Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

piękne masz te cynie!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło mi czytać, że mój ogród Ciebie inspiruje. :D
Już czekam na wiosenne prace u Ciebie.
Ciekawa jestem co będzie się pięło po pięknej altance i co posadzisz obok niej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi też zrobiło się miło, jak znalazłem się w doborowym gronie :tan
Loki, aparaty mamy różne i fotki nie są zawsze najwyższej jakości. Ale wolę Twoje robione z pasją i pokorą dla przyrody niż z wypasionego sprzętu, kiedy nie wiem, czy bardziej podziwiać jakość, a co za tym idzie cenę aparatu czy obiekt na zdjęciu :lol:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Wiosną to będzie się działo ;:108 Już sobie Ciebie wyobrażam w akcji :;230 :;230
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Bejka ? Przepraszam, ale nie nadążam ? i niespecjalnie rozumiem, co Twój wpis ma wspólnego z niniejszym wątkiem. Hortensję mam jedną, odziedziczoną po poprzedniej właścicielce i szczerze mówiąc zupełnie mi się nie podoba (dlatego nie wklejałem tu nigdy jej fotek), choć bardzo się stara i obficie i zdrowo kwitnie... Rozchodnika też mam tylko jednego ? w doniczce ? i pokazywałem go w swoim wątku o roślinach doniczkowych...

@ Igor ? Dziękuję w imieniu moich cynii! Rzeczywiście w gruncie im o wiele lepiej, niż w skrzynkach i pokazały, jakie piękne być potrafią. :-)

@ Kogra ? To nie żadna tajemnica, że swój ogródek chciałbym urządzić na półdziko ? i pod tym względem ogródki Twój i KaRo pozostają dla mnie wzorcami godnymi naśladowania. Takie busze, po których widać, że wedle właścicielek ogrodnictwo to przede wszystkim jednak miłość do przyrody, a nie forma nowoczesnej ekspresji artystycznej. ;-) Co do altanki ? już mnie kiedyś o to pytałaś, a ja nawet odpowiedziałem ? piąć się będą po niej powojniki (te trzy, które już miałem ? o ile przeżyją ? a także te, które niedawno doszły do mnie z E-Clematis), glicynia oraz Trachelospermum jasminoides (te dwie ostatnie roślinki właśnie dzisiaj do mnie przyszły. A raczej właśnie dzisiaj przytargałem je dwa kilometry na butach z poczty ? bo wczoraj Żona widziała na własne oczy, robiąc zdjęcia lilii, której coś odbiło i która zakwitła teraz, jak bezczelna listonoszka podjeżdża na rowerku i wrzuca do skrzynki awizo ? na którym pisało, że paczka nie została doręczona z powodu nieobecności odbiorcy... Dzisiaj spotkaliśmy ją, tachając dwie wielgachne paczki ? Żona niosła pięcioipółkilogramowe zamówienie z PNOSu, a ja siedmiokilową paczkę z Baumaux. Przeszła na drugą stronę ulicy i zaczęła intensywnie obserwować czubki swojego obuwia). Co do sadzenia obok ? pewnie trochę cebulaków posadzę, bo wiele miejsca tam nie mam... Z dwóch stron wytyczone przeze mnie chodniczki, z trzeciej mur, a z czwartej wylewka betonowa, której na pewno rozkuwać nie będę (w przyszłości pewnie stanie na niej składzik na narzędzia z Castoramy).

@ Jacek ? W Twoim ogrodzie najbardziej inspiruje mnie jego botaniczny aspekt. Też zamierzam u siebie posadzić kilka botanicznych ciekawostek niedostępnych u większości normalnych producentów nasion... A co do aparatu ? najlepiej jest, gdy daje się połączyć pasję, umiejętności i najnowocześniejsze technologie... W moim przypadku widzowie fotek muszą się zadowolić samą pasją. :;230

@ ElleBelle
? Będę się starał. :-D

A poniżej cotygodniowa porcja ogrodowych fotek. Asarina po krótkiej przerwie znów kwitnie, dwa z kupionych powojników (Elf oraz powojnik kwiecisty) ciągle wypuszczają nowe pąki i nie zamierzają przestawać kwitnąć, mimo stresu związanego z tygodniową podróżą w ciemnym pudle i przesadzeniem, wilce nadal szaleją, choć może już w nieco mniejszych ilościach, jednej lilii odbiło i zakwitła w trzy miesiące po przekwitnięciu swoich koleżanek z kapersu, na dziwaczku przyczaił się pasikonik, czekając na ofiarę, petunie i cynie nadal w kwiatach, a do tego odebrałem zamówienia z PNOSu i Baumaux i jutro czeka mnie mnóstwo pracy w ogrodzie. :-D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To prawda, że w ogrodzie nie tylko ja rządzę, ale również natura i tak jakoś się uzupełniamy. :D
Pamietam jak pisałeś o nasadzeniach koło altanki, ale wtedy były to wstępne przemyślenia.
Teraz pewno już bardziej skrystalizowane, ale jak znam życie, pewno jeszcze się zmienią. :uszy
Pamiętam z tv program, gdzie w maleńkim ogródku rosło blisko kilkaset roślin.
Murki dookoła tego mini ogródka porastały nie tylko pnącza, ale i rojniki i jakieś tropikalne rośliny, których nie znam.
Głębię w tym ogrodzie było widać w powieszonym na jednym z murków wielkim lustrze, spod którego wypływała woda do mini oczka w którym rosła i kwitła cantedeskia.
Znalazło się tam również miejsce na meble wypoczynkowe.
Wszystko wyglądało nieziemsko pięknie.
Wiec myślę, że i w twoim ogródku pełna aranżacja będzie wyglądała super. ;:333
Przepiękna ta cynia na przedostatniej fotce. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zarówno zdjęcia, jak i obiekty tychże mi się bardzo podobają ;:138 Wszystkie bez wyjątku. Oczywiście moją faworytą jest zmutowana cynia, ale to już wiesz ;:224 No i pasikonik ;:167
Widzę, że Twoja listonoszka robi dokładnie to, co mój listonosz :D On się potem tłumaczy: "Ale Pani zwykle nie ma", ale nawet nie sprawdza... Jak mieszkałam na 4 piętrze to też była norma :(
PS/ Kurcze nie wiedziałam, że tu jest cenzura ;:224
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Loki z pasikonikiem tez miałam wczoraj do czynienie, wskoczył mi na kolana i nie za bardzo chciał odejść...czy wpadł się pożegnać :)
Podoba mi sie ten Clematis Florida , ale u nas chyba by nie przezimował.....jak on kwitnie , obficie :?: mozesz wydac jakas opinie już o nim :?: Jak czytam jestes zadowolony :wink:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Loki, czekamy na efekt końcowy Twojego mnóstwa pracy w ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? No i właśnie o te współrządy ogrodnika i natury mi chodzi. :-) Co do nasadzeń przy pergoli ? przemyślenia mi się nie zmieniły ani trochę. A już dziś zostaną one ostatecznie wcielone w życie (wraz z dosadzeniem ostatnich elementów, które już czekają w doniczce, w postaci Trachelospermum oraz Wisterii). U mnie ? podobnie jak w ogródku z programu TV ? też będzie ponad dwieście różnych gatunków, w miarę możliwości każdy w kilku odmianach. O ile wyrosną. A zielonkawa cynia rzeczywiście oryginalna.

@ Sweety ? Pasikoniki szczególnie lubię. A one mnie. Cynia ? fakt że mutant, ale tego mutanta można kupić w sklepie internetowym