Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu każdy chwali coś innego a ja pochwalę ci piękny krzaczor astrów. Czy one w rzeczywistości są takiego koloru, czy aparat przekłamał kolor? Cudny odcień mają. :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bożena Śmigielska w imieniu Niepokalanka ;:196
I lecę patrzeć co tam Ci zakwitło - aha Chryzantemy ode mnie - super więc pędzę.

Luki10 - Łukaszu miło,że wpadłeś - dziękuję.
Zapraszam do częstszych odwiedzin tym bardziej,że sezon sie kończy więc będzie więcej czasu na wymianę poglądów.

Graszka - Grażynko nie za bardzo wiem, o które zdjęcie Ci chodzi ?
Na ostatnich fotkach żadnych Astrów nie ma - napisz które lub wklej link .
Czekam ;:65
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ;:196 Niepokalanek jest śliczny i Barbula też - czy ją na zimę trzeba chować ???? Strasznie mi się podoba ale już mam tyle tych do przechowywania że więcej już chyba nic do piwnicy nie wejdzie ;:185 Słoneczki , chryzantemy - przepiękne ;:215 co Ty im robisz że tak ładnie Ci rosną i kwitną ???? :;230
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, barbulę podziwiam u innych. Moje próby z nią jak na razie bez powodzenia.
W ostatnim czasie żywo dyskutowałem ze znajomą ogrodniczką zawodową nt. słonecznika 'Loddon Gold'. Obejrzeliśmy sporo zdjęć w necie, porównywaliśmy własne krzaki i skołowany jestem, bo nie ma jednoznacznego potwierdzenia. Ale prawdopodobnie, ta odmiana nazywa się inaczej (ja sugeruję że to 'Flore Pleno'), a 'Loddon Gold' ma inny układ płatków. Być może będę je mógł porównywać w swoim ogrodzie, jak wymienimy się sadzonkami z ogrodniczką.
Podobnie złocień czerwonawy i jego odmiana 'Clara Kurtis' - dzięki Tobie będę mógł je porównać na żywo, wiedzieć dokładnie, czym się różnią, bo właśnie zaczynają kwitnąć 8-)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Zamarły liście kalli wiec ją wykopałam, dobrze? Nie zakwitła mi w tym roku, bo jakąś lipną ziemię mi sprzedali. W przyszłym roku uszykuję im miejsce w gruncie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Jeżeli to nie astry zw. marcinkami to co to jest? Rośnie przy oczku i pięknie kwitnie na taki delikatny róż str 3 bliżej końca wątku.
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TerDob - Teresko Niepokalanka mam od czerwca tego roku więc zobaczymy. Ostatnia zima przetrzebiła nawet w szkółkach wiele krzewów, które w ostatnich latach dość dobrze dawały sobie radę.
Oba te krzewy Niepokalanek i Barbula zimują w gruncie ale trzeba je okryć na zimę jak wiele innych które uprawiamy - choćby Hortensje ogrodowe czy piłkowane, Budleje itd
Krzew Barbuli nawet jeśli górne by nie przemarzły to i tak trzeba go przyciąć wiosną tak na wys ok 30 cm bo wtedy ładnie się krzewi i obficiej kwitnie.
Barbula pięknie wygląda uprawiana w pojemniku - dobrze znosi okresowe susze.
To prawda,że kuszą nas rośliny z innego klimatu a potem przychodzi zima i brakuje miejsca na przechowanie.
Nam jeszcze niechcący Jacaranda mimozolistna doszła - prawda ? .... :;230

JacekP - Jacku zachwycają mnie krzewy kwitnące w odcieniach niebieskiego koloru. Stąd chęć ich uprawy i szukam towarzystwa do krzewu Perowskia łobodolistna. Pod koniec lata zaczęły żółknąć liście - dziwna sprawa i muszę poczytać aby znaleźć przyczynę.

