Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Post »

Agnieszko, i dlatego ja stosuję zamiast nawozu jesiennego tylko potas zmieszany z fosforem. Żeby uniknąć dodatkowej dawki azotu. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego dodają go do mieszanki jesiennej. :shock:
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, nie wiedziałam, ze masz Brother Cadfael, nie pokazywałaś jej chyba jeszcze u siebie.
U mnie rośnie w półcieniu i prawie przez całe lato miała pojedyncze kwiaty, chyba lokalizacja jej służy.
Jak sprawuje się Graham i Sophia?
Ściskam Cię serdecznie i życzę dobrego dnia ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dobrze że z sosenką wszystko normalnie bo szkoda byłoby takiej ślicznotki. ;:333
Ciekawa jestem czy za rok powiesz że to co zrobiliście to już tak ma być czy jeszcze jakieś przeróbki będziecie robić. Takie ciągłe niezadowolenie z efektów ma większość ogrodników dojrzewających wraz ze swoim ogrodem.

Co do przesadzania róż to Gosia-Deirde pisała że przesadza już w połowie września.
Deirde napisała:
Kobiety - powiem wprost - lepiej przesadzać już teraz bo do zimy korzenie róż jeszcze się odbudują - w zeszłym roku dość późno przesadzałam róże i o mało co nie straciłabym pięknej multiflory. Teraz jest ciepło - będzie je podlewać i pilnować a one jeszcze zabliźnią rany na korzeniach.
Ja też już swoje 3 przesadziłam i liczę na to że sobie poradzą. Zastanawiam się nad Twoją czy Ci jej nie wysłać ale to dopiero jak będziesz miała naszykowane miejsce. ;:173
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko, no właśnie... poradź czy mogę już zacząć przesadzać róże, czy poczekać jeszcze ze 2-3 tygodnie?

Aga, jak pisałam już przesadzałam, mój dylemat wiązał się z tym, że póki jest ciepło, to róże mają pąki i kwitną.
Takiej róży zwyczajnie szkoda mi przesadzać, poza tym te nowe pędy jeszcze nie zdrewniały dobrze.
Podsypywałam nawóz jesienny - potas już dwa razy. Róże generalnie mają zdrewniałe łodygi.
Teraz tylko sił mi trzeba no i dobrej pogody na realizację zmian na różance.
Widziałam u Ciebie kwitnącą Grand Award, i to jest właśnie ten dylemat.
Swoją Mammę najpierw przygotowałam do przesadzenia: obcięłam wszystkie gałązki z kwiatami i dwa tygodnie wcześniej podsypałam potasem. Ja zdejmuję liście do przesadzania i związuję krzew.
Oczywiście podlewam, żeby miała dobre warunki na ukorzenienie się. Kopczyk, dopiero jak będzie stały mróz. ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aguniu to bardzo się cieszę, że to jednak nie choroba, tylko fizjologiczny objaw występujący jesienią.
Tym samym jestem już spokojniejsza o swoje sosny i świerki. :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Super, że wiadomo, o co chodzi z sosną :uszy Nie pamiętam co to za odmiana. Ja sobie jakąś też sprawiłam (Umbraculifera), ale oczywiście mała jest i jeszcze w doniczce, bo miejsce, gdzie ma rosnąć, zupełnie nieprzygotowane :roll:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jest jak mowisz, jak juz pojechalam, to pozalatwialam duzo rzeczy :heja Wyniki okejos, jeszcze tylko jutro zrobi mi usg i jak dziura sie nie powieksza, to mam spokoj na nastepne pol roku.
Zrobilam sobie przy okazji morfologie, bo jak moja Wampirzyca upuszcza mi juz krew, to zeby z tego pozytek byl i wyniki mam jak zdrowy kon, do tego pociagowy :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Cześć to chyba jakieś ogólne opadanie igieł, bo moje iglaste też zrzucają, przyjrzałam im się dobrze ;:108
Piękne te twoje erecty, moje też takie wielkie i musiałam je podwiązać, bo bałam się, że się połamią. W nogach posadziłam Anabelle. Mam wrażenie, że moja nornica sobie poszła, ale ciiii, żeby nie wróciła :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

