Gratuluję! Macie piękne okazy.
U mnie kwitnie P. caerulea, ale pojedynczymi kwiatami, kiedyż w porywach miała trzy, czym niezmiernie mnie ucieszyła.
No i wreszcie doczekałam się kwitnienie P. Victoria.
P. caerulea
... ..ale śliczna...rób sadzonki.Jestem pierwszy w kolejce.. Wykopałem dziś swoje dwie bo na noc zapowiadają przymrozki .Nie pierwsze wprawdzie u mnie ale jak dotąd nie zmarzły..Aż żal bo mają setki pączków..
Możecie mi pomóc w identyfikacji ???
Ciekawa roślina....bez problemu przeżyła pierwsze przymrozki na balkonie... - teraz wyszło trochę słońca i już kwitnie
Zdjęcia robione niestety telefonem
ja bym się w moczenie nie bawiła bo to nic nie zmieni i nie wpłynie na sam proces kiełkowania. Do ziemi, na to folia i w ciepłe ale nie gorące miejsce - jeśli chcesz bawić się z siewką w zimę oczywiście
Obawiam się że tak szybko nie da się otrzymać roślinek Nasiona przyszły z UK gdzie 3 tygodnie temu były spożywane owoce A więc będę siał dopiero marzec kwiecień
Moje domowe passiflory też nie kwitły , ale za to rozmnożona sadzonka którą dałem cioci kwitła, także jest to chyba kwestia pielęgnacji( wielkość donicy, nawożenie).
Ja swoją passiflorę wsadziłem w grunt. Rosła bardzo szybko i kwitła od sierpnia aż do października. Na zimę wykopałem przyciąłem z 90%, następnie do domu.
Dziś wygląda tak.
Witam! Zwracam się z prośbą o pomoc w uratowaniu mojej dwuletniej passi. Zeszłe lato spędziła na balkonie, miała gęste liście ale nie kwitła. Przez zimę mocno gubiła liście. Czy jest szansa by ją uratować? Nie mam pojęcia w którym miejscu ją obciąć....