Obrazek
Obrazek

Słonecznik"'Loddon Gold" i "Flore Pleno" ???
Masz rację bo już w ub roku męczyło mnie to a potem zapomniałam.
U odmiany "Flore pleno" w informacjach, które wtedy znalazłam jest podane, że płatki języczkowe brzeżne wyraźnie dłuższe i szersze niż gęsto ułożone rurkowe płatki środkowe.
" Loddon Gold " u tej odmiany płatki (kwiaty języczkowe) nie są zróżnicowane na środek i brzeg. Jedynie różnią się wielkością i dlatego kwiaty nie są regularnie okrągłe i raczej płaskie.
Nawet z tych zacytowanych informacji bardziej przychylam się do tego,że mój Słonecznik wielopłatkowy to" Flore Pleno " . Ciekawa jestem jak wyglądałyby obok siebie.

Ja tez posadziłam od Ciebie ten Złocień celowo dalej od moich dużych kęp i dołożyłam podobnej wielkości sadzonkę mojego. Rosną obok siebie przy krzewach i zbytnio im nie pomagam w przetrwaniu a wszystko po to aby natura nimi kierowała i był czysty materiał do porównania.
Moja Clara Curtis zaczęła kwitnąć ze 3 tygodnie temu a Twój jeszcze nie - już wiem,że w sezonie przed kwitnieniem dość znacznie liście sie różnią ale zapomniałam zrobić fotki.

takasobie - Miłko szkoda,że Ci nie kwitły.
Mnie w pierwszym roku nie zakwitły bo chyba za bardzo pieściłam je. Od tamtej pory sadzę w pojemniki takie jakich używa sie do sadzenia roślin w oczkach wodnych - spore rozmiary. daję kilka cebul , zasypuje ziemią i wrzucam na kompostownik czekając aż wykiełkują. Potem lądują do gruntu przy takich roślinach, które obficie podlewam to one przy okazji tez maja mokro bo tak lubią. Od tamtej pory kwitną ...
Jak pożółkły i zasychają to pewnie,że mozna je wykopać. Jak ktoś ma miejsce na parapecie to zmienia tylko ziemię, daje ciut odpocząć a potem do ciepłego pomieszczenia i w zimie ma kwiaty na parapecie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Graszka - Grażynko te kwiaty to Złocienie zakwitające jesienią ( Chryzantemy)
Chrysanthemum grupa Rubellum 'Clara Curtis' (Złocień czerwonawy)
To stara odmiana ogrodowa z lat 30.-tych XX w
Bardzo obficie kwitnie każdego roku, ma pojedyncze kwiaty jak widać na zdjęciach, jest miododajna i cudnie pachnie. ma jeszcze jeden atut - nie podsychają jej liście od dołu jak to zdarza się dość często u innych odmian.

Dla Ciebie dziś zrobiłam zbliżenie - kwiaty pastelowe, różowo-lila z żółtymi koszyczkami -średnica ok 6 cm.
Zapachu niestety nie umiem przekazać ... :oops:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witaj Krysieńko :wit
Gratuluję kolejnej części Twojej ogrodowej opowieści. Wciąż pięknie i kolorowo u Ciebie. Tworzysz cudne kompozycje kwiatowe.
Zachwycił mnie Słonecznik wielopłatkowy oraz różowiutki Złocień. Jeszcze takich nie spotkałam.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Krysiu - skorzystam z Twojej instrukcji co do kalii ,owszem kwitły u mnie w doniczkach ale już dawno przekwitły..a u Ciebie jeszcze kwitną?czy dobrze zrozumiałam? czy to znaczy,że zawsze zakwitają? no i później na zimę na parapet ...do tej pory ładnie mi się przechowywały w piwnicy ale jak można je jeszcze zimą wykorzystać to ja bardzo chętnie... ;:173 spróbuję ! Piękny ten złocień różowy ;:108 dostałam w jesieni sadzonkę od koleżanki z kwiatuszkiem różowego złocienia ale jeszcze nie kwitnie już kolor na pączkach się zaznaczył . Kupiłam w ubiegłym roku w listopadzie pod cmentarzem dużą chryzantemę drobnokwiatową białą , jeszcze długo kwitła a wiosną ją przesadziłam na planowaną białą rabatę . Jest piękny krzak, olbrzymi , ale pąki zaczynają się wybarwiać na bordowo ... :shock:ciekawa jestem jak zakwitnie... ;:218
Szałwię spróbuję jednak przesadzić mam nadzieję, że się uda .
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Cebule Kwiatowe
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 wrz 2010, o 19:20