O ludzie, zasypiam na stojąco... czy u Was też tak ciśnienie poleciało na łeb i szyję? :roll:

Kasiu, z tymi ryjącymi to jakaś masakra... co rusz nowy osobnik :twisted:
Czy Ulińscy mają cały rok hortensje w ofercie?
Julek, bo my chodzące cyborgi jesteśmy ;-) ja też mam wyniki jak młódka i tego się trzymam ;-) Tylko dlaczego tak mi się chce spać :roll:
Dominiś, sosenka to drobnokwiatowa Glauca :) Zaraz luknę jak wygląda Umbraculifera, bo o tej nazwie znam tylko wiśnię ozdobną :)
Teresko, też się cieszę... takie miałam przypuszczenia, ale wolałam się upewnić u eksperta-szkółkarza. Możemy spać spokojnie :)
Majeczko, i wszystko jasne! Dziękuję, że kolejny rok masz cierpliwość mi to wszystko przypominać i wyjaśniać ;:196
Majutek, ja nigdy nie będę w 100% zadowolona z wyglądu ogrodu... rośliny się zmieniają, rosną, jedne drugie zagłuszają - rola ogrodnika w przesadzaniu, dosadzaniu, przycinaniu i całej reszcie jest dożywotnia ;-) Souvenir de William Wood - za każdym razem jak sobie tę nazwę przypomnę, to jestem dumna i szczęśliwa, że dzięki Twojej życzliwości i dobremu sercu, będę miała ten wyjątkowy okaz róży... Możesz wysyłać, kiedy Ci tylko pasuje... ja natychmiast przygotuję mu miejsce.
Anetko, pokazywałam różę Brother Cadfael, ale dawno temu... poszukam zdjęcia i wstawię, dla przypomnienia i pokazania jak kwitł u mnie. Graham T. i Sophia R. są wykopane i czekają na przenosiny do grupy róż w tej kolorystycznej gamie (będę grupować...).

Znalazłam, oto on:
Obrazek

Wandziu, ja też tego nie rozumiem... Twoje rozwiązanie jest dobre... czy nawozisz potasem z fosforem wszystkie rośliny?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ojojoj, jaki słodki ten braciszek..a ja głupol go nie wzięłam! ;:14
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---

Post »

No przecież nic straconego :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko, właśnie byłam ciekawa co to za rośliny w tym szpalerze, a to Berberysy Erecta. Bardzo mi się podobają. :lol: W ogóle berberysy darzę sympatią :;230
x-ag-a
---

Post »

Marysiu, ja także darzę berberysy szczególną sympatią... będę chciała posadzić kilka niskich kęp wiosną - czy możesz mi polecić jakieś odmiany w tym pokroju?

Chyba niedługo czas na kolejną, jesienną odsłonę mojego wątku... tylko czy będziecie mieć jeszcze ochotę na moje małomówne wywody? :roll:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Souvenir de William Wood - za każdym razem jak sobie tę nazwę przypomnę, to jestem dumna i szczęśliwa, że dzięki Twojej życzliwości i dobremu sercu, będę miała ten wyjątkowy okaz róży... Możesz wysyłać, kiedy Ci tylko pasuje... ja natychmiast przygotuję mu miejsce.
Aguś jak będzie okazja i czas to ją wykopię, spakuję i wyślę. Zobaczę jak będzie z czasem i Basią. ;:108
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

aguniada pisze: Chyba niedługo czas na kolejną, jesienną odsłonę mojego wątku... tylko czy będziecie mieć jeszcze ochotę na moje małomówne wywody? :roll:
Tak, tak ;:138 Jasne, że mamy ochotę ;:183
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”