówić. A jakie deserki ;:224 Nawcinam się za wsze czasy. Teraz będę musiała wprowadzić "kuchnię dietetyczną" . Coś mi się stało z ubraniami. Jakoś się pokurczyły (szczególnie w pasie ;:oj ).
Przede mną wielkie dyniowe wyzwania. Dynie rosną i mruczą. Zupka z nich będzie z całą pewnością zrobiona i oczywiście dżem z dodatkiem pomarańczy. Podczas urlopowania podglądałm różne tamtejsze potrawy. Podawali nam dynię w formie surówki. Tak startą jak marchewka na grubych oczkach. Myślę, że do niej można zrobić jakiś sosik co pdniosłoby znacznie jej wartość smakową. Może by dodać zmielonych orzechów włoskich ... Podawana też była na ciepło, krojona w kostkę. Gdby ją doprawić po swojemu też mogłaby uchodzić za ciekawe danie. Przetestuję potrawy z dyni na sobie i opiszę efekty :D
W kolejce czeka także aronia do przetworzenia. Dżemy nie znajdują zrozumienia u moich panów. Leżakują na półce jeszcze zeszłoroczne. Nalewka też nie wykończona ... trochę zostało... Pewnie z tegorocznych zbiorów zrobię sok.

Obiecuję, że choć jedno danie na tydzień tutaj zamieszczę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ostatni tydzień borykam się z przeziębieniem grypopodobnym, co nie zachęca mnie do stania w kuchni. Jednak coś muszę robić z dobrodziejstwem dyniowym, które rośnie na potęgę. Eksperymentuję z potrawami z dyni. Nie wszystko mi bardzo smakuje, ale ... trzeba szukać swego smaku.
Zrobiłam dość prostą potrawę : DYNIA ZAPIEANA Z RYŻEM POD BESZAMELEM:
Dynię utarłam na tarce, cebulę, czosnek , paprykę, pora, pkroiłam w drobną kostkę. Dusiłam całość doprawiając solą, pieprzem i curry. Ryż ugotowałam i ułożyłam go jako pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Drugą warstwą była uduszona dynia z warzywami. Całość polałam beszamelem wymieszanym ze startym żółtym serem. Wszystko do piekarnika na 20min w temp 200*
Synowi smakowało. Ja nie byłam zachwycona. Brakowało mi mięsa :D Obrazek Obrazek

Dzisiaj nstępna próba z wykorzystaniem dyni, czyli DŻEM Z DYNI Z DODATKIEM PIGWOWCA JAPOŃSKIEGO:

1kg dyni obrałam i sarłamna tarce. Dodałam także utarte owoce pigwowca, 0,5kg cukru, wnętrze laski wanilii, 2 laski cynamonu, kilka ziaren kardaonu rozgnieciogo w moździerzu. Całość zgotowałam i utrzymywałam n młym ogniu ok 30-40 min. Następnie dodałam jedną pomarańczową galartkę. Gd się rozpuściła, gotowałam jeszcze kilka min. Następnie włożam do słoiczków. Z tej ilści wyszło mi ich 4 szt. Smak zaskakujący. Pigwowiec nadał specyficzny aromat. Całkiem dobry smak, ale wolę chyba moją pierwszą wersję , czyli dżem dyniowy z pomarańczą. Przepis znajduje się na poprzednich stronach tego wątku. Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Przetworów z ogrodu ciąg dalszy :

W tym roku wyjątkowo obrodziła Rajska Jabłoń. Kwitła obficie, ale i owoców nie poskąpiła. W zeszłym roku zrobiłam jabłuszka w zalewie octowej. Moi panowi jakoś nie kwapili się do podjadania. Sama zostałam na placu boju. Teraz wyciągnęłam chyba już ostatni słoiczek i o dziwo, wypowiedzili się o owocach tam znajdujących brdzo pochlebnie. Biorę to jako zachętę i jak mi zostanie jeszcze jabłuszek, ponowię ten przepis. Na razie chciałam je wykorzystać w jakiś inny sposób. W necie znalazłam przepis na mus z rajskich jabłuszek. Musiłam go nieco zmodyfikować, bo nie wyszło mi tak jak powinno. W przepisie miałam jabłuszka upiec w piekarniku (powinny nabrć smak pieczonego jabłka), ale nie nabrały. Może podam mój perzerobiony przepis na :

