Kilkadziesiąt metrów tuj (thuj?), jedna wyższa druga niższa
Kilkadziesiąt metrów tuj (thuj?), jedna wyższa druga niższa
Witam,
na zakupionej działce rósł żywopłot z tuj ok. 4-5 m wysokości. Wyrównaliśmy go w tym roku na 3,5m. Rok temu posadziliśmy szpaler kilkadziesiąt "nowych" tuj jakieś 120 cm wysokości, które do chwili obecnej osiągnęły wysokość od 140 do 170 cm. Docelowo chciałabym, żeby ten nowy żywopłot miał też wysokość 3,5m. Stąd pytanie: - czy te "nowe" tuje przyciąć już teraz na równą wysokość, np. 140 cm i tak co roku je wyrównywać do wysokości tych najniższych, czy też czekać aż dorosną do 3,5m i potem dopiero ciąć wszystkie wyrastające ponad ten docelowy wymiar?
Mam jeszcze jeden problem, - tuje mimo iż były od tego samego producenta i mniej więcej tej samej wysokości, po roku różnią się nie tylko wysokością, ale i pokrojem, ale z tym pewnie nie da się nic zrobić?
Aha nasze tuje to odmiana szmaragd, sadzone co 80cm.
Pozdrawiam
na zakupionej działce rósł żywopłot z tuj ok. 4-5 m wysokości. Wyrównaliśmy go w tym roku na 3,5m. Rok temu posadziliśmy szpaler kilkadziesiąt "nowych" tuj jakieś 120 cm wysokości, które do chwili obecnej osiągnęły wysokość od 140 do 170 cm. Docelowo chciałabym, żeby ten nowy żywopłot miał też wysokość 3,5m. Stąd pytanie: - czy te "nowe" tuje przyciąć już teraz na równą wysokość, np. 140 cm i tak co roku je wyrównywać do wysokości tych najniższych, czy też czekać aż dorosną do 3,5m i potem dopiero ciąć wszystkie wyrastające ponad ten docelowy wymiar?
Mam jeszcze jeden problem, - tuje mimo iż były od tego samego producenta i mniej więcej tej samej wysokości, po roku różnią się nie tylko wysokością, ale i pokrojem, ale z tym pewnie nie da się nic zrobić?
Aha nasze tuje to odmiana szmaragd, sadzone co 80cm.
Pozdrawiam
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kilkadziesiąt metrów tuj (thuj?), jedna wyższa druga niższa
Są różne szkoły. Ja zawsze tnę żywopłot dopiero jak osiągnie docelową wysokość. Oczywiście mówimy o odmianie szmaragd.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy w pobliżu żywotników nie rosną jakieś drzewa/większe krzewy lub jest obniżenie terenu na długości lub inny rodzaj gleby?
Nie, ten nierówny wzrost bierze się raczej z tego, że rośliny rosną na niejednakową ilość pędów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Osobiście poczekałbym aż thuje osiągną zamierzoną wysokość i dopiero przycinał, z drugiej jednak strony napisałeś że posadziliście je co 80 cm, czyli dość rzadko, thuje smaragd sadzi się w odstępach 50-60cm. Gdybyś je systematyczne co roku przycinał na pewno by się szybciej zagęściły.
Chyba nie ma takiej reguły, jak pisałam w pierwszym poście, na zakupionej działce rosną już tuje kilkunastoletnie, obecnie przycięte na 3,5 m. Szpaler jest bardzo gęsty, a odległość między tujami wynosi równiuteńko 100 cm, czyli mają przeszło metr średnicy.pwec pisze: ...thuje smaragd sadzi się w odstępach 50-60cm...
Pozdrawiam
Jeżeli chce się czekać na powstanie ładnego żywopłotu kilkanaście lat to można sadzić nawet co metr. Ja tylko przytoczyłem regułę z poradnika ogrodniczego, zresztą osobiście sprawdzoną. Na pewno częste przycinanie thuji szybciej doprowadzi je do formy żywopłotu, ale znacznie spowolni ich wzrost....na zakupionej działce rosną już tuje kilkunastoletnie...
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tnij co roku, najlepiej do wysokości najniższej sztuki wtedy to najkorzystniej wygląda. Możesz też ciąć boki, przód i tył wyrównując do najcieńszej.Osobniki słabsze dodatkowo zasilaj i podlewaj. Mam 15 mb 27 letniej Aurescens, 26 mb 7 letniej Szmaragd i 18 m 15 letniej też Szmaragd. Prowadzę to raczej jako szpaler z cięciem korekcyjnym. Taki zresztą był początkowy zamiar. Zachęcam jednak do silniejszego cięcia. Aurescens sprawia teraz kłopot bo rzadko cięta osiągnęła taką szerokość że nie można obciąć góry mając dostęp tylko z jednej strony. Zleciłem to sąsiadowi przekonując go że z żywopłotu korzystamy wspólnie a miejsce zajmuje tylko na mojej działce. Dobrzy sąsiedzi to skarb ! Tnij zawsze tak aby końcówki cięcia były ulistnione a nie gołe badyle.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek