Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Zdjęcie z Charlesem Austinem na tle Gertrudy Jekkyl wygląda rewelacyjnie. W ogóle róże pięknie u Ciebie kwitną. Róże i nie tylko.
U mnie totalna posucha kwiatowa, jeśli chodzi o róże.
Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tośka werbena hastata chyba nie do zdarcia...w mojej glinie ...trochę wymieszanej rośnie całkiem dobrze,już przekwitła ,ale kłosy dalej ozdobne...Spotkanie na pewno udane...Też bym chciała... :wink:
Ewa nieraz nie wiadomo ,czemu powojniki rosną gorzej...może być wiele powodów...zbyt zwięzła gleba,mało nawozu...ziemia kwaśna...stopy w słońcu,brak wody...itp... :roll:
Arabella to powojnik bylinowy,on zazwyczaj rośnie bez problemu... :D
Majka dzięki... ;:196 ale moje róże nie umywają sie do Twojej kolekcji... :shock: mam więcej krzaczastych ,historycznych ...i niektóre już nie kwitną ,albo pojedynczymi kwiatami mnie uraczą... :roll: No ale takie wybrałam więc nie mam co narzekać... :lol:
Dieter Miller w pierwszym roku w ogóle mi sie nie podobał...miałam go nawet wykopać...kwiaty po deszczu od razu gniły...był beznadziejny...Ale gdy straszę eksmisją zazwyczaj róża potem ...pokazuje się z najlepszej strony i w tym przypadku też tak było... :;230
W tym roku pięknie kwitł,nie chorował,a zapach...nie pamiętam ,ale chyba pachniał... :D

Znalazłam jeszcze 2 zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Grażka wielokrotnie chciałam ją wymienić ,choćby z powodu szybkiego przekwitania kwiatów,,ale gdy już zakwita ,nie mogę przejść obojętnie ,wciąż mnie zachwyca...Zdecydowałam ...,zostaje... :lol:
Jadzia niektóre zdjęcia są z lata...wklejam zaległe ... :wink: Dzisiaj padało,a rano oczom nie wierzyłam o 5 rano 19,5 * :shock:
Majka przyjeżdżaj ...,ja jutro rano pójdę spotkać sie z Elizabetką...,rośliny muszę jej przekazać od Basi...
Napiszę jutro ,czy dożynki warte zachodu... :D
Malgosiu te zdjęcie to z lipca...teraz już Gertruda nie kwitnie...w ogóle to powątpiewam ,że to ona ,bardzo podobna do Louise Odier...nie powtarzała...kwiat bardzo pełny...sama już nie wiem... :roll:
Teraz Charles Austin ma bardziej intensywne kolory kwitł niedawno tak..

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:202 ;:14 ;:223 Co ja zrobiłam Austinowi? Za każdym razem jak koło niego przechodzę, to go przepraszam. U mnie jeszcze dużo kwitnie i dużo jest pąków. Dziś się napracowałam i znów wywiozłam wór śmieci roślinnych. Działeczka robi się coraz bardziej przejrzysta i coraz bardziej mi się podoba. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

przepiękna rzeczywiście ta Gertruda a Karolkiem, a w ogóle to Karolek u mnie tez rewelacja a zapowiadał się ten rok po zimie fatalnie.

Jestem nieco zaniepokojona bo róże praktycznie wszystkie maja sporo paków i kwitną, nie wiem już czy obcinać przekwitłe - w ub.roku ktoś zwrócił mi uwagę że cięciem o tej porze pobudzam do kwitnienia i to jest błąd.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tośka nie dziwię się ,że przepraszasz ,ja bym łzy lała... Ale nic to najważniejsze ,że żyje ,a przez ciecie będzie miała jeszcze sporo pędów... ;:108 Byleby nie zmarzły takie świeże przyrosty
Twoja działka to wzór do naśladowania... :uszy Przejrzystość w ogrodzie daje efekty takie ,że w końcu można zobaczyć poszczególne rośliny ,a nie taki miszmasz...Dzisiaj przesadzałam, wkopałam sadźca ,którego nie wzięłaś ,przywiozę Ci go w najbliższym czasie... ;:108
Pokażę Ci jak wygląda.,gdy kwitnie...wysokość ..ponad 2 m :lol:

Obrazek

Taruś dziwie się ,że Karolka Austin wycofał z produkcji...ale cóż taka wola hodowcy,widocznie miał powody
ale kwiaty są urocze i zawsze będę się nimi zachwycać... :D
Ja swoje przekwitłe kwiatostany teraz obcinam...i zawsze tak robiłam ,nic się z tego powodu nie działo...
Może chodzi o większe cięcie pędów...to może być ryzykowne,szczególnie przy młodych różach... :D

Uwielbiam werbenę patagońską...Dzięki Izka ...dzięki Tobie ja mam... ;:196

Obrazek

ślazówka Turyngska ,kwitnie całe lato,szczególnie ładnie wygląda na ciemnym tle u mnie na tle berberysu purpurowego

Obrazek

Jeżówka miała tylko 2 kwiaty...
Obrazek

Lavender Lassie w tym roku mniej kwiatów,zmarzła ,ścięta i taki efekt...róże pnące w naszym klimacie maja ciężki żywot...

