Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

Ja nie mogę, ale robota wykonana :shock: ;:180

Synuś super ogrodnik, tylko pozazdrościć :uszy . Moja pociecha jak ma iść do ogrodu to ciężko chory od razu jest. Taczki mi wywozi na kompostownik, ale tez z oporami :roll:

Wiesz, tak patrzę na te nowa rabatę ze świerkiem i nie wiem, czy on za blisko płotu nie jest posadzony?

Bardzo podobała mi się rabata bezpośrednio po zdarniowaniu ;:333 , dołożyłabym korę i już. Bez gliny.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

RENATKO, na orliki też znajdzie się miejsce. Wiesz, że u mnie Ci tego dostatek. Najgorzej jednak jak mam coś posadzić ;:223 . Wtedy chodzę i szukam. Mam jednak takie 2-3 rabaty, gdzie ziemia lepsza i sadzę tam wszystko co dostaję i potem będę obserwować jak się ma jak się rozrasta i będe przesadzać. Orliki mają swoje kolonie w 2ch miejscach. One to jakieś żelazne rośliny, wszyscy mówią o nich, ze rosną jak chwasty. Ciekawe jak u mnie będą się sprawować?

MADZIU, mój pomocnik mały, 3-latek, ostanio pomagał mi zakupy z auta nosić :;230 . dałam mu chleb - mówi zaciężko będę miał, daję parę nektarynek - zaciężko. Daję torebkę cebul z B - wziął i z chęcią zaniósł. Teraz bądź tu mądra i pisz wiersze. Cebule lekkie to fakt, ale może on tylko to co mu sie podoba chce nosić?
Taczkę ma swoją, a jak? Po glinę razem ze mną jeździ. Naładuje sobie jeden swój szpadelek i mówi, ze dość, a mnie do pełna ładuje z czubem a potem pogania jak wolno jadę. Ekonom mały. Więc jak ma chęć do robienia czegokolwiek to wykorzystuję chętnie jego pomoc, choćby to nawet poprawianiem sie kończyło.

Wczzoraj znów robiłam przy rabacie 30-metrowej. Czoło czyli najbliżej tarasu
Tak to wyglądało
Obrazek przy sosnowej gałązce rosła krzewuszka variegata, wysadzona do krzewuszek dalej. Nie wiem czy dojrzycie w chwastach bordowe berberysy?

Obrazek
początek kopania ;:145 . Po chwili przypomniałam sobie, ze chciałam tu kiedyś skalniak zrobić i zaczęłam wykopywać kamienie, gruz i zaprawę murarską. Normalnie płakać się chciało. Wywiozłam 3 taczki darni i pół taczki znalezisk

Obrazek
oczywiście znów dziecko pomaga. Calości nie dałam rady zrobić, a żeby dziecku się nie nudziło, to musiałam mu znaleźć zajęcie.
Między dwoma bordowymi berberysami posadziłam budleję od Kasi z fioletowymi kwiatami. Dosadziłam tu tulipany ciemne, prawie czarne i białego narcyza trąbkowego i 2 paczki tulipanów papuzich -rococo

Obrazek

Obrazek

Skończyłamjak już prawie ciemno było. zdjęcia robione z lampą jak widać.

Na koniec wczorajszego dnia mam ciągle do posadzenia parę tulipanów

Obrazek

W sumie tak jak czytam, ze ktoś ma 200cebulek czy 600 to tak ogromnie dużo mnie się to wydawało. Jak teraz patrzę ja mam ciągle 61 do posadzenia a ile posadziłam? samych krokusów 75szt.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marzena - niezłe tempo sobie wzięłaś i podziwiam małego pomocnika. A to urządzenie do sadzenia sprawdza się w praktyce? Bo widziałam w Obi i się zastanawiam nad zakupem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marzenko najlepiej byłoby nająć traktor zaorać i wyrównać - potem wytyczyć, wsadzić co do wsadzenia, bo tak to się za..... dziewczyno. Ja wiem że z takim pomocnikiem szybko idzie ale z tjaktojem jeszcze szybciej!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MALIOLU ta sadzarka fajnie się sprawdza w normalnej ziemi czyli lekko wilgotnej i zwartej. Wtedy rzeczywiście wycinane są fajne dołki na cebulki. U mnie, w piasku to żadna pomoc, bo piasek się obsypuje i zanim sadzarkę wyjmę z dołka, to on już zasypany jest. Mam bardzo mocne rękawice i grzebię w ziemi dołki rękami lub robię szpadlem. Jednak jako nowa zabawka dla dziecka nadaje się idealnie :wink:

MARYSIU, z tjaktojkiem super pomysł. Gorzej, że już co nieco rośnie i szkoda tak zaorać wszystkiego. Poza tym zaorać i wyrównać taki pagor, nieuprawiany dzieścia lat, to nie tak prosto. Robią się wielkie skiby ziemi, których nie wiem czym potem ruszyć, zeby się rozpadły. Musiałabym chyba z rok to potem tjaktojkami rozciągać, krajać, równać. A perz i tak by został tylko w mniejszych kawałkach. Teraz to agrowłokniną wykładam i mam spokój na jakiś czas. Niektóre miejsca darniuję. Na inne nasypuję ziemię z równania po darniowaniu. Tak sobie jeżdżę taczką w te i nazad.

