Wandziu, ale przecież ?Johnson's Blue? mamy! To ten, który dostałam od Ciebie.Wendy pisze:Dzięki Tobie przekopałam informacje o innych odmianach. Nie miałam świadomości, że ich tyle jest i że są takie urokliwe, bo zobacz np. Geranium ?Johnson's Blue?, Geranium cinereum ?Memories?, Geranium X oxonianum ?Katherine Adele? białego z wrzosowymi żyłkami..., ale Geranium - Splish Splash to szczególne cudeńko. Takie jest naprawdę?
Pozwolę sobie wkleić jego zdjęcie , najwyżej później wykasuję, zobacz sama:

Tak.
Splish Splash właśnie takie jak na fotce. Też dostaniesz tylko na razie jest malutki tzn. ma jedną łodyżkę. Niech no się tylko wzmocni, by było co podzielić.
Bodziszki to kolejna grupa roślin po różach i powojnikach , która zaczyna mnie fascynować.
Popatrz tylko na :
geranium cinereum ' Ballerina' ( trochę podobny do 'Memories') , geranium clarkei 'Kashmir Blue', geranium himalayense 'Plena', geranium hybride 'Rozanne'... a to tylko kilka z 28 gatunków, nie mówiąc o odmianach w obrębie gatunku !
Miałam jeszcze geranium 'Gravetye' , ale padł ofiarą jakiejś chorby grzybowej... Szkoda.
Planując jesienne nasadzenia dla Sambora przeznacz tyle miejsca, co dla piwonii chińskiej ( nie drzewiastej ) , bo rośnie z niego naprawdę wielka kępa.Wprawdzie da się go okiełznać cięciem, ale jeśli coś posadzisz pod nim ,to zdominuje.U mnie prawie zagłuszył różę, bo mądra

Nie wiem jak Ty masz , ale ja widzę, że czasem coś wymyślę, co zupełnie w rzeczywistości nie zagra: albo naćkam za gęsto , albo miejsce dobiorę nieodpowiednie. Właśnie dzisiaj odkryłam ,że mój biedny powojnik Matka Siedliska siedzi pod siatką zarośnięty malinami. Jutro przeprowadzka, a maliny w dwuszeregu zbiórka.
Głaski dla Suni