Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
miło popatrzeć choć już praktycznie jesień 

Pozdrawiam Krzysiek
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Pokazywałam w wątku stapeliowym kwiat takiej rośliny oznaczonej jako tavaresia angolensis. Czyli ja też nie mogę mieć pewności, że to na pewno t. angolensis?mgr_ pisze:T. mentsiesii to tak naprawdę nie jest czysta Tavaresia tylko mieszaniec T. angolensis z jakąś bliżej nie określoną stapelią. Nawet często występuje pod nazwą Tavaresia x mentsiesii i pod taką nazwą do mnie trafiła.eba pisze:A nie t. angolensis?
Nie posiadam z pewnego źródła czystej T. angolensis więc nie mogę porównać roślin. Ale faktycznie ta na zdjęciu kwiat ma bardzo podobny.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koryfanty ładne rośliny i ślicznie zakwitły ale gymno - rewelacja! 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślałem,że tylko moja koryfanta zakwitła dopiero w połowie września,
a tu widzę Marku,że u Ciebie również koryfanty tak póżno kwitną.
a tu widzę Marku,że u Ciebie również koryfanty tak póżno kwitną.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Gumole ,super wydał kwiatki i tak dużo,w jesienny dzień aż miło się patrzy
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Gymnol piękny .Dał czadu 

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Pięknie okwieciły gymnolki, a kwiaty stapeliowatych- kosmos!
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- ale jakże urokliwe i niezbyt często pokazywaneChyba już ostatnie w tym roku![]()

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Czy na czwartej fotce jest Huernia hystrix?
Marku - rzuć okiem na to, co ja kupiłam jako H. hystrix - ma nieliczne i małe frędzelki na płatkach - może być taka zmienność, czy to nie to Twoim zdaniem ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c5 ... 75367.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffa ... f1862.html
Nie wiem czy coś źle robię, ale większość moich młodych "stapeliowatych" bardzo późno zawiązała pączki - jeśli je utrzyma (te najmniejsze opadły z powodu przenosin do pracy i chłodu tam panującego) - myślę, że rozkwitną dopiero w listopadzie - bo w grudniu to już chyba zupełnie nierealne, ale takie Tromotriche po zrzuceniu malutkiego, wrześniowego pączka zabrało się za baaardzo wolną produkcję nowego!
Czy zaobserwowałeś może, że młode rośliny tak późno zabierają się za próbę kwitnienia, a potem - z wiekiem dzieje się to już wcześniej?
Marku - rzuć okiem na to, co ja kupiłam jako H. hystrix - ma nieliczne i małe frędzelki na płatkach - może być taka zmienność, czy to nie to Twoim zdaniem ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c5 ... 75367.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffa ... f1862.html
Nie wiem czy coś źle robię, ale większość moich młodych "stapeliowatych" bardzo późno zawiązała pączki - jeśli je utrzyma (te najmniejsze opadły z powodu przenosin do pracy i chłodu tam panującego) - myślę, że rozkwitną dopiero w listopadzie - bo w grudniu to już chyba zupełnie nierealne, ale takie Tromotriche po zrzuceniu malutkiego, wrześniowego pączka zabrało się za baaardzo wolną produkcję nowego!
Czy zaobserwowałeś może, że młode rośliny tak późno zabierają się za próbę kwitnienia, a potem - z wiekiem dzieje się to już wcześniej?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne kwitnienia u tak różnych roślin - miód na serce o tej porze roku. 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No to nas uraczyły na koniec sezonu, wspaniałe kwiatuszki 

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
To jest Huernia hystrix, cechą charakterystyczną są te liczne frędzelki. Twoja trochę odbiega od wzorca, ale nie chciałbym tu jednoznacznie jej dyskredytować, bo może to jakaś forma stanowiskowa.bebos pisze:Czy na czwartej fotce jest Huernia hystrix?
Przejrzałem dostępne mi źródła i dwie które mi tu najbardziej podchodzą to H. loeseneriana i H. transvaalensis. Nie można też wykluczyć że to jakiś mieszaniec.
Wg moich obserwacji wiek roślin nie ma znaczenia. Ważnym czynnikiem wg mnie wpływającym na termin kwitnienia jest nie do końca suche zimowanie. Chodzi o takie podlewanie w zimie by rośliny nie utraciły korzeni a jednocześnie nie rosły i jak najwcześniej zaczęły wiosenną wegetację. Oczywiście utrata tych korzeni nie jest czymś tragicznym bo rośliny je sobie spokojnie powinny odbudować, tylko wymaga to czasu. No i oczywiście mniejsze rośliny łatwiej je tracą, a świeże sadzonki muszą po prostu te korzenie wykształcić, stąd może Twoje obserwacje.bebos pisze:Nie wiem czy coś źle robię, ale większość moich młodych "stapeliowatych" bardzo późno zawiązała pączki - jeśli je utrzyma (te najmniejsze opadły z powodu przenosin do pracy i chłodu tam panującego) - myślę, że rozkwitną dopiero w listopadzie - bo w grudniu to już chyba zupełnie nierealne, ale takie Tromotriche po zrzuceniu malutkiego, wrześniowego pączka zabrało się za baaardzo wolną produkcję nowego!
Ogólnie sezon kwitnienia stapeliowatych zaczyna się pod koniec lata.
Co do pąków, to niestety są bardzo wrażliwe i na spadki temperatury i na dotykanie, i na przestawianie. Ja nie ruszam roślin z pakami dopóki nie zakwitną.