Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Post »

Agnieszko przesyłeczka doszła ;:196 . Mnie też coś takiego dopada. W biurze planuję co zrobię, a potem nic mi nie idzie jak chcę. Wieczorem padam zmęczona i nic...
A dzisiejszej nocy to jakiś koszmar, komar mi się zadomowił i nie dawał spać pół nocy, ledwo na oczy widzę
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aga, ja znalazłam sposób na zniżkę formy ogrodowej. Od kilku lat tak mam, że jesienią odczuwam zmęczenie. Po prostu przestaję planować, do ogrodu wychodzę dla przyjemności z kawą i książką, nawet w te chłodniejsze dni, biorę kocyk i wypoczywam. Po jakimś czasie humor wraca i znów chce się coś robić w ogródku. Po prostu nic na siłę. Teraz mam do posadzenia jeszcze z 250 cebul i co? i leżą, i czekają aż złapię formę. O różach nawet nie myślę, dół w ogrodzie po usunięciu składu desek straszy, ale trudno, jak nie wyrobie jesienią to wiosną z ochotą ruszę do prac.
U nas od wczoraj szaleje halny więc możesz sobie wyobrazić jakie mam samopoczucie, do tego jestem przeziębiona.
Ale wszystko przejdzie, smutki też ;:196
Miłego dnia ;:167
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś,powiedz jeszcze, czy hortensjowy szpaler pod oknem chcesz zrobić w jednej odmianie?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Aga, każdy ma fazy forumowego niebytu :lol: dni coraz krótsze, zmeczenie po wytężonym sezonie u ciebie, słonka coraz mniej.... echhh... nic na siłę ! ;:4
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Hmmm hmmm... wiesz Aguś, takie znużenie dopada każdego. Przecież nie można na okrągło tak intensywnie pracować. Więc jeśli nie masz ochoty na zmiany w tym sezonie, to spokojnie sobie odpuść. Ogród na tym nie ucierpi - czas zacząć oswajać się z myślą, że będzie coraz mniej prac przeróbkowych i bezczynnie korzystać z uroków ogrodu ;:196
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Aguś - Twoje fotki mnie powalają. Chyba sobie jakiś widoczek wsadzę na pulpit i będę ciągle przesiadywać w Twoim ogrodzie i nie pozbędziesz się mnie :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agus :wit pytanie mam, bo z tego co pamietam, to na wiosne robilas oprysk srodkiem olejowo-parafinowym i jak sie to sprawdza?
Wlasnie kupilam taki na przedziorka, bo mialam pogrom tego badziewia koncem sezonu i boje sie, ze mi to przezimuje i w przyszlym roku bedzie a piac to samo.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

No tak to ja się przywlokłam do Ciebie w poszukiwaniu jakiejś inspiracji a tu dziewczyny popadają w jesienną melancholię ;:185 u mnie wszystko puszczone samopas , cebule jeszcze nie wsadzone do końca , już nie mówiąc o Różach , bo naprawdę nie wiem co z nimi robić , np. Grahamek ma ponad 2 m i jak go zabezpieczyć ;:24
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ojej, chyba w Skierniewicach komuś obiecałam (Gosi?), że znajdę te nazwy mieszanki na przędziorka, która sprawdza się rewelacyjnie już przy jednorazowym oprysku. Niestety 1 z nich śmierdzi okrutnie (nafta czy co), ale działa super.

Zaraz poszukam...

