Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam dylemat kupiłam hosty o nazwie Whirlwind ,Twilight ,albopicta i Francess Williams , wszystkie kłącza są młodziutkie - maja po jednej rozecie liściowej - czy to możliwe , że z tych wszystkich zamówionych tylko liście dwóch ostatnich wyglądają tak jak powinny u pozostałych są kształtem podobne , ale całkiem sinozielone bez żadnych przebarwień . A może zostałam wpuszczona
. Czy mają szanse jeszcze się ujawnić ? Zdjęcia zamieszczę jutro - dziś już za ciemno .

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Whirlwind już od małego powinien być ciemnozielony z białym środkiem (przynajmniej taki jest mój od Tomasza ;) ). Twilight natomiast powiniem mieć zauważalną obwódkę, która z czasem bieleje. Jeśli liście Twoich nabytków są jednolicie zielone to... no nie wiem. Molestowałbym sprzedawcę.
Zdjęcia zamieść, będzie łatwiej ocenić.
Zdjęcia zamieść, będzie łatwiej ocenić.
- GERTRUDA
- 1000p
- Kontakt:
Tak też coś czułam przez skórę - bo obie wyglądają jakoś bardziej na Big Dady - lub coś w jej stylu - żadna nie ma najmniejszych przebarwień
No to czas się wziąć za sprzedawcę
Wykopię - wpakuję do doniczki i jutro do nich podjadę z dowodem rzeczowym 

A ja mam taki dylemat:kupowałam hosty w "Zielonych Progach;między innymi "japończyki"shogun i samurai-2 szt.Dostałam takie:

Dla mnie są to chyba w obu przypadkach Ginko Craig.Pan Przemek po mojej reklamacji twierdzi,że dostałam to co zamawiałam,czyli Shogun i Samurai.Czyżbym się aż tak bardzo myliła?
A co na to Wielce Szanowni Znawcy Host?
Również mój zakup z ubiegłego roku w postaci Blue Angel budzi wątpliwości.Na pierwszym zdjęciu sadzonka z roku ubiegłego/bardzo nieudane zdjęcie/.Na pozostałych tegoroczna i jej liść.Co to może być,bo dla mnie to nie jest niebieski aniołek

Dla mnie są to chyba w obu przypadkach Ginko Craig.Pan Przemek po mojej reklamacji twierdzi,że dostałam to co zamawiałam,czyli Shogun i Samurai.Czyżbym się aż tak bardzo myliła?
A co na to Wielce Szanowni Znawcy Host?
Również mój zakup z ubiegłego roku w postaci Blue Angel budzi wątpliwości.Na pierwszym zdjęciu sadzonka z roku ubiegłego/bardzo nieudane zdjęcie/.Na pozostałych tegoroczna i jej liść.Co to może być,bo dla mnie to nie jest niebieski aniołek

Grażynko wielkie dzięki.Ja mam B.Angela i wiem,ze to co dostałam w zeszłym roku to coś innego.Pytanie tylko co?
Jeśli chodzi o samuraja,to jestem na 100% pewna,ze to nie on.
Natomiast mam problem z Shogunem,bo zdjęć w sieci prawie nie ma.
Tu http://www.hostalibrary.org/s/shogun.html znalazłam taką fotkę.Tu listek http://www.mickfieldhostas.co.uk/leaves/shogun.jpg I z nich wywnioskowałam,ze to co mam to raczej nie shogun.
Jeśli chodzi o samuraja,to jestem na 100% pewna,ze to nie on.
Natomiast mam problem z Shogunem,bo zdjęć w sieci prawie nie ma.
Tu http://www.hostalibrary.org/s/shogun.html znalazłam taką fotkę.Tu listek http://www.mickfieldhostas.co.uk/leaves/shogun.jpg I z nich wywnioskowałam,ze to co mam to raczej nie shogun.
Ado, to nie są Ginko Craig absolutnie. Wydaje mi sie, że są właściwe.
Shogun niczym nie rożni sie od Antiocha. Więc zamiast "japończyka" pooglądaj sobie właśnie jego.
Masz bardzo młode roślinki(bardzo), dlatego nie pokazują cech, będziesz zaskoczona w następnym roku.
natomiast ta Blue Angel to oczywiście nią nie jest, to jakaś mutacja, czego? Nie mam pojęcia
Do eus, niby to ventricosy, ale kwiat za jasny i nieco za wysoki. Sprawdź czy pachną, bo jeśli tak to mam podejrzenie o Honeybells .
Do wcześniejszych:
Whirlwind od razu ma białe środki, już nawet w pączku, potem nieco zielenieje.
To co sie dzieje na polskim rynku od kilku lat, jeśli chodzi o hosty to PRAWDZIWY SKANDAL, nic sie ostatnio nie zgadza
Shogun niczym nie rożni sie od Antiocha. Więc zamiast "japończyka" pooglądaj sobie właśnie jego.
Masz bardzo młode roślinki(bardzo), dlatego nie pokazują cech, będziesz zaskoczona w następnym roku.
natomiast ta Blue Angel to oczywiście nią nie jest, to jakaś mutacja, czego? Nie mam pojęcia
Do eus, niby to ventricosy, ale kwiat za jasny i nieco za wysoki. Sprawdź czy pachną, bo jeśli tak to mam podejrzenie o Honeybells .
Do wcześniejszych:
Whirlwind od razu ma białe środki, już nawet w pączku, potem nieco zielenieje.
To co sie dzieje na polskim rynku od kilku lat, jeśli chodzi o hosty to PRAWDZIWY SKANDAL, nic sie ostatnio nie zgadza

