Ogródek pstrokaty - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pstrokaty - część II

Post »

Skończyłem przeróbki,które i tak ostateczne prawdopodobnie nie będą.Posadziłem cebulowe.Teraz będę czekał na opadające
listki.

Genia- Ta goryczka prawdopodobnie szybko nie rozrasta sie dlatego przez ogrodników nie jest specjalnie lubiana.

Maryniu- Moje próby z sino-ornata i verna-gatunek też poniosły fiasko ale ja nie potrafię utrzymac róz i powojników też.
Od czego to zależy ?.

Tajka- Też mam tę forme dziewięćsiła łodygowego.On jest nawet ładniejszy a przynajmniej dla mnie.

Maria- Moja zima nie będzie pierwsza ale na pewno będzie nudna.Nie mam juz zdjęć.

Iza- Ramonda i urdzik nie sa roślinami trudnymi.Są może dwa warunki które trzeba spełnić i po balu.

Actinella ,kwitnienie powtarza.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Przeczytałam o Twoich zabiegach ;:131 względem swoich roślin przed i w czasie zimy :shock: to ja już nie chciałabym ich mieć .. ;:185 wolę już swoje pospoliciaki , ja się lubię opiekować roślinami ale tylko i wyłącznie w sezonie poza już niestety :oops: nie.Jakieś przykrycia specjalne,szybki nie...to nie dla mnie ja zbyt leniwa jestem.
Twoje rarytaski zdobywane z trudem to na pewno trzeba odpowiednio zabezpieczyć i ja to rozumiem jak najbardziej! i podziwiam ! :)
Mnie goryczki też nie lubią..., powojniki też mnie opuściły coś tam mam dopiero raczkują :) ale róże bez rewelacji ale zadawalająco mi się darzą :) choć wróciłam do ich uprawy dopiero 3 lata temu!Cebulowych jeszcze nie sadziłam muszę im doniczki przyszykować...bo nornice tylko czekają,wyjadły na działkach marchew ,pietruszkę,wzięły się za selery i buraczki... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sadziłem tulipany w głebokie doniczki ponieważ z tych płytkich to i tak wyjadły.Na wierzch położyłem pocięte gałązki
z berberysu,który musiałem przyciąć.Na to nasypałrm ziemi.Może na tych ostrych kolcach zatrzymają się.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marek- Saruma wygląda tak.Oczywiście kwiatów teraz nie ma.Dostałeś w doniczce więc popatrz jeszcze raz.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Goryczki chińskie zmarnowałam, bo posadziłam w zwykłej ziemi ;:223 Teraz to wiem. Róże dobrze rosną w gliniastej glebie :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Janku, jakie bylice okrywasz? Ja z tych niskich mam Stellera i ona bez okrycia dobrze zimuje, a zginęła mi bylica wełnista. Teraz doszła mi podobna do niej, też o drobnych, pierzastych listkach (chyba Purscha) i zastanawiam się nad okryciem.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Janku mam nadzieję, ze głębokie koszyczki i kolczaste gałązki berberysków obronią cebule przed zębatymi paskudami. Te nornice i inne żarłoki to prawdziwe utrapienie, ogrom szkód są w stanie zrobić. Ja jestem szczęśliwa, bo nie mam z nimi kłopotu...
Twoje okrywanie na zimę zawsze mnie zachwyca, mnóstwo pracy i trudu w to wkładasz.....szczerze podziwiam :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

magry pisze:Genia- Ta goryczka prawdopodobnie szybko nie rozrasta sie dlatego przez ogrodników nie jest specjalnie lubiana.
To powinna być zaleta nie wada .
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojażowałem troszkę stąd ta długa cisza.
Ewa- nie mam goryczek chińskich chociaż wydaję mi się,że warunki miały takie jakich wymagają.Może zmarzły a może
czegoś im brakowało.Więcej prób nie będzie.
Jacek- mam bylicę "umbelliformis".E.Radziul pisze,że bez zabezpieczenia może rosnąć w pionowych szczelinach skał i
murków.Roślina jest wrażliwa na zamakanie liści zimą i nadmiar wilgoci w podłożu.Moja nie jest tak posadzona więc dostaje
szybkę.
Barabella-Nie było mnie w domu a córcia to tak z nudów czasem zagląda na pocztę.Kupiłem na allegro chryzantemy i
z wojaży przywiozłem kilka popularnch bylinek.Więcej nic już w tym roku nie planuję.
Agnieszka- Nie widzę w tym roku u siebie nornic ani ich korytarzy to pewnie dlatego,że odwiedzają mnie okoliczne kotki
ale zabezpieczenia raczej są konieczne.Z okrywaniem nie ma tak dużo pracy.
Genia- Zaleta to dla nas.Ogrodnicy raczej wolą bylinki szybko rozrastające się bo z tego utrzymują się.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mareczku- Nie mogę zrobić innej fotki bo zapodziałem gdzies aparat.Poszukaj go u siebie.Trochę widać je na starej fotce.
W lewym,górnym rogu pod krzaczkiem.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Janku a może jakieś fotki z wojaży albo nowych nabytków ;:108
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety Mario fotek nie będzie.Nie robiłem zdjęć ponieważ tym razem odwiedzałem rodzinę.Z roślinek przywiozłem foksa
"Aureole",jeżówki Sundowan,Marmolade i Tomato Soup,ostróżkę "La Boheme",dwie werbeny nn,słoneczniczka ale zapomniałem
nazwę i jakieś driakwie.Ale mam większą zdobycz znalezioną w domku rodzinnym.Takie coś...

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Udane łowy mnóstwo fajnych roślin, też pewnie dostanych skoro nn, a lampa ponad wszystko pasuje do samowara! Pewnie kiedyś razem stały?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku lampa o jakiej marzę , jest na naftę ?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Przepiękna lampa, a do tego - jak rozumiem - pamiątka z domu rodzinnego :D Tym cenniejsza! Uwielbiam takie przedmioty ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”