Obrazek

Polka we floksach...wyglądała cudnie...a mialam ją eksmitować w z uwagi na coroczne niewielkie kwitnienie...

Obrazek

Tak mi sie podobała ,że wciąż jej zdjęcia robiłam,głównie tez z powodu towarzystwa... :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Piękny jest. Przywieź ;:138 :heja
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, szałwia dotarła ;:196
Musi jednak poczekac do soboty. Na razie nie mam w ogóle czasu.Szkoła mnie kiedys wykończy. jeśli chodzi o Gertrudę, to wymień w takim razie na inny model. Szkoda pozbawić się powtórnego kwitnienia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoje białe floksy są inne bardziej drobne niz moje .To chyba inna odmiana i z Polką wyglądają zjawiskowo .Muszę od Basi znów pobrać patyczki Polki do ukorzenienia .Piękne kolorowe widoki .U mnie też powoli robią sie pustki na rabatach i aż dziwi bierze ile róż sie tam jeszcze zmieści nawet tyle nie mam zamówionych :;230 :;230 Outta znalazła miejsce przed Lavender Lassie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Zestawienie Polki z Floksami faktycznie zjawiskowe ;:333 Ja bialymi Floksami podsadzilam Mme Isaac Pereire i mialam nadzieje na piekny efekt ale kwitnieniem sie nie wstrzelily ze soba :wink:
A jeszcze a propos Austina, to on nie wycofuje roz jako takich, tylko same nazwy. Karola bedzie mozna dostac jako AUSfather czyli pod jego produkcyjna nazwa.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Neluś dzięki tobie znowu mnie oświeciło. :;230
Biały floks, którego mam w nadmiarze znajdzie swoje nowe miejsce przy powojnikach pomiędzy różami. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie musiałam floksy wysadzić za siatkę ,żeby było miejsce na róże i powojniki :;230 .No cóż będą dopingować róże i powojniki do kwitnienia :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Nela, Polka wspaniale wygląda z floksem ;:138 Wykopuje rosnącą obok niej Monikę to floksa tam posadzę.
Tyle, ze moja kwitła na wysokości 2m :;230
Wrócę jeszcze do Gertrudy. Mam ja od zeszłej jesieni. Kwitła niewiele, jak to angielka, ale wypuściła bardzo dużo długich pędów. Poradzisz jak je zabezpieczyć? Szczerze mówiąc wolałabym aby była trochę niższa, można to jakoś wymusić cięciem? czy raczej ja przesadzić w inne miejsce, dać jej podporę i traktować jak pnącą. Być może zima rozstrzygnie moje dylematy :wink:
Druga taką szaloną angielką jest u mnie Tea Clipper. Pędy mają grubo ponad dwa metry :shock:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Nelu dzięki za przemiłe spotkanie. :D Dzięki za podrzucenie roślinek od Baśki..... ;:167
Świetnie zestawiłaś tego białego floksa z różyczką. Ja swojego musiałam przesadzić pod Flammentanz bo robił cień borówkom amerykańskim.

:wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też w tym roku zauważyłam, że floksy świetnie zgrywają się w czasie z kwitnieniem z różami. A biały to już w ogóle do wszystkich róż pasuje. No może najmniej do białych.
Nelu wzbogaciłam się dzięki tobie we włoskie powojniki i jestem z nich bardzo zadowolona. Wcześniej nie wiedziałam o ich istnieniu. Dzięki!
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tośka obym tego sadźca jutro nie zapomniała... :wink: Cieszę się na czwartek... ;:138
Małgoś werbena nie jest może pokaźnych rozmiarów ,ale będą duże sadzonki,gdy je porozdzielasz...Jak się wysiały tak wykopałam... :wink: A Gertruda tak pięknie wyrosła ,lepiej od niejednej róży pnącej ,którą posiadam...i szkoda mi ją wykopywać ... :roll: Ma piękne kwiaty i bardzo pachnące...

Tak dla porównania...może tylko ja nie widzę różnicy pomiędzy Gertrudą Jekyll,a Louise Odier...?

Louise Odier..

Obrazek

Obrazek

a teraz Gertruda

Obrazek

Obrazek

W zasadzie niczym się nie różni...może to ta sama róża...

Jadziu tak to inna odmiana floksów ,ale nie wiem jak się nazywa...Ważne jest to ,że stoją na baczność,nie pokładają się i kwitną do teraz... :D U mnie największe pustki,wiosną...teraz większość kolczastych pędów...
Też zaczęłam przesadzać co niektóre kępy floksów ,aby stały się tłem róż ,a nie zasłaniając je... :roll:
Jule Mme isaac Pereire kwitnie chyba wcześniej od floksów ,a potem niewiele powtarza...to może przesadzić floksy w inne miejsce...? :lol:
AUSfather to jeden z synonimów nazwy Charlsa Austina,przynajmniej tak wyczytałam na HMF.Ale nie jestem pewna rezygnacji z tej róży przez Austina ,jeżeli na jego stronie można tę różę kupić pod starą nazwą... :wink:
Grażka dobry pomysł ...floks z powojnikiem może stać się wyszukaną parą...byleby nie wypijał sąsiadom zbyt wiele wody...floks ma dosyć masywne korzenie...przekonałam się o tym przesadzając je teraz... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”