Gertrudo, przeniesiemy wątek do "hosta identyfikacja"
1. Hydon Sunset
2. nie wiem
3. nie wiem, ale uszkodzona przez przymrozki
4. Sum and Substance
5. Wide Brim...chyba
6. undulata mediovariegata
7. fortunei Albopicta
8. kolorowa to Francee, albo Green Gold, zielona nie wiem
Przeniesiono z „Hosta foto” – paco
1. Hydon Sunset
2. nie wiem
3. nie wiem, ale uszkodzona przez przymrozki
4. Sum and Substance
5. Wide Brim...chyba
6. undulata mediovariegata
7. fortunei Albopicta
8. kolorowa to Francee, albo Green Gold, zielona nie wiem
Tomaszu,czy chciałeś "powiedzieć",że z tegoTomasz II pisze:Ado, to nie są Ginko Craig absolutnie. Wydaje mi się, że są właściwe.
Shogun niczym nie rożni się od Antiocha. Więc zamiast "japończyka" pooglądaj sobie właśnie jego.

wyrośnie mi to?

Nie bardzo chce mi się wierzyć!Chociaż takiemu znawcy powinnam.Sadzonka ma wyrażnie podłużne gładkie liście z białą obwódką,a dorosła roślina okrągłe,gufrowane i seledynkowo obrzeżone.
To nic nie znaczy, w tak młodym wieku hosty wyglądają ZUPEŁNIE inaczej, stąd takie zamieszanie na polskim rynku- producenci, zapominają, gubią fiszki i potem nadzwyczajnie mylą. I najgorsze jest to,ze rzucają do sklepu w ilościach HURTOWYCH, jaki tego skutek? Bez komentarza...
Nie upieram sie ze wyrośnie Ci akurat to, bo nie odpowiadam za polski chaos i niedokładność, ale NA PEWNO to nie jest Ginko Craig i zapowiada sie na duża hostę, to czuć:)
Nie upieram sie ze wyrośnie Ci akurat to, bo nie odpowiadam za polski chaos i niedokładność, ale NA PEWNO to nie jest Ginko Craig i zapowiada sie na duża hostę, to czuć:)
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Przyłączam się z prośbą o identyfikację moich funkii
1.
2.
3.
4. 
1. Francee
2. Chyba So Sweet, albo jakaś fortunei Aureomarginata, albo...nie mam pewności, jeśli białawe kwiaty i pachnące.
3. Sum and Substance
4. Wygląda jak Spring fling
ale może to ładna forma So Sweet?

1.

1. Francee
2. Chyba So Sweet, albo jakaś fortunei Aureomarginata, albo...nie mam pewności, jeśli białawe kwiaty i pachnące.
3. Sum and Substance
4. Wygląda jak Spring fling

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- GERTRUDA
- 1000p
- Kontakt:
Tomaszu - bardzo dziękuje za pomoc i przepraszam że źle się wkleiłam . Co do tej funkii nr 3 to ona jest w zasadzie odsadzona od takiej b.dużej niebieskawej , wyrosła pod nią [ może były splątane korzonkami ?] , to maleństwo ma już 3 rok - rośnie bardzo wolno jest mocno niebieska i listki trochę się jej wykręcają , a te takie jakby uszkodzenia mrozowe ma przez cały sezon na każdym listku [ w ubiegłym roku cały czas dręczyłam ja opryskami bo myślałam że to jakaś choroba ] . Wzrostem też jest dziwna ma jakieś 10cm wysokości i i niewiele więcej w obwodzie
Nie mam zbyt dużej wiedzy o hostach , więc mam tylko nadzieję że nie jest czymś zarażona
. Dodam jeszcze że w ubiegłym roku oddzieliłam od niej sadzonkę i jest taka sama dziwna .Pozdrawiam