Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Post »

Witaj Aguś.
Obejrzałam te hortensje z linku który poleciłaś i aż dech mi zaparło jakie były piekne, pomyślałam że jeśli chcesz u siebie stworzyć taki szpaler z Limelightów to ja bym go niczym nie podsadzała ewentualnie cebulowymi które wiosną będą kwitły nim hortensje się rozwiną a później zginą kiedy hortensje będą czarować swoimi kwiatami. Sama chciałabym miec taki szpaler hortensji...
Czytam też że dopadło Cię coś więc zdrówka życzę i nie dawaj się jesiennym przeziębieniom :wit
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Aguś czy ja dobrze widzę , czy masz rozplenicę , czy trzymasz ją zimą w ogrodzie ?
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko gaduło jedna ja jak zwykle mam problem z byciem na bieżąco w Twoim wątku. Chyba poproszę specjalnie dla mnie wersję skróconą :;230
Na punkcie różowej hortensja Vanille Fraise oszalałam. Muszę sobie ją kupić, jest piękna.
Już teraz zapraszam na wiosenne turne po szkółkach
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, a ja dzisiaj własnie szlałam w ogordzie. Mimo deszczu. Dopiero jak się porządnie rozpadało wróciłam do domu.
Coś mnie wzięło na ogród, a już myślałam, zę w tym roku bedzie koniec sezonu.
Zdrowiej, a w międzyczasie obmyslaj rabatę. :D
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Aguś, szybkiego powrotu do zdrowia. Ma być jeszcze ciepło więc szkoda leżeć w łóżku i pociągać nosem.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Zaglądnęłam z rana z kubkiem kawy do jednego z moich ulubionych ogrodów .
Jak zwykle pięknie ;:63
Agusia trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam też o hortensjowej rabacie, głównie podpatruję :D ale też jak czytam o cenach, to jestem w szoku...ja kupiłam latem Limelight za 27 zł...pięknie się rozrosła i teraz żałuję, że tylko jedną :wink:
Aga - życzę zdrowia, bo jesień piękna i ogród czeka :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry wszystkim! Wiatr hula od wczoraj, zimno, ale niebo czyste w pełnym słońcu...

Ewuś, Limelight to dość popularna i chyba modna hortensja... widziałam ją w różnych cenach, ale 50zł to taki warszawski standard, za ładny, rozrośnięty egzemplarz... porównując do oferty Szmita, gdzie można ją kupić w przedziale 12-25zł, spora różnica, a już sklep na Baletowej, który wspomniałyśmy, proponuje ceny z kosmosu, ale zakładam że ma klientelę która i tak ten towar kupuje.
Wracając do mojego szpaleru, to zmieszczę około 15 krzewów, więc będzie na czym zawiesić oko, jak się to wszystko ładnie rozrośnie. W zasadzie hortensje od Szmita już w pierwszym sezonie dają świetny efekt.
Planujesz coś podobnego u siebie? Pozdrawiam wietrznie i dziękuję za dobre słowo! :)
Aguś, dzień dobry... ja też z kawą poleguję, z lapkiem na kolanach :) Lubię taki czas. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!
Justynko, jutro muszę wracać do pracy, zatem jeszcze dziś się kuruję i nigdzie nie wychodzę, zwłaszcza, że wieje przeokropnie. Przyszły tydzień ponoć ma być dużo cieplejszy :)
Gosiu, aż Ci zazdroszczę, że popracowałaś w ogrodzie... u nas co prawda dopiero po południu się rozpogodziło, ale nosiło mnie. Rabatę chyba już obmyśliłam ostatecznie, więc teraz przyjdzie tylko czekać do wiosny :)
Moniko, o przepraszam - ja małomówna jestem :lol: Wersji skróconej nie ma, ale zawsze mogę Ci streścić swoje plany osobiście :) Może za tydzień? Hortensja Vanille Fraise przechodzi sama siebie z głębią koloru, który teraz prezentuje... królowa normalnie :)
Wiosenne tournee po Rogowie czy Nowym Dworze koniecznie musimy odbyć! Stoję już w blokach startowych.
Danusiu, dobrze widzisz rozplenicę... Rośnie u mnie bodaj trzeci czy czwarty rok, nie okrywana, zimuje bez problemów... mam jeszcze trzy tegoroczne nabytki i liczę, że równie dobrze dadzą sobie radę zimą. Masz jakieś negatywne doświadczenia z zimowaniem rozplenic?
Iwonko, właśnie taka koncepcja czystej eleganckiej hortensjowej rabaty została 'zatwierdzona'. Wydaje mi się, że czym mniej kombinacji, tym efekt będzie lepszy. Limelight same w sobie przecież stanowią niesamowitą ozdobę, więc poza cebulowymi (lub petuniami lub ziołami w pierwszym sezonie) nie będę im robić niepotrzebnej konkurencji. Pozdrawiam Cię ciepło!
Beatko, w takiej właśnie cenie dorodne Limelight-y 'chodzą' w Warszawie. Ja będę kupować swoje u Szmita, bo dorodne i o połowę tańsze.
Zainteresowałam się nawozami, które kupiłaś... możesz coś konkretniej napisać na ten temat? To z myślą o jesiennym nawożeniu?
Reniu, bardzo mi miło, że tak często do mnie zaglądasz! Dziękuję! :) Wpadnę do Ciebie później, bo mam kilkudniowe zaległości...
Super, że propozycja Annabelle z Limelight przypadła Ci do gustu. Jeśli tylko oba rzędy się zmieszczą, to właśnie tak będzie wyglądał ten szpaler. Myślę, że będzie ślicznie :)
Dominiko, rabata powstanie wiosną, chociaż mam zakusy na jej wyznaczenie i przygotowanie jeszcze jesienią. Zobaczymy czy będą siły i możliwości, jednak na 99% zostawiam to na marzec/kwiecień. Zwyczajnie jestem zmęczona sezonem.
Ostateczna wersja rabaty to same hortensje podsadzone białymi petuniami rabatowymi, ziołami lub tulipanami w biało-bordowej kolorystyce. Z uwagi na to, że rabatę zapewne przygotuję wiosną, to rolę wypełniacza w nogach przejmą petunie bądź zioła (tymianek cytrynowy), bo cebulowe powinnam zasadzić teraz. Zdrowa już jesteś?
Gosiu, nic mi nie wiadomo na temat szczepienia circusów... może Beata się wypowie. Raz jeszcze dzięki za słowo o barbuli!
Justyś, dziękuję bardzo za odwiedziny i uznanie ;:167 Mam fioła zarówno na punkcie traw jak i hortensji... przyznam, że trochę wyhamowałam z różami i jest bardzo prawdopodobne, że na razie wystarczy mi to, co mam, czyli około 70 krzaków. To też nie mało. Wydaje mi się, że do charakteru mojego ogrodu trawy i hortensje bardzo pasują, więc na razie moje myśli krążą wokół nich. Poza tym, chcę trochę zwolnić i zająć się pielęgnacją tego co już rośnie, a nie ciągłym wymyślaniem nowości. Miłej niedzieli!

