Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

MARYSIU, tak ten las już znacie. Jest to las, do którego chodziłam w dzieciństwie i chętnie go fotografuję, poza tym jak dla mnie jest piękny. Jak idziemy na długi spacer to do dużego lasu i zawsze przechodzimy przez te dęby, potem mieszany las, kolejno aleja obrośnięta brzozami i szeroką szlakówką do domu lub kluczymy pozarastanymi drogami, którymi kiedyś rowerem do kościoła jeździłam
No niestety dwa kasztany rosnące w tym lesie, tzn przed i za aleją brzozową są bardzo chore i już latem traciły liście. Kasztany swoje hoduję, małe póki co i nie owocują. Ale kasztanów też uzbieram. Podjadę w czasie pracy do znajomego kilometr dalej. On ma 3 potężne drzewa, to dla całego przedszkola dostawę mogę zrobić

ANIU u nas przepaduje co parę dni, ale zimnica. Dziś mieliśmy pogodę jak w listopadzie, stąd ta ciepła czapka na Patryka głowie, wieczorem burza, wichura i ulewa. Skoro nawet muchomorków nie masz to proszę ode mnie. Są piękne i zawsze robię im zdjęcia. Bez podtekstu oczywiście, bo otruć to Cię nie chcę ;:196
Obrazek

Obrazek

Obrazek

LIDZIU, ciesze si, że paczka szybko doszła, a dla Ciebie wrzosy leśne
Obrazek

Obrazek
zapraszam na spacer. Jak tak chodzę po lesie, to zapominam i wszystkich troskach. Dziś to nawet sarenki wybiegły przed nami, mama z młodą/dym. Patryk najpierw wystraszony, ale szcżęśliwy.

RENATKO, brawa dla liści to dla naszej Matki Natury i naszej Złotej Polskiej Jesieni. W sumie jeszcze nie ma dużo, bo dopiero raz przymroziło, no i głównie czeremcha, ale dozbieram żółtych z brzóz. Czemu nie widzielismy jeszcze Twoich kompozycji? Koniecznie pochwal się nowymi

Żeby nie być gołosłowną to pokazuję jakie auto było w piątek rano
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już to gdzieś mówiłam, że jad na żmije nie działa :;230
Muchomorki bardzo ładne ;:167 Dzięki!!!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, hasło godne zapamiętania ;:138 ;:138 ;:138 , ale ja bez złych intencji te muchomorki dla Ciebie. Tylko tak dla oka, nie dla żołądka, bo rozkochiwać to ja Cię w sobie nie będę. Mamy rodziny, M-ów i dzieci

No to może zakupki biedronkowe pokażę dla równowago dla muchomorków?
Obrazek

i wcześniejsze w InterMar...
Obrazek

i jeszcze wcześniejsze z Netto
Obrazek

Pokażę jeszcze raz poprzednie biedronkowe i to już będzie cała lista. ZAMKNIĘTA cebulowych na ten sezon.
Obrazek

Obrazek

Nie gniewajcie się, ale zmykam ;:19 .

Życzę miłej niedzieli i dużo ;:3 i ciepełka :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ale Ci zazdroszczę tych spacerów i lasów. U mnie tylko pola i asfaltowe drogi. O spacerze mogę tylko pomarzyć.
Ładne zakupy ;:224 .
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

RENATKO zapraszam do mnie, przynajmniej raz w tygodniu jestem na dużym spacerze,bo w tygodniu to na spacerki na pola z samosiejkami sosnowymi chodzimy, wtedy psy też bierzemy.

No dobra jak już jeszcze jestem to pokażę rabatę rododendronowo-wrzosową, która powstała w czwartek i piątek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosną tu:
Obrazek
dorasta do 60cm, poza tym Ewelinka napisała, że wytrzymuje do minus dwudziestu pięciu stopni, więc może sobie u mnie poradzi?

Obrazek

to jego kwiat, chyba lepiej nie uda mi się zrobić zdjęcia :oops:
Obrazek
wyczytałam, że dorasta do dwóch metrów wysokości i nic więcej oprócz ogólnych informaacji, że to rododendron i że może w słońcu lub półcieniu rosnać

Obrazek
Nova Zemla

Obrazek
Roseum Elegans

nieopodal rośnie też
Obrazek

dosadzę tu też enkwiant
Obrazek
póki co męczy się w donicy

teraz to już naprawdę zmykam ;:19
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No takie piękne muchomorki w lesie też widziałam ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Toś sobie roboty z cebulowymi narobiła.... mam to samo, kupowane impulsywnie, a teraz latam z obłędem w oczach po ogrodzie i myślę, gdzie je wsadzić :)

