Ogrodowe marzenia Malioli :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe marzenia Malioli :)

Post »

Sobotnie nasadzenia:

tuje, żeby trochę odsłonić się od sąsiadów
Obrazek
owocowy kącik - porzecki, agresty, poziomki
Obrazek
borówki czekają na kwaśny torf
Obrazek
mała rabatka: w rogu forsycja, biała i różowa tawuła, na zewnątrz żurawki i lawenda, pod płotem po lewej bordowe piwonie
Obrazek

i taka papryczka chili mi wyrosła:

Obrazek

zastanawiam się czy przy tej forsycji nie wrzucić trochę cebulowych i pod porzeczkami też :?:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czemu nie :wit
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (sweety) dzięki - więc na pewno posadzę :) Mam takie szafirki i tulipany co odzyskałam przy przekopywaniu więc posadzę, je od razu całymi garściami, a co mi tam.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No cóż, mnie także udaje się wykopać cebulki, choć niespecjalnie. Jak na razie wszystkie żyją poza psim zębem :D A przez ich posadzenie zyskasz kolory na wiosnę :heja
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

zastanawiam się czy przy tej forsycji nie wrzucić trochę cebulowych i pod porzeczkami też :?:
ja w tym roku wkładam sporo cebulek, to chyba najlepsze rozwiązanie żeby mieć cały czas coś kolorowego w ogrodzie. Pod porzeczkami zawsze będzie weselej jak już przestaną się czerwienić ;:112, tylko pomyśl o odpowiednim odsunięciu od krzaczka żebyś za chwilę nie musiała przekopywać ;:223, forsycja piękna wczesną wiosną, więc potem też warto ożywić ten zakątek
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lulka - dzięki za komentarz, ja w ogóle nie wiem czy ta forsycja i tawułki zakwitna na wiosnę więc tym bardziej muszę mieć plan B. Ostatecznie posadzę bratki, które sobie poflancowałam z samosiejek i będę je hartować zimą. Zobaczymy, to moje początki więc pewno nie raz będzie ;:223 i kopanie od nowa ale cóż takie życie...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to sobie poszalałaś w ogrodzie. Takie wielkie sadzenie jest super, bo od razu widać efekt. Teraz zostanie tylko czekać aż wszystko się rozrośnie i gotowe.
Imprezka rodzinna też w nagrodę fajna sprawa. Po takiej pracy nie musiałaś choć jedzenia przygotowywać a potem sprzątać. Mnie też udało się troche cebulowych upchnąć, ale nie wszystkie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dobrze zaplanowane rabatki, ja też wsadziłabym cebulowe. Na wiosnę cieszymy się jak kiełki wychodzą, czyli pierwsze oznaki wiosny. A jak przekwitną to zawsze można podsadzić jednorocznymi.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - właśnie siedzę i myślę nad rozplanowaniem takiej całorocznej rabatki, mam powierzchnię ok. 2 x10 m, pod domem, od południowej strony. Podobają mi się takie biało-fioletowo-niebieskie klimaty, może dodatek żółtego, jakieś szafirki, bratki, takie różne swojskie roślinki więc zobaczę co z tego wyjdzie, najwyżej poprzesadzam później, w końcu uczymy się na błędach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Maliolko wkomponuj rozchodnik okazały będziesz miała piękny ostatni akcent kolorystyczny. To duża rabata! A już masz jakieś rośliny czy wybierasz się do szkółki. Uczymy się na błędach a poza dzisiaj podoba się to a jutro co innego :;230
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - szkółkę też mam w planach ale bardziej po zaprzyjaźnionych ogródkach w sąsiedztwie pobuszuję :wink: podobno "kradzione" lepiej rosną więc sobie po rodzinie i sąsiadch uszczknę co nieco i tyle. Do szkółki to się wybiorę w nagrodę jak zlikwiduję wykopaliska na ogródku - więc sprawa raczej odległa. Oczywiście jeśli kochane forumki coś mają zbędnego to chętnie przygarnę ;:108 Ale jestem na tyle nowa, że nie chcę się narzuć, chociaż wiem, że wszyscy macie dobre ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja Ci bardzo chętnie wspomniany rozchodnik prześlę, tylko że dopiero na wiosnę, a może coś sobie upatrzysz u mnie? ;:218
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - bardzo dziękuję za ofertę ;:196, jeszcze sprawdzę bo wydaje mi się, że taki rozchodnik ma moja mama i ciocia więc pewno u nich skubnę, nie będę robiła kłopotu niepotrzebnie, po Twoim ogródku z pewnością wkrótce się rozglądnę i jakby co podam co mmie interesuje
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

maliola pisze:Lulka - dzięki za komentarz, ja w ogóle nie wiem czy ta forsycja i tawułki zakwitna na wiosnę więc tym bardziej muszę mieć plan B. Ostatecznie posadzę bratki, które sobie poflancowałam z samosiejek i będę je hartować zimą. Zobaczymy, to moje początki więc pewno nie raz będzie ;:223 i kopanie od nowa ale cóż takie życie...
no tak kochana, wiem coś o tym. To mój drugi sezon i dopiero zaczynam łapać o co w tym wszystkim chodzi. Pewnie jeszcze nie raz coś zmienię, ale plan jest taki żeby dać roślinkom w końcu podrosnąć.
Bratki, dobry pomysł, ale co potem?
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lulka - dzięki za pw, cena się zgadza, takie duże tyle kosztują, muszę pomyśleć na co mnie stać. Nad "co potem" cały czas intensywnie myślę, wczoraj posadziłam takie płożące między porzeczkami- chyba goździki takie miniaturki co kwitną na różowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”