Moje storczyki - Cytryna24
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pierwszy storczyk. Jaki ? Doradźcie
Sliczne zdrowe korzonki! Brawo bellina!
A do mnie jedzie zolta cetkowana Ascocenda:D Kupiona w ramach dogadzania sobie po rzuceniu fajek:)
A do mnie jedzie zolta cetkowana Ascocenda:D Kupiona w ramach dogadzania sobie po rzuceniu fajek:)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
Kasiu popieram w 100 %. Rzucenie palenia trzeba nagrodzić
Gratulacje decyzji i pięknej rośliny 

- KasiaPuk
- 200p
Oby tylko wytrwac... dopiero 5 dni za mna;) A czy Ascocenda piekna, to sie okaze, bo leci z Bangkoku i moze ja poczta sponiewierac... Co prawda Cattleya przyleciala swieza i zielona, ale co kwiacior to inaczej. No i niestety nie jest to moj upragniony Sunlight, niech bedzie ze pierwsza w kategorii zoltych i pomaranczowych;)
Co do Twojego Sabotka przypomnialo mi sie, ze one lubia kranowke. Wlasnie prawie zamordowalam swojego, bo zapomnialam o tym podlewaniu twarda woda i zrobil sie watly. Na szczescie w pore zlapalam sie za glowe i podlewam go teraz juz tylko taka prosto z kranu.
Co do Twojego Sabotka przypomnialo mi sie, ze one lubia kranowke. Wlasnie prawie zamordowalam swojego, bo zapomnialam o tym podlewaniu twarda woda i zrobil sie watly. Na szczescie w pore zlapalam sie za glowe i podlewam go teraz juz tylko taka prosto z kranu.
- cytryna24
- 200p
Trzymam kciuki za to rzucanie palenia
A o sabotkach poczytałam trochę na innym forum i będę go podlewać właśnie kranówą
Czytałam też coś kiedyś o moczeniu w wodzie skorupek od jajek i podlewanie tą wodą sabotków ale to chyba nie będzie konieczne.
Daj znać jak Twoja roślinka dotrze do Ciebie.

A o sabotkach poczytałam trochę na innym forum i będę go podlewać właśnie kranówą

Daj znać jak Twoja roślinka dotrze do Ciebie.
- cytryna24
- 200p
Trochę wstyd bo chyba dałam się nabić w butelkę ... Ale co tam - pokażę Wam. Kupiłam przez internet "sadzonkę" Phalaenopsis liodoro. Roślina była w mchu i na zdjęciu nie było widać korzeni. Pełna nadziei otwierałam paczkę. No i ... zonk ... Było tam takie coś. Keiki praktycznie bez korzeni. Wsadziłam w mech i ustabilizowałam patyczkami. Teraz pozostaje mi tylko trzymać kciuki żeby coś z tego wyrosło ...

- KasiaPuk
- 200p
Ale jakies zaczatki korzeni widac, wiec moze nie bedzie tak zle. Tylko ostroznie ze spryskiwaniem, lepiej zapewnic mu wieksza wilgotnosc powietrza dookola. U mnie miniaturka walczyla o nowe korzenie w lazience, jakos sie wyratowala. Skad masz takie Liodoro? Wyglada na malenkie, no i ten brak korzeni, niezbyt to uczciwa sprzedaz. Trzymam mocno kciuki, nie wyglada zle, ma szanse;)
Ważne, że ma początki korzeni ;a to wiele znaczy...dla startu rośliny.
Umiejętnie musi być posadzone w doniczkę - zawsze dostosowaną do wielkości rośliny.Pierwszy okres może być w sphagnum.
Zbyt duża przestrzeń sprawi ,ze korzenie Phal.Liodoro będą masowo " produkowane" ze szkodą dla liści .A nawet późniejszego kwitnienia.
To są moje uwagi z obserwacji i uprawy tego storczyka.
Powodzenia JOVANKA
Umiejętnie musi być posadzone w doniczkę - zawsze dostosowaną do wielkości rośliny.Pierwszy okres może być w sphagnum.
Zbyt duża przestrzeń sprawi ,ze korzenie Phal.Liodoro będą masowo " produkowane" ze szkodą dla liści .A nawet późniejszego kwitnienia.
To są moje uwagi z obserwacji i uprawy tego storczyka.
Powodzenia JOVANKA
- cytryna24
- 200p
Jutro zrobię zdjęcie jak go posadziłam i w czym. Więc jeśli będziesz taka dobra to "rzuć okiem" Jovanko - bardzo proszę
Kasiu kupiłam to maleństwo przez inne forum storczykowe. Ty będziesz wiedziała o którym mówię
Na zdjęciu było widać praktycznie tylko piękne liście i sphagnum. Nie sądziłam, że dostanę "coś" takiego. Kurcze ale jestem zła
Nie napisałam jeszcze do tej kobiety bo obawiam się że mogłyby mnie ponieść emocje 
Kasiu kupiłam to maleństwo przez inne forum storczykowe. Ty będziesz wiedziała o którym mówię