Obrazek

Obrazek

A to były takie tam pięciorniki rosnące póki co przy tarasie.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marzena, dzięki za info, może jeszcze zdążę kupić tylko, że jeśli ma to być zabawka to muszę od razu dwie sztuki ;:oj bo będzie awantura na 100 %

Co do traktora to ja na dużo mniejszej powierzchni wykorzystałam kiedyś wujka z koniem i pługiem na jesień, problem w tym, że jeśli się tego później porządnie nie przekopie (a my nie przekopaliśmy) i nie wypieli to tylko zielska lepiej rosną bo mają wzruszoną ziemię i świetne warunki. Zostaje tylko na kolana i heja do pracy, ja każdy kawałek przesiewam dodatkowo przez sito ze względu na korzenie podagrycznika to dopiero zabawa! Więc podziwiam Twoje prace i ciągły zapał do tego.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Marzenko ,widzę ,że praca u Ciebie wre , też chciałabym takiego pomocnika ;:108 a tak wszystko sama muszę - Cebulowe jak zakwitną będzie pięknie u ciebie na Wiosnę :lol:
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, fajna foto relacja ;:333
Ja tez nabylam sadzarkę do cebul ale jakoś teraz nie widzę sensu..zobaczę dzisiaj w praktyce, u mnie. Cebulki wybrałaś bardzo ładne, u mnie sporo tych samych odmian, będzie wesoło wiosną :heja
Odnośnie ogrodnika - wykonuje darniowanie według stawki za metr kwadratowy, z wywozem darni. Jest to u nas o tyle ważne, ze nie mam gdzie wyrzucać dużej ilości zdartej trawy a ogrodnik zabiera to z działki. Przesadzanie dużych drzew, wykopywanie mrzewow dla Ciebie policzył mi dodatkowo, ale dogadałam się na przystępne kwoty. Do dużych prac na pewno znowu będę korzystać z jego pomocy, jest bardzo rzetelny i pracowity ;:333
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO, oby Twoje słowa były prorocze i oby wszystko ładnie zakwitło, to będę w siórmym niebie ;:170 . No widzisz staram się wychowac sobie dobrego pomocnika od małego. Twój syn to już dorosły mężczyzna i pewnie też mamie nie odmawia pomocy przy cięższych pracach. Mo jak widać te przyjemniejsze wybiera zadania

KASIU, fajnie mieć taką pomoc i gdybym tylko miała takiego pana w pobliżu, to pewnie grubo bym sie zastanawiała czy nie poprosić go o pomoc. A tak, nie ma nikogo takiego i sama działam z pomocą/ przeszkodą syna. Niech się uczy, nic mu się nie stanie. Wykorzystuję teraz ciepłe dni, żeby mógł być ze mną. Można wtedy dużo porozmawiać o wszystkim.
Najważniejsze, ze zmiany juz widać. Dzięki Tobie Kasiu w dużej mierze. Nie byłoby mnie stać na kupno tak dorodnych krzewów i lata musiałabym czekac na taki efekt. ;:196

Zaraz zmykam do domku, bo tulipanki czekają na wsadzenie. No i dalej będę dopieszczać rabatę 30-metrową. Naleciało na nią mnóstwo liści z topoli od sąsiada, ale to już kosmetyka w porównaniu z sadzeniem tam roślin.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj ten podagrycznik walczę z nim już 7 lat. Część miałam idealnie wyczyszczoną obrywam wszystkie pędy kwiatowe żeby się nie rozsiewał a on stale jest. Teraz jeszcze w grę wchodzą kartony porozkładane, ale czuję że na chwilę nie będzie a potem od nowa. Nawet randap nic nie daje. Spryskałam takim mocnym roztworem ten kawałek co cebule sadziłam, po dwóch tygodniach a nawet trzech przekopuję a tu eleganckie kłącza perzu i podagrycznika tylko trochę niżej. Walka z wiatrakami!
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Wykorzystam pomysł z doniczkami do cebulowych, koszyczki w ubiegłym roku też zostały pogryzione.
U mnie naturalna selekcja, codziennie w oczku kilka nornic utopionych.
.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Buduję oczko - bezcenne!
tylko, kto się nim będzie zajmował ?
;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Marzenko, a uprawnienia do powożenia taczką posiadasz?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Halinko poważnie te nornicę tak się topią, no może i ja jakieś bajoro wykopie :;230
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trzeba to łowić , bo jak zacznie się rozkładać ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”