MUS Z RAJSKICH JABŁUSZEK
2kg jabłuszek zagotować wminimalnej ilości wody. Podczas gotowania rozgniatać je. Gdy będą już miękkie przetrzeć przez sito. Ja zopatrzyłam się w przecierak do warzyw, ale pewnie to jakaś niedoróba, bo kiedyś, dawno, dawno temu moja mama miała taki sam i ... dział. Mój niestety nie :( Przecierałam zatem łyżką, bo pałka do ucierania w makutrze gdzieś została zapodziana. Po mozolnym przetarciu owoców, dodwałam stopniowo cukier do odpowiadającej mi słodkości. Gotowałam na małym ogniu z cukrem i laską cynamonu. Potm w słoiczki i zapasteryzowałam. Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Rajskich jabłuszek ciąg dalszy. Zrobiłam konfiturkę , mniam :D Następna z dodatkiem laski cynonu i krojonym imbirem robi się już czwarty dzień. Jutro zpakuję w słoiczki.
Obrazek

Zainspirowana Asi (Asmy) przepisem na wianuszek drożdżowy z kapustą, wykombinowałam inną wersję. A mianowicie:
PIERÓG DROŻDŻOWY NADZIEWANY
Fasz zrobiłam z : cebulki, czosnku, rokuła i ostrej czerwonej ppryczki. Doprawiłam do smaku i udusiłam.
Ciasto drożdżowe : 0,5kg mąki, 4 żółtka, szcypta soli, cukru, przyprawa curry (na kolor, można dodać samej kurkumy odrobinkę), 5dkg drozdży i 1/3 szklanki mleka. Białka przydały się do psmarowania pierogów przed pieczeniem. Jeżeli ktoś wyrazi taką chęć , to napiszę jak przygotować ciasto, ale to w każej ksiżżce kucharskiej taki podstawwy przepis się znajduje. Piekłam perzez 30 min w 190* Może ciut za długo, bo wyszły takie ciemiejsze. Niemniej nie przypaliły się:
Obrazek Obrazek

Ostatnim czasem zacchłysnęłam sięsztuką carvingu w warzywch i owocacg, czyli ich zdbienia przy pomocy "narzędzi". Co prawda zcnam od prostych czynności, ale za jakiś czas może uda mi się coś wystrugać. Na razie jestem na etpie kompletowania różnych akcesoriów. Ksążka także już zamówiona i będę się bawiła. Świąteczne potrawy powinny być w tym roku specjalnie udekorowane :D
Obrazek

Na początek zrobiłam FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIECZARKAMI

Obrazek Obrazek Obrazek

Wydrążyłam ziemniaki przy pomocy specjalnej sprężynki (drucika). Zkup placowy za 4 zł :D , a ile zabawy :D Po wykrojeniu pozostaje jeszcze sprężynka z wewntrz ziemniaka. Można ją upiec jak frytkę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

ło matko ;:oj ale Ty zdolna bestia jesteś :D

To ja ci jeszcze podpowiem, że takie ozdóbki, ale robione z twardych jarzyn typu marchewka, można przechować pasteryzując. Ja znam tylko jedną zalewę, którą zastosowałam (tylko raz z resztą) - jak do korniszonów, ozdóbki wrzucasz do słoików, zalewasz, pasteryzujesz i masz pod ręką. O ile dobrze pamiętam to marchewka trochę zmieniła kolor :D

fajna ta spiralka z ziemniaka też
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Posty: 236
Od: 21 paź 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witam super przepisy tylko bardzo pracochłonne lubię takie dania.Ja też dostałam dynię chyba waży z 10 kg na razie leży na balkonie i czeka.Zastanawiam się co z niej zrobić. Pozdrawiam i zapraszam do mojej działeczki :wit
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

;:63 za pomysły ciekawy wątek ;:180 dla założycielki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

poczytałam ;:138
skoro brakuje Ci czasem mięska to polecam włączenie do menu np fasoli
doczytałam,że używasz granulatu soi,ale....nie mam do niej zaufania...trudno już o nie modyfikowaną genetycznie,a do tej żywności nie mam zaufania...
fasola daje wiele możliwości i zaspokaja zapotrzebowanie na białko,jest syta i smaczna:)

co prawda ja od fasoli jakoś stronię(nie jadam),ale gotuję domownikom -mniam ;:108
Twoje przepisy są bardzo ciekawe ;:333
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

AAleksandra dopiero teraz zobaczyłam przepis na ciasto stąd - PASZTET GRZYBOWY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
Ciasto: 25dkg mąki, 25dkg sera białego twarogowego, 25dkg margaryny, sól.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 90&start=0

Przypyszne i bardzo proste ciasto właściwie do wszystkiego, no francuskie ono nie jest, chyba litewskie :roll: Chociaż doczytałam, że nie zrobiłaś tylko kupiłaś francuskie :lol: .

