Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Tez mam bramkę przy furtce :tan
Żałuję tylko , ze posadziłam tam wiciokrzewy , ponieważ ciągle toczę walkę z mszycami ;:14

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Madziu, czytam o podobnych dylematach u Gosi - Margo2. I jak Ona mam psa :twisted: - trzeba uwzględnić gończy charakter paniusi :lol: . Aha, tam jest raczej ciemno... :? Bukszpany powiadasz... podumamy... :wink:
Agnieszko, bardzo mi się wiciokrzewy podobają, tylko właśnie te mszyce :roll: . Zresztą róż też nie omijają. Choć w sumie w tym roku to chyba niczego nie omijały ;:14 . Aaa, jeżówki nie miały mszyc :lol: . I pęcherznice :lol: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Agatko, pamiętam jak walczyłaś z wejściem i tą pergolą ;:173 Bardzo ładnie i zapraszająco wygląda taka furtka :tan

Robisz nową rabatę? znudziło się koszenie trawki :;230 A co posadzisz bo nie zauważyłam żebyś coś więcej o niej pisała.

A u mnie mszyc nie było, nawet na nasturcji, choć mnie tak wszyscy tym straszyli :uszy

Miłego dzionka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Francesco, Anita nad Twoim wejściem podoba mi się od dawna, u mnie ten powojniczek zarasta siatkę. Co ja słyszę? Przymrozek ;:202 nie strasz dziewczyno, ja jeszcze nie jestem mentalnie gotowa na pożegnania lata co dopiero mówić o zimie... ;:219
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agata, co dokładnie Ci się nie podoba w tej rabacie? Misz-masz, po prostu? Może i lekki nieład artystyczny tam jest, ale cały czas w dobrym guście.
Czy sądzisz, że podobna bramka nad furtką miałaby u mnie sens? Podoba mi się to u Ciebie.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Francesca pisze:Madziu, czytam o podobnych dylematach u Gosi - Margo2. I jak Ona mam psa :twisted: - trzeba uwzględnić gończy charakter paniusi :lol: . Aha, tam jest raczej ciemno... :? Bukszpany powiadasz... podumamy... :wink:
Miałam na myśli kompozycje przed furtką, tam pies nie biega :wink:
Rabaty w części od strony domu to już niestety nie moja działka, ja jestem zbytnim laikiem na to żeby doradzać rabaty :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Francesca pisze: .....mam gdzieś w podświadomości wizję romantycznego wejścia na posesję, z pnączami, trochę tajemnicza ścieżką od furtki do domu itd :wink: :lol: . Dom mamy posadowiony blisko (bardzo lokalnej) drogi - zaledwie 6 metrów, do tego dochodzą schody - samego chodnika jest raptem 3.5 metra. Póki co boki chodnika otacza trawa ale dumam co by tam posadzić, żeby to wejście uatrakcyjnić :lol: .
Jak romantyczne wejście to najlepsze własnie róże powojniki, dalej po obu albo po jednej stronie chodniczka długa rabata z różami o pastelowych kolorach, lawenda tudzież jej hybryda bodajże lawanda która jest dużo wyższa, trawy turzyce, macierzanki, jeżówki, czosnki, wypełniacze jak rogownica i inne....
No to sobie pomarzyłam troszeczkę:wink:

Masz biedronki to nie masz mszyc ;:333
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Witaj! Dawno do Ciebie nie zaglądałam. Widok szronu na trawniku z lekka mnie zmroził, ale widoczki Twoich kwiatów wlały na powrót ciepło w serducho!
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też mi się podoba taka pergola ale u mnie nie postawię bo furtka jest razem z bramą i ciągle by się łamała .. Może mi się uda coś takiego zrobić przy furtce przy tarasie . już rośnie pachnący wiciokrzew .. Róż nie posadzę bo to wejście do przydomowego warzywniaka i by drapały..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie pozostaje mi nic innego jak także pochwalić pergolę przed furtką oraz powojniki, które już ją tak pięknie obrosły. Ja mam podobną pergolę z boku domu, bo przy furtce pnącza stale byłyby narażone na uszkodzenie. Mój M bardzo zamaszyście wchodzi do ogrodu, nie mówiąc o dzieciach :wink:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Krzewy liściaste bardzo szybko się rozrastają i naprawdę z roku na rok widać kolosalną różnicę.
U mnie ten proces trwał trochę dłużej bo mam bzika na punkcie gęstości i co roku na wiosnę szaleję z sekatorem

Moje młodsze dziecię też przeziębione siedzi w domu a ja mam cały tydzień rozwalony bo jeżdżę do pracy na późniejszą godzinę i wracam również później Zaczyna mnie męczyć życie na wysokich obrotach.

Hortensje super. Za każdym razem jak jestem nad morzem mam wrażenie, że tam wszystko ładniej i bujniej rośnie.
Inny klimat niż w centrum.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich gości po małej awarii internetu ;:223 (żeby było śmieszniej, w jej trakcie dostałam sms-a, że mi prędkość zwiększyli zgodnie z aneksem :lol: ).

