Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Własne grzyby na działce.

Post »

Wczoraj może oglądaliście jest coś takiego jak grzybolicznik :lol: ilość grzybów zebranych przez ilość ludzi na danym terenie.Grzybów niet.Bo sucho.Ale jedna pani dr. sie znaczy MYKOLOG powiedziała,że grzybnia to jest i jak będzie wilgotno to grzybnia wyda owocnik czyli grzyb.
Także grzybnia jest,owocników brak,to tak fachowo powiedziałem :lol: a od tylu lat zbierałem w niewiedzy grzyby :shock: dobrze,że przez taki długi czas myliłem się w nazewnictwie a nie w gatunkach :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirzanie, czy to prawda, że najpierw pojawiają się takie grzybki a dopiero potem jadalne?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nie całkiem dokładnie. U mnie pojawiają się muchomorki,a później żadne inne.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Może na te inne :lol: musisz dłużej poczekać?
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pięciu latach wreszcie są: pod sosną maślaki i pod brzozą kozaki. Obydwa drzewka przesadzone z lasu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sosi1975
50p
50p
Od: 22 lut 2010, o 23:09

Re: grzyby w ogródku ?

Post »

Witam,może ktoś opisze co i jak wyszło z tą grzybnią,bo właśnie widziałem na allegro i zastanawiam się czy kupić.Z tego co widzę to nie będzie takie łatwe i pewno zrezygnuję. ;:223
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

I jak tam kochani ? Nie widzę nikogo komu te grzybki wyrosły. A na All... to prawdziwki w trawie na łące rosną. Tak naprawdę to grzybnia jest do mikoryzy jak wyżej wspomniano.
Jeśli ktoś chciałby mieć własne grzyby to wyślę go najpierw po poradę do leśniczego.
Ot i cała prawda. Chociaż u mojego kolegi maślaki rosną pod choinkami wzdłuż płotu.
No ale on przywoził ziemie z zagajnika dla lepszego wzrostu drzewek. Przez przypadek
ma maślaki. Z tego co wiem to mikoryza nigdy nie występuje w postaci jednego grzyba lecz dobranych odpowiednio kilku z czego musi być prawie zawsze muchomorek czerwony.
Wymaga tego specyfika symbiozy drzew leśnych.
;:136
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Post »

Jak w temacie. Bez żadnych eksperymentów mikoryzowo-grzybniowych po prostu po posadzeniu kilku sosenek z lasu. Dodam że nawet byłem trochę zdziwiony bo gleba typowo gliniasta, choć pieczarki i kania pojawiają się od zawsze.
http://imageshack.us/photo/my-images/29/img0195ak.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/839/img0193pa.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/404/img0203bj.jpg/
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Miałem u siebie grzybnię kani, posadziłem w dołku jak kazali, podlewałem, nic nie wyrosło.
Miałem pieczarki, pojemnik z torfem wysadziłem do ziemi, nawet ładnie wyrosły, niestety 99% robaczywych. Z pieczarkami miałem też przygodę w ubiegłym roku: dostałem kilka worków krowich placków. Wrzuciłem je do beczki, zalałem wodą i przefermentowanym roztworem podlewałem pomidory. Tam gdzie gnojówka rozlała się na boki pojawiły się samoistnie pieczarki. W sumie jak się tak zastanowić to kiedyś, gdy na łąkach pasły się krowy, pieczarki też rosły samoistnie. W tym roku też będę miał trochę krowich gówienek i mam zamiar rozlać trochę gnojówki na trawnik. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Z grzybów wyszły mi tylko boczniaki. Zaszczepiłem je na obumarłym klonie i po 2 latach, późną jesienią wyskoczyła mi z pnia duża kępa grzybów. W ubiegłym roku miałem 2 rzut, większy niż poprzedni.
Poza tym wyściółkowałem sobie tuje zmielonymi gałęziami drzew iglastych i pięknie wyrosły na tym olszówki. Ale to dla ozdoby a nie do zjedzenia :)
Zrobiłem też mały eksperyment: w pracy mam brzozy, między nimi rosną kozaki. Wykopałem jednego takiego ze sporym kawałkiem ziemi i przeniosłem do siebie na działkę, też pod brzozę. Podlewałem, ale uschnął i tak. Może w tym roku coś się z tego odrodzi.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Z Wynika,ze niektóre osoby szczepiły,niektóre z drzewkami z lasu przeniosły,a u niektórych same wyrosły.Pytanie komu udało się zaszczepić sklepową grzybnią grzybów leśnych drzewka i doczekać się owocników?
darnok
200p
200p

Post »

czy grzybnie można szczepić do już DUŻYCH drzew(ponad 10 letnich(czas od posadzenie do gruntu))?Niektóre sklepy oferują oprócz grzybni"grzybów leśnych" grzbnie smardz,kurek i podgrzybków,największe obiekcje mam co do kurek,nigdy nie słyszałem o ich uprawie.
Awatar użytkownika
roscommonka
100p
100p
Od: 15 maja 2013, o 16:51

Post »

W pazdzierniku 2013 zadołowałam grzybnię kani w ogródku. Czy są jakieś szanse, że coś z tego będzie? Kto miał dobre doświadczenia i zbierał owocniki tego smacznego grzyba z własnej uprawy?

Przepraszam ale nie mam polskich liter na klawiaturze.
darnok
200p
200p

Post »

ja kilka lat temu przekopałem kanie pod świerk z lasu.bez efektów.
Awatar użytkownika
roscommonka
100p
100p
Od: 15 maja 2013, o 16:51

Post »

Ja akurat nie mam leśnych drzewek w ogrodzie ze względu na brak przestrzeni :cry: Moja wylądowała pod śliwą w wysokiej trawce. Jakby coś się pokazało to dam znać.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kania chwali sobie wapienną ziemię
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”