U nas przymrozku (chyba?) jeszcze nei było, aczkolwiek, wstałam godzinę temu to termometr pokazywał 5 stopni :( ale podobno kolejne 2 tygodnie mają być ciepłe i tej nadziei się trzymajmy :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Rabata rododendronowo-wrzosowa będzie ekstra ;:108 bardzo mi się podoba.
Impulsywne (a może i trochę kompulsywne :;230 ) kupowanie cebulek dotknęło także mnie...w pewnym momencie przestałam już liczyć; samych tulipanów mam ponad setkę, a jeszcze narcyzy, krokusy i czosnki... :D I nie zaczęłam jeszcze sadzenia ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marzenko oglądając liście w workach przypomniałam sobie jak zbierałam do przedszkoli w których były moje wnuki,zanosiłam całe reklamówki liści i traw ozdobnych oraz innych darów jesieni aby dzieci miały uciechę i radość tworzenia .A teraz do Twojego zakupocholizmu,to nie tylko u Ciebie ale u każdego ogrodowo zakręconego tak to się odbywa ,u mnie może mniej bo już długo mam ogród ale ile wydaję na roślinki o tylko ja wiem i dobrze bo M mógłby zaniemóc a po co mi ten kłopot :;230 piękne zdjęcia lśne a zwłaszcza kanie,zamykam oczy o myślę o jedzeniu,mniam ;:113
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Po dwóch dniach awarii internetu jestem, nadrabiam zaległości.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ELU, najczęściej spotykam takie muchomory w brzozowych samosiejkach. Zwykle są bez kropek, więc jak dojrzę z kropkami, to szybko cykam fotki. Każdy grzyb to grzyb, tylko nie wszystkie można jeść... pozdrawiam niedzielnie

BASIU, jaki odpoczynek? Jak nie w weekend to w tygodniu wcale nie posadzę niczego. ZImą będę odpoczywać, chyba , że śniegu napada, to zamienię szpadel na łopatę :wink: . Na wsi nie ma zmiłuj się. Trzeba pracować ciągle. Dziś już 4 paczki cebulowych posadziłam i enkwianta, dosadziłam chryzantemę, tak na sezon, żeby maleńkiego Rh nie zdepnąć :wink:

PAT, trochę tych cebulowych się zebrało, jak ułożyłam je w kuchni na podłodze i segregowałam gatunkowo i kolorystycznie. Może za rok już nie będę nic kupować :wink: , bo teraz nasadzę jak głu.... No i z tym miejscem do sadzenia na dużym terenie nie jest wcale tak łatwo, bo wszędzie darń i perz i w ogóle.
U Ciebie lepszy klimat, no i w Twojej sytuaacji, to nie życzę szybkich przymrozków.
Właśnie rano słuchałam, ze ma być cieplutko, ponad dwadzieścia ;:138 . Bronię się przed paleniem jak mogę. No i do tegokominek do remontu czeka. Facet od czerwca jedzie ;:222 . Teraz to już codziennie będę do niego dzwonić i przez zmęczenie materii go wezmę.

EWA, dziękuję za uznanie dla rabaty RH-wrzosowej. Podgladam i staram się robić podobnie. Dziś dalej będę sadzić na 30-metrowej rabacie, bo tam trochę cebulowych idzie, a dziś chcę mieć je z głowy. Mam tulipany: papuzie, pełne, botaniczne, liliokształtne, normalne, krokusy i narcyze. Czosnka żadnego.
Zaprawiasz cebule przed sadzeniem? ja nic takiego nie robię, bo w piasku, to grzyb raczej nie powinien atakować.

MARYSIU,na trawy też wczoraj patrzyłam na spacerze, ale nie wszystko na raz, bo dzieci nie przerobią tego. No i nie docenią darów. Teraz tylko liście, gałęzie i żołędzie. Potem kasztany i trawy, no chyba, że inny rodzić się też wykaże? W końcu w grupie jest ponad dwadzieścioro dzieci, to sporo.
U mnie też M nie wie ile wydaję na rośliny. Zresztą on tylko te duże rzeczy widzi.
Zapraszam na kanię a'la schabowy ;:108

HALINKO, jak miło, że znów jesteś. Jak zbieranie nasion? U mnie coś marnie dojrzewanie idzie, bo wszystko późno posiałam, ale jak co, to podzielę się tym co mi w torebkach zostało, bo wzystkich nie wysiałam

Idę dalej sadzić, miłej niedzieli ;:3 , mam ciepłą pogodę i dużo słoneczka, czego i Wam życzę
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Doślij mi, doślij trochę metrażu. Z chęcią wykorzystam. :-D

Piękne fotki grzybków. Ciekawe czy ja się doczekam własnych (zaszczepiłem boczniaka w pniu po jabłonce).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, ale się dzieje u Ciebie.. grzybobranie, prace and nową rabatą, zakupy cebulowe :)
Enkiant potrzebuje osłonięte miejsce, może przemarzać. Pod rodusiami lepiej usuń trawę, będzie je zaduszać. Wolą towarzystwo kory :wink:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Piękna niedziela, słoneczna lekko chłodna, ale jesień nas przywitała przepięknie. Do moich lasów suną samochody z Krakowa. Dobrego popołudnia!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ale piękne , cebulkowe zakupy ! O, będzie się działo wiosną :) A rabata rododendronowa musi się rozrosnąć , trzeba dać jej czas , wtedy dopiero będzie pięknie.
Pozdrawiam :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”