- cytryna24
- 200p
Ewelino...
a co to za kołderka rudawa na wierzchu /grys?, lawa? /...?
Pytam z ciekawości
bo przykrycie powstrzyma wysychanie sphagnum , a to może niekorzystnie /zbytnia obfitość wilgoci/
oddziaływać na korzenie.Te znajdują się właśnie w tej warstwie powierzchownej.One muszą jednak się osuszać , a sphagnum prawie zupełnie schnąć ..Ta warstwa powinna być zraszana... a nie napojona.Sphagnum ma ogromną zdolność pochłaniania wody i
jej przetrzymywania. Przy namoczeniu pierwsze naciągnie multum wody.....
Szkielet utrzymujący musi być dość pewny..tzn. tak, aby utrzymywać prawie nieruchomo roślinę.Zwłaszcza w okresie początkowym gdy zabiegamy o rozwój korzeni - stabilizacja na tym etapie jest ważna.
Mozna na ten czas wspomagać sobie gumkami taką konstrukcję.
Ogólnie jest w porządku, mam nadzieję ,ze to napojenie obfite szybko ustąpi.
Sprawdzaj korzenie, być moze należy im stworzyć dostęp do powietrza ,a tym samym chronić wrażliwe miejsca w storczyku.
Tyle mam drobnych uwag i podpowiedzi....
Powodzenia JOVANKA
a co to za kołderka rudawa na wierzchu /grys?, lawa? /...?
Pytam z ciekawości

oddziaływać na korzenie.Te znajdują się właśnie w tej warstwie powierzchownej.One muszą jednak się osuszać , a sphagnum prawie zupełnie schnąć ..Ta warstwa powinna być zraszana... a nie napojona.Sphagnum ma ogromną zdolność pochłaniania wody i
jej przetrzymywania. Przy namoczeniu pierwsze naciągnie multum wody.....
Szkielet utrzymujący musi być dość pewny..tzn. tak, aby utrzymywać prawie nieruchomo roślinę.Zwłaszcza w okresie początkowym gdy zabiegamy o rozwój korzeni - stabilizacja na tym etapie jest ważna.
Mozna na ten czas wspomagać sobie gumkami taką konstrukcję.
Ogólnie jest w porządku, mam nadzieję ,ze to napojenie obfite szybko ustąpi.
Sprawdzaj korzenie, być moze należy im stworzyć dostęp do powietrza ,a tym samym chronić wrażliwe miejsca w storczyku.
Tyle mam drobnych uwag i podpowiedzi....

Powodzenia JOVANKA
- cytryna24
- 200p
Dziękuję Ci bardzo za rady. Zastosuję się 
A ta kołderka to seramis

A ta kołderka to seramis

- cytryna24
- 200p
- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
ten pęd wyrasta ze stożka wzrostu? czy po prostu tak się ułożył do zdjęcia?
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie, to tylko złudzenie, że wychodzi ze stożka, 'łodyżkę' widać obok trzonu z lewej strony 

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- cytryna24
- 200p
Ewelina ma rację. Pęd nie wyrasta ze stożka wzrostu - widać go po lewej. Po prostu zdjęcie jest tak zrobione
A listek pięknie rośnie. Co mnie bardzo cieszy.