Post »

Witam Pani Krystyno. Jak zwykle potrzebuję Pani pomocy. (Na pw.) Jeśli znajdzie Pani dla mnie chwilę czasu. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pieknie kwitna kalle! Spróbuję podpędzić na zimę na parapecie ;:196
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hala67 - Halinko miło jest czytać takie słowa - dziękuję.
Wydaje mi się,że masz tak różnorodne nasadzenia i trudno Cię czymś zaskoczyć a jednak ...

marpa - Maryniu u mnie też calla kwitła jakiś czas temu ale fotki wstawiłam Miłce bo dałam jej cebulki wiosna i nie zakwitły. Chciałam pokazać jakie maja kwiaty.
teraz sa takie zielone sztywne rureczki - fajne toto i tak myślę czy dałoby sie do czegoś wykorzystać. U mnie na parapetach ciasno więc cebule będą odpoczywać do następnego sezonu.
To kwiaty, które można uprawiać w domu na parapetach przez cały sezon - my mamy mozliwości to sadzimy w gruncie.
Z Chryzantemami to dziwna sprawa bo one w pakach często maja inny kolor i dopiero przy rozkwitaniu płatki się wybarwiają. Chętnie zobaczę Twoje Chryzantemy i jakby co jestem chętna na wymianę oczywiście tylko tych zimujących w gruncie.

W ub roku miałam duzo więcej odmian ale zima 3 skasowała - nic na siłę, sa inne .
W to miejsce mam nowe z wymiany z Miłką (takasobie) i Jackiem (JacekP) więc mniej boli strata tamtych.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na koniec moja "terminatorka" Złocień czerwonawy "Clara Curtis" nie do zniszczenia przez jakąkolwiek zimę .
Dlaczego inne tak pięknie nie pachną jak ta odmiana - zapach wyczuwalny z kilku metrów oczywiście przy dużej kępie ?
Cebule Kwiatowe pisze:Witam Pani Krystyno. Jak zwykle potrzebuję Pani pomocy. (Na pw.) Jeśli znajdzie Pani dla mnie chwilę czasu. Pozdrawiam
Panie Januszu - dla Pana zawsze znajdę czas - już piszę PW

takasobie - Miłko pokazałam jeden kolor ale z tego co pamiętam to mam 2 - jakie Ci trafiły nie wiadomo...
Tak myślę, że na parapet weź jedną największą a mniejsze niech odpoczywają.
Pięknie kwitnie Twoja ( moja) Chryzantem ta w ciemnym kolorze - we wczesnej fazie kwitnienia ma fajny pędzelek na czubku ... :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ależ piękne chryzantemki ;:138 Wydaje mi się, że dziś właśnie wsadziłam taką, jak na drugim zdjęciu. Bradoz bym się cieszyła, gdyby przezimowała. Taką terminatorkę juz u kogoś widziałam. Nie spotkałam się z nia jeszcze na żywo. Do złudzenia kwiaty przypominają astry ;:oj Delikatna i ładna, a do tego pachnie...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ale ta żółta czy ceglasto-rudą ?
Zresztą powiem Ci,że obie te odmiany mam od kilku lat - rożne zimy i niczym nie przykrywam. Ładnie się rozrastają więc wiosną podbieram nowe sadzonki i sadzę w inne miejsce. Chryzantemy sa żarłoczne i zubażają glebę więc warto im zmieniać miejsca lub użyźniać te na których rosły.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ruda :D Tak się zapatrzyłam, że ma taka samą, że żółtej nie zauważyłam :;230 :;230 :;230 A dziś cały dzień deliberowałam, czy ją wkopywać, bo jak nie jest zimująca, to szkoda pracy...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”