Promyczkowy przed ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Promyczkowy przed ogródek

Post »

O widzisz Tajeczko pewnie masz rację w tym roku postaram się obsypać dokładnie wszystkie trzy, bo jeszcze mam henry kern czy coś takiego... i mam nadzieję że mi nie wypadną bo dałam sobie ostatnią szansę na magnolię bo to już kolejne u mnie.... jak nie przeżyją to trudno zastąpię je czymś innym...

O widzisz Iwonko to masz tak jak ja zazwyczaj kiedy umyję okna to deszcz musi jeszcze je spłukać ;:223 a co za tym idzie od nowa są takie same jak przed myciem chociaż dzisiaj ich nie myłam ale cały tydzień się zbieram żeby to zrobić tylko czasu brakuję bo tyle pracy w domu i dookoła.... dzisiaj kończyłam sadzenie cebul i wraz nie skończyłam bo czekam na dostawę złotka od krówek żeby lilijkom troszkę w dołeczki powkładać więc się wzięłam za uprzątnięcie tunelu po pomidorkach bo już takie słabe były że szkoda wody na ich podlewanie, a zresztą koktajlowych jeszcze mam tyle że nam wystarczy
A karmnik mam nadzieję że się szybko będzie rozrastał i porośnie cała pozostawioną mu przestrzeń....

A tak się prezentuję mój buczek na swoim miejscu na centralnej rabatce wraz z magnolią susan

Obrazek
muszę go jeszcze przywiązać żeby go zbytnio wiatry nie sponiewierały póki się nie zadomowi...

-- 27 wrz 2012, o 22:12 --

O widzisz Beatko tak to już jest z tymi naszymi roślinkami, trudno nam wyczuć o co im chodzi, no ale ja na wszelki wypadek swoje dobrze obsypię przynajmniej w tym roku bo nie chcę kolejnych stracić bo już mi trzy wypadło. A te co mam podobno są najbardziej wytrzymałe na zimno... no zobaczymy na wiosnę...
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Awatar użytkownika
Dana58
200p
200p
Od: 22 lip 2012, o 22:18

Post »

Pozdrawiamy i my z doliny, prawie :wink: Wieprza. System sadzenia jakiś znajomy :;230 :;230 z tym że my sypiemy dobrą ziemię :wit
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

IWONA1311 pisze:u mnie też leje a to wszystko dlatego że ja się wzięłam za mycie okien, zawsze jak je myję to potem pada.
No tak, wszystko jasne.... , Iwonka całe lato okien nie myła (Promyczek też) i przez to taką suszę mieliśmy ;)
Sylwia, a okrywałaś je na zimę? Z fotek widać, że u Ciebie otwarta przestrzeń więc tu może tkwi problem.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Danusiuw moich skromnych progach, dolina Wieprza długa i piękna a po drodzę tyle pięknych zakątków, nie ma jak spływ kajakiem o ile ktoś znowu kiełbaskami nie będzie rybek dokarmiać :;230
A ja niestety nie mam skąd brać tej lepszej ziemi, pozostaję mi tylko podsywać trochę gliny żeby na dłużej zatrzymać wilgoć i odrobiny kompostem no i podlewanie w sezonie gnojówkami a to z pokrzyw, a to z mlecza itp.

Beatkotak okrywałam, robię takie stelarze z listewek a później takerem przybijam agrowłókninę, tujki jeszcze niskie to może i w pełni nie zatrzymują wiatrów chociaż na razie wszystko sadze z przodu domu a tam już trochę ciszej bo mam las za drogą.
No tak, tak zgadłaś :oops: okien nie myłam już od lipca bo jakoś mi się za bardzo nie chciało, ale już się zbieram także czeka nas znowu niezły deszczyk :;230 tylko muszę wybrać się do znajomej po płyn bo jakoś mnie tak przekonała do produktów których jest dystrybutorem i tak się odwleka.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

FM może ? Jeżeli tak to super płyn.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Norbitka pisze:
IWONA1311 pisze:u mnie też leje a to wszystko dlatego że ja się wzięłam za mycie okien, zawsze jak je myję to potem pada.
No tak, wszystko jasne.... , Iwonka całe lato okien nie myła (Promyczek też) i przez to taką suszę mieliśmy ;)
Sylwia, a okrywałaś je na zimę? Z fotek widać, że u Ciebie otwarta przestrzeń więc tu może tkwi problem.
Beatko ja w lecie to tylko szybko szyby przecieram z tego co nabrudzą muchy i dzieciaki i wtedy to tylko pokropi u mnie ale jak już się wezmę za takie porządne mycie z praniem firan itd to wtedy zlewa murowana, dzisiaj był ciąg dalszy ciekawe czy popada? :;230
Sylwia u mnie też wietrznie i tylko raz posadziliśmy z M magnolie niestety nie pobyły u nas za długo nie dotrwały nawet do zimy lato było suche i podlewanie nic nie dało jeszcze miejce które im wybraliśmy nie było najlepsze więc na razie zrezygnowaliśmy z nich.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Beatko ;:108 ;:108 ;:108 ja też się pomału przekonuję do tej firmy...