Mam dwie solidne porcje nasion cleome - może ktoś miałby ochotę? Będzie ich więcej, za parę dni znowu zbiorę...
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Aguniu :wit
Przybiegłam z rewizytą, choć i tak dość często zaglądam do Twojego ogrodu ale bez wpisów.
Dzięki za podanie linku z hortensjami, mogłam pooglądać wiele pięknych rozwiązań ogrodniczych.
Będzie to wspaniały efekt jak zasadzisz taki szpaler z Limelightów i Annabellek na kilkanaście metrów, też mam posadzonych w rzędzie kilka odmian hortensji i teraz jesienią miło na nie popatrzeć, chociaż gdybym sadziła jeszcze jeden szpaler to posadziłabym w rzędzie jedną odmianę.
Dzień zanosi się piękny, miłej niedzieli :wit
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Aguś!Jak zdrówko? Mam nadzieję, że lepiej :D
Miałam wczoraj gości i szybko popadłam w forumowe zaległości (ale mi się zrymowało :lol: )
Zaraz śmigam do ogrodu... pomimo dużego chłodu :;230
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43

Post »

Aga życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Co do hortensji to kupiłam jesienią ubiegłego roku u Szmita Limelight.W tym roku zakwitła ale mam pewne obawy co do odmiany.Kwiaty miała jakieś takie wcale nie limonkowe.Czy młode okazy tak mają?
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
x-ag-a
---

Post »

Aniu, mnie w ubiegłym roku przemiła forumka kupowała u Szmita Limelight, która absolutnie nią nie jest (inny pokrój kwiatostanu, inne płatki, inna kolorystyka). Czuję że mieli trochę pomyłek, a szkoda, bo to przecież istotne przy wyborze tej właśnie hortensji... Nic to, na wiosnę będę ostrożniej wybierać, a w przypadku pomyłki, zastrzegę sobie możliwość wymiany...
Kasiu, nawet nie czujesz jak Twoje słowa-rymy, biorą człowieka w śmiechu dyby :lol:
Chyba ciut mi lepiej; jeszcze jakaś słabość wirusowa we mnie siedzi, ale musi być dobrze. Jutro teoretycznie idę do pracy, więc powinnam się postawić do pionu. Dobrego dnia w ogrodzie!
Heniu, witam serdecznie i pozdrawiam :wit Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować linkiem z zastosowaniem szpalerów hortensji w ogrodzie... również wydaje mi się, że jednorodność zastosowanej w szpalerze odmiany przynosi najlepszy efekt. Będę działać wiosną i mam nadzieję, że nie zawiodę własnych oczekiwań.
Dzień dziś piękny, choć bardzo wietrzny... brzozy huśtają się we wszystkie strony, zasypując przy okazji trawnik dziesiątkami spadających liści. Nie powiem, ładnie to wygląda :) Udanego popołudnia!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

aguniada pisze: mnie w ubiegłym roku forumka kupowała u Szmita Limelight, która absolutnie nią nie jest (inny pokrój kwiatostanu, inne płatki, inna kolorystyka).
Yyyy trochę mnie to osłabiło... ;:223 ;:223 ;:223 Możesz zrobić zdjęcie? Ech, ja kupiłam przecież u nich wiosną Brussels Lace, która okazała się najpewniej Phantomem (różnica w kwiatostanie olbrzymia ;:202 )
Limelighty mają Grąbczewscy; widziałam przepiękne okazy na ich stoisku podczas ZtŻ, a i w ofercie sprawdziłam przed chwilą. :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---

Post »

Agatko, spokojnie, nie ma się czym przejmować... hortensja jest bardzo ładna, ale to nie Limelight... zaraz znajdę zdjęcie i wstawię - może przy okazji zidentyfikujesz?
Pamiętasz w jakiej cenie były Limelighty u Grąbczewskich?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

One nie były wtedy na sprzedaż... Proponuję zadzwonić, na pewno chętnie odpowiedzą :D .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”