Titanopsis calcarea

Aylostera heliosa var. solisioides RH 1024

Sulcorebutia roberto-vasquezii

Chyba nawet wiem od kogo
 Chyba nawet wiem od kogo 

Taaak? Od kogo?KwiAnna pisze:Nowości superChyba nawet wiem od kogo

leszek2 pisze:Piękne,też wiem,bo pisze na fotce
poz.Leszek
KwiAnna pisze:ja tam widzę tylko nazwy
 Ja też widzę tylko nazwy
  Ja też widzę tylko nazwy  

sporo masz widze gatunkow i ladnie sa oznaczone
 sporo masz widze gatunkow i ladnie sa oznaczone  tez musze sobie tak po robic
  tez musze sobie tak po robic  spodobala mi sie twoja Hatiora salicornioides nazywana żartobliwie miotełką
  spodobala mi sie twoja Hatiora salicornioides nazywana żartobliwie miotełką  oraz kolekcja kamyczkow
  oraz kolekcja kamyczkow   fachowa hodowla
  fachowa hodowla  P.S Dzięki za info o fiolkach
 P.S Dzięki za info o fiolkach   

ale do "fachowej" to mi jeszcze sporo brakuje
  ale do "fachowej" to mi jeszcze sporo brakuje  Jesteś kolejną osobą, której podoba się hatiora, a ja myślałam, że ona taka zwykła
  Jesteś kolejną osobą, której podoba się hatiora, a ja myślałam, że ona taka zwykła  
  )
 ) 

Pytanie czy to przędziorki na tej pierwszej i choroba grzybowa na obu?
  Pytanie czy to przędziorki na tej pierwszej i choroba grzybowa na obu?  

Dzięki za odwiedzinyRejden pisze:Fajny wątek i piękna kolekcja.
Nasz odwieczny problem z miejscem, jakoś sobie trzeba radzić.
Zerknij do mojego wątku, może u Ciebie też się uda powiesić za oknem małą konstrukcję taką jak ja mam.
 Taak miejsca mało niestety, a konstrukcja naprawdę fajna, ale będę myśleć dopiero wiosną
  Taak miejsca mało niestety, a konstrukcja naprawdę fajna, ale będę myśleć dopiero wiosną  Teraz trzeba myśleć o zimowaniu i o wytępieniu tego "czegoś " na moich kaktusach
  Teraz trzeba myśleć o zimowaniu i o wytępieniu tego "czegoś " na moich kaktusach  

hahadiacon pisze:Ja też wiem od kogo
 Myślę, że większość wie
  Myślę, że większość wie 

może nic groźnego  da się to zeskrobać?
 może nic groźnego  da się to zeskrobać?

To na pewno nie wełnowcenyskadu pisze:Paula, widzę tam jakieś białe plamki, ale jeśli to nie wełnowce, to nie wiem comoże nic groźnego da się to zeskrobać?
 Nie próbowałam skrobać, ale jutro sprawdzę
  Nie próbowałam skrobać, ale jutro sprawdzę  
 Przyjrzę się jutro dokładnie, na stożku wzrostu są punkty takiego samego koloru co niżej plamyArtur89 pisze:Przędziorki raczej koncentrują się wokół stożka wzrostu - efektem ich żerowania są jasno brązowe zmiany epidermy i (jeśli ktoś ma dobry wzrok) jasno pomarańczowe 'organizmy' bytujące na jej powierzchni. Są wyjątkowo małe, ale wprawne oko może je dostrzec.
Czarne plamy to albo jakaś choroba grzybowa albo 'rak bakteryjny' - nie tak dawno ktoś o nim mówił na forum jednak nie daję głowy bo jeszcze się z nim nie spotkałem.
Poza tym aylosterki potrzebują nieco więcej słońca.
 a z tym rakiem to mnie zmartwiłeś
  a z tym rakiem to mnie zmartwiłeś  W każdym bądź razie wypryskałam środkiem grzybobójczym.
  W każdym bądź razie wypryskałam środkiem grzybobójczym.