Edit: mam - Vertimec (0,4 ml) i Nissorun (ABC na przędziorki - (1 ml) na 0,6 l wody. Oprysk mieszanką preparatów. Oba kupowałam w casto.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jula, masz na myśli oprysk Promanalem? Oczywiście, że pomaga - zrób go wczesną wiosną, gdy pąki pękają (można pryskać do początku kwitnienia); pryska się także od spodu.
Justynko, bardzo mi miło, korzystaj do woli ;-)
Dominiko, masz rację... zresztą, nie zmuszę się do pewnych prac. Robiąc coś na siłę, nie mam w tym przyjemności...
Dzięki za nazwy mieszanek wybuchowych anty przędziorkowych ;-)
Aga, widocznie nastał czas naturalnego wyciszenia się... nie będę robić nic wbrew swojej naturze i nastrojowi :)
Magda, szpaler hortensji będzie z odmiany Limelight... planujesz coś podobnego?
Dorotko, Twój sposób na odreagowanie całego sezonu bardzo mnie przekonuje... mam trochę zaległości w lekturze; przyda mi się relaks pod kocem w ciepły dzień (może w sobotę się uda?). Dobrego dnia i niech halny szybko przejdzie! ;:196
Marzenko, ciekawam czy uda Ci się wyhodować cleome :)
Jolu, dziękuję... bez przesady, z tą równowagą nie jest aż tak źle, tyle tylko że ja normalnie tryskam energią, a chwilowo czuję się jak przekłuty balon. Przejdzie na pewno, postaram się nie marudzić.
Ewa, ogród puszczony samopas - to jest bardzo adekwatne określenie obecnego stanu :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak chodzi o taki parafinowy srodek, moj ma inna nazwe ale nie chcialo mi sie schodzic, zeby zobaczyc jak sie dokladnie zwie ale podstawa jest olej parafinowy.
U mnie dobrze zadzialal Talstar + Nissorum, tyle ze inwazja byla jak sie urlopowalam i dosc mocno oberwala hortensja w donicy i kalina na pniu. Czytalam ze mozna zamiast Talstar, Magus polaczyc z Nissorum.
Awatar użytkownika
narval
100p
100p
Od: 31 paź 2008, o 23:28

Post »

aguniada pisze:

Narval, dziękuję, że poświęciłaś czas na przejrzenie mojego wątku - to bardzo miłe!
Moje koty to wujek z siostrzeńcem - bardzo ze sobą związani... są kotami nie wychodzącymi, chociaż natura wzywa ich przez okno tarasowe nie raz ;-) Boję się, że się zgubią, albo porani je okoliczna psiarnia.
Czytam, że ogród masz duży i w zasadzie gotowy... bardzo niecierpliwie czekam na Twój wątek (a może już jest?).
Jeśli chodzi o róże, to napiszę osobno,,, muszę przemyśleć Twoje pytania... Pozdrawiam!
Nie nie mam jeszcze wątku, chyba nie mam odpowiednich zdjęć i jest ich za mało. ;:170
I jak oglądam Twoje/Wasze ogrody, to wcale mi się nie chce pokazywać mojego. Stwierdzam, że tyle rzeczy mogłam zrobić inaczej.
Ale nie wiedziałam, ż etak można. Więc dalej podpatrując, będę wpadac i się uczyć.

;:333

Na róze spokojnie poczekam...jeszcze jest czas. ;:333
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Agnieszko, czy wybrałaś już jakąś okrywową różyczkę?
Czyżby to była Pashmina? :D
Szpaler z Limelight będzie wyglądał przepięknie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry wszystkim :wit W nocy i rano popadało, a teraz pięknie się przejaśnia... zapowiada się ładny dzień!
Szybkiego piątku życzę tym, co w fabrykach ;-)

Cześć Anetko! Co do róż okrywowych, to nie mam jeszcze pewności czy i gdzie je potrzebuję? Ponieważ myślę o kilku zmianach, a chciałabym żeby posadzone rośliny były non-stop kwitnące, to celuję w okrywowe? myślę, że Aspirin Rose nie ma wielu konkurentów i zapewne to ona zajmie kluczowe miejsce. Szpaler Limelight w mojej opinii będzie zachwycający.. jeśli się da (ilość miejsca), to podsadzę je Anabelkami. Dobrego dnia!

Sylwio, namawiam delikatnie na założenie swojego wątku? łatwiej wówczas dyskutować, dumać wspólnie nad ogrodowymi rozterkami i podrzucać pomysły? może się zdecydujesz?

Jula, jak pamiętasz, u mnie dużą inwazję miały mszyce na początku sezonu (pokazywałam Ci śliwę ozdobną, prawda?)? pryskałam przez kilka tygodni, regularnie co tydzień i zginęły? Potem trochę walczyłam z grzybem, ale generalnie Promanal bardzo warto zastosować na początku sezonu.

Kilka scen w różu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

piękne jak zawsze :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”