Ja je stosuję do takiego duuużego pieroga nadziewanego przeróżnie, najczęściej słodką kapustą z wędzonkowymi i grzybowymi dodatkami, maźniętego po wierzchu przed pieczeniem np żółtkiem
Ale raz zrobiłam z niego normalne pierożki nadziewane śliwką suszoną na święta (głównie dla małych dzieci), były super smaczne.

Jak ktoś nie robił tego ciasta to niech spróbuje, bardzo polecam, w smaku jest fantastyczne . Zwłaszcza, że łatwo zapamiętać proporcje - po równej ilości mąki, twarogu i tłuszczu (margaryna, masło) + odrobina soli
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

jeszcze dodam, że do tego ciasta używa się gotowego naturalnego twarogu zmielonego takiego do serników, od razu dość szybko miesza się (sieka i wyrabia) wszystkie składniki i od razu rozwałkowuje podsypując mąką. To trwa naprawdę moment. Nie trzeba nic schładzać, ani nie szaleć z twarogiem przez maszynkę
A nadzienie do wyboru do koloru, na słono i słodko, jak kto lubi
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Wtajcie ;:138

Moniko, ja dopiero raczkuję w przygodzie ze zdobieniem. Taką spiralkę to nawet dziecko ?wykręci?. Dziękuję za podpowiedż z przechowywaniem ozdóbek. Pewnie kiedyś jak już osiągnę wprawę, to natrzaskam tego całą furę . Na razie kompletuję ?narzędzia? .Pogrzebałam w szufladach i już mam na początek. Następne , zakupione są w drodze.

Obrazek

Dziękuję za przepis na ciasto. W tygodniu nie mam czasu, ale w sobotę czy niedzielę przetestuję i oczywiście efekt będzie pokazany w tym wątku.

Olga, a które przepisy są pracochłonne ? EEE tam? Ja prawie w locie robię posiłki, bo czasu nie mam. Wie, wiem ? tak nie powinno się gotować, ale naprawdę nie mam czasu. Na eksperymenty zostawiłam dni wolne
Jest tu na forum taki wątek ?potrawy z dyni? , poszperaj. Może tam znajdziesz dla siebie jakiś fajny przepis. Ja z całą odpowiedzialnością polecam dżem z dodatkiem pomarańczy a także zupę z dyni.

Juda, wielkie dzięki ;:180

Asiu, fasola już także jest w naszym jadłospisie. I ta puszkowa i szparagowa. A także cieciorka i inne strączkowe. Staram się jak mogę aby jakoś nie wpaść w monotematyczność posiłków. Trudno jednak po tak wielu latach jadania mięsa, przestawić się na kuchnię jarską.
Też do soi podchodzę jak pies do jeża, ale ?mam nadzieję, że prawdę piszą na opakowaniach.

Na jutro kupiłam paprykę do nadziania ryżem i chyba jednak soją
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1343
Od: 10 lut 2009, o 22:43
Lokalizacja: prawie Wrocław

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

O matko, z niektórymi przyrządami nie wiedziałabym, co zrobić :oops:
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Olu, śliczności zrobiłaś przy użyciu tych narzędzi :D Też troszkę się bawię carvingiem, super zajęcie uspokajające :D
Dziś robię na obiadek Twoje naleśniki ze szpinakiem i serkiem, kuszą mnie one już od dłuższego czasu, pora wypróbować ;:3
Pozdrawiam, Dorota
gilgall
100p
100p
Posty: 119
Od: 4 lip 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska okolice Tarnowa

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Od dawna szukałam dobrego przepisu na ciasto a'la francuskie. Bardzo dziękuję - jak dla mnie jest idealny: szybki, mało pracochłonny, po prostu super ;:138
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

ależ masz sprzęcior:)
a sprężynka do spiralek to które to to?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”