Jolu, z wejściem walczę cały czas, przedogródek przy chodniku nie jest zagospodarowany do końca. Rabata, którą chcę stworzyć to południowa granica działki wzdłuż ogrodzenia z sąsiadami (ogrodzenie z siatki; ponieważ należy do sąsiadów nie mogę tej siatki niczym obsadzić ani nic do nie umocować). Od jakiegoś czasu sadze sobie tam krzewy systemem dziura w trawniku, a teraz chcę to wypełnić, tym bardziej, że wyrosło mi trochę bylin na rozsadniku i płaczą, że im za ciasno :lol: . Aha, część tej granicy wypełni wiosną drewniana wiata na drzewo (mam nadzieję, że taka raczej schludna :lol: ); oczywiście coś tam na niej będzie się pięło :wink: .

Kasiu, Anita na pewno ładnie sobie z siatką poradzi; myślę, że jest typowym tanguckim powojnikiem. Niestety będzie coraz chłodniej, strasznie mi szkoda lata... :(

Aguniu, jakbym porobiła zbliżenia tej rabaty, to by się okazało, że jest straszny bałagan :roll: . Tym większy, że przez liczne nieobecności podczas wakacji przestałam panować nad niektórymi roślinami :? .
Pergola na pewno by pasowała do Twojego wejścia. Musi być tylko spójna z innymi elementami przedogródka - choćby przez ten sam kolor drewna co stolarka drzwiowa. Zapomniałam trochę jak wygląda Twoja furtka i jej otoczenie :oops: . Poszukam jakichś zdjęć.

Magdo, już rozumiem, o która część wejścia Ci chodzi :D . Tak, nasza sucz tam nie biega, ale inne psy tak. O sikaniu i zostawianiu kup przed furtką nie wspomnę. Raczej coś mniej eleganckiego i trwałego tam chyba posadzę :wink: . Oj, tam, laik, świeże spojrzenie ma niesamowitą wartość ;:196

Emko
, Twoja wizja rabaty bardzo fajna ;:108 , tylko muszę się zastanowić, czy nie mam tam za dużo cienia na takie wspaniałości. :? ilość mszyc w tym roku była nie do ogarnięcia przez biedronki, choć sporo ich się uwijało na roślinach ;:202

Asiu, mam nadzieję, że ten szron to był póki co pojedynczy epizod ;:14 . Mam zaległości w wizytach na Twoich włościach, koniecznie muszę to nadrobić, bo na pewno jest co podziwiać :oops:

Janeczko, takie pergole mogą dzielić różne części ogrodu, drugą mam przy wejściu do części użytkowej w osi widokowej z okna tarasowego. Faktycznie u Ciebie nie da się tak ozdobić furtki wejściowej, ale masz taki ogród, że na pewno znalazłoby się dobre miejsce :wink: .

Wandziu, pilnuję, żeby rośliny rosły raczej po zewnętrznej stronie bramki i biegnące do środka przeplatam, bo też byłyby poniewierane przez dzieci i ich rowery. Zresztą spotkanie z różami może być bolesne dla roślin (głupia tak załatwiłam puchówkę pod koniec zimy - chciałam tylko coś zrobić przy jednej z róż, zaczepiłam o kolec i odrobinę rozdarłam rękaw ;:14 ).

Moniko, ja - bardzo początkująca ogrodniczka - dopiero uczę się, jak prawidłowo korzystać z sekatora, długo nie mogłam się wewnętrznie przekonać, że cięcie jest dla roślin dobre :lol: .
Choroba dzieci dezorganizuje życie dość mocno, szczególnie kiedy musisz i odrobić swoje w pracy i dzieckiem się zająć.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, z takimi wspólnymi ogrodzeniami zawsze jest jakiś zgrzyt. A nie myślałaś żeby tak pół metra przed tą siatką co jakiś czas postawić drewnianą pergolę i na niej pnącze? Mam właśnie u siebie takie dwie 180X180 z zaokrągloną górą i jestem bardzo z nich zadowolona. Na jednej mam nasturcje a na drugiej jedynego ocalałego clemka. No poza tym od Ciebie ;:196 ale ten na razie w donicy.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, myślałam nad różnymi rzeczami, ale tam jest 52 metry ogrodzenia, do takiego zasłonięcia, które by mnie satysfakcjonowało około 40... Kasaaaa..... Myślałam, że by zrobić coś takiego jak u Magdy-Lulki, tylko u mnie musiałoby mieć własne słupki :| .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To możemy sobie łapki podać bo ja mam z jednej strony 77 m z czego 8 zasłania garaż a resztę powolutku wypełniam :;230
Dlatego z innej strony poleciałam thujami brabant bo mi się koncepcja skończyła ;:223 Zasłaniają od zachodnich wiatrów i są tłem dla roślin.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”