Iwonko tak to już jest z tymi roślinkami nie wszystkie chcą rosnąć w naszych ogrodach, dlatego ja też jeżeli magnolie mi znowu wypadną to chyba z nich zrezygnuję... chociaż podobno do trzech razy sztuka... :lol: To tak jak miałam z forsycją, kto by pomyślał, że z taką zwykła roślinką może być tyle kłopotu. Pierwsza którą posadziłam mi uschła, druga po dwóch latach rośnięcia okazała się ligustrem więc poszła w las.... no i teraz w końcu kupiłam trzy Maluchy.... no jak też się okażę że to nie forsycję albo przemarzną w zimie to ;:223 ;:223 ;:223

A tak przy okazji dostałam dzisiaj worek ( tzn wór) oborniku i tak się zastanawiam czy mogę go trochę wkopać dookoła tych moich magnolii i róż czy już lepiej przed zimą ich nie nawozić....
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Dzisiaj był piękny dzionek więc oczywiście nie mogło się obyć bez pracy w ogrodzie nie tylko ozdobnym. Dzięki pomocy M zebrałam już swoje marchewki i inne warzywka na zimę.... może trochę jeszcze wcześnie no ale coś sobie urządziło stołówkę i podjadało, podjadało od spodu...
A w ogrodzie moim przydomowym posadziłam dziś ostatnie czosnki i sadzonki lawendy na nowo powstającej rabacie różanej... ale to już pewnie na wiosnę ją skończę.
I w końcu udało mi się kolejną rabatę stworzyć, a na niej mój drugi buczek, kilka tujek, forsycja maluch i cebulowe, cebulowe, cebulowe..... och żeby tylko zima była łaskawa to będzie czym oczy cieszyć na wiosnę
Zdjęcie później bo coś mam problem ze wstawieniem
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwio! Z wielką przyjemnością odwiedziłam Twój ogród. Widzę sukcesywny postęp prac, życzę wspaniałych, kolorowych rabatek i wytrwałości w tworzeniu swojego "raju na ziemi". Zapraszam na spacer do mojego ogrodu.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witaj Bogusiu u mnie, dziękuje za miłe słowa i zaproszenie do Twojego bajecznego ogrodu... ach kiedy u mnie tak wszystko porośnie....

Dalej mam problem ze wstawianiem zdjęć może jutro się uda pokazać moją nową ukończoną rabatę i może coś więcej z barwami jesieni.
Wczoraj w końcu nabyłam ten płyn do mycia okien i już w nocy lało to co będzie jak się zabiorę za mycie :;230 chyba będę musiała myć po jednym oknie żeby jakiejś strasznej ulewy nie sprowadzić :lol:
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witam was serdecznie, w końcu udało mi się dodać kilka zdjęć :heja więc korzystając z okazji wklejam kilka.
Na początek kolorki jesieni uchwyconę przez moją czteroletnią pomocnicę
berberys
Obrazek
dalia, na która ostatnio naskarżyłam i w końcu pokazała swoję piękno :tan
Obrazek
marcinki
Obrazek
i chyba złocienie.... ciekawę czy przezimują, a jeśłi nie czy można jakoś zaszczepki pobrać ???
Obrazek

a tu córcia uwieczniła jakie to mama kopie dołki pod cebulki - rabata z przodu przy ogrodzeniu, mój cel na przyszły rok
Obrazek

i na koniec obiecana rabata gdzie trafił mój drugi buczek
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Sylwia pędzisz z tymi nowymi rabatkami, co chwilę to coś nowego, co Ty będziesz robiła w przyszłym roku, chyba się muszę zapisać do Ciebie na marcinki ja nie mam żadnej kępki?

Czy Ty przypadkiem nie myłaś wczoraj okien bo w nocy była taka zlewa i rano burza :;230
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

;:202 ja tylko małe dwa okienka umyłam
Iwonko piszesz że gonię z rabatkami.... może i tak ale tak mi sprawia radość kupno i sadzenie roślin :tan no ale chyba już w tym roku koniec bo pomału mi się fundusz ogrodniczy kończy chociaż ostatnio byłam na targu i oczywiście przywiozłam jedną roślinkę i od razu mi się pojawił w wyobraźni zarys następnej rabaty tej przy ogrodzeniu z przodu więc nie wiem czy przypadkiem się nie skusze na jeszcze jakieś zakupy. Odkąd jestem na forum to jakbym trochę mądrzejsza się robiła :;230 i tak wszystko lepiej widzę co gdzie dopasować, a że nie zawszę mogę kupić to co obmyśliłam to sobie wszystko spisuję w kalendarzu a później jak jest taka możliwość to na zakupy i już rabata gotowa.... teraz już tylko czekam na różę na nową rabatę różaną.... A w przyszłym roku to wiesz pracy nie zabraknie aby tylko fundusze były....
A co do marcinków to nie ma sprawy myślę że już w przyszłym roku będzie co dzielić, a dzisiaj dostałam jeszcze paczuszkę od Joli G. :heja z nowymi w różowym, niebieskim i białym kolorze to myślę że w przyszłym roku będzie w czym wybierać...
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Witaj Sylwio poczytałam, pospacerowałam i jestem pod ogromnym wrażeniem ile już zrobiłaś i w jakim tempie a plany zawsze trzeba mieć bo często jest tak że kupujemy roślinkę i trzeba dla niej nową rabatkę wymyślić.
Obornik możesz teraz przykopać śmiało ale od korzeni połóż parę gałązek świerkowych żeby myszy nie wprowadziły się i nie obgryzły zimą korzeni.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę duże chęci i zapał do rabatkowania :) super coraz ładniej u Ciebie :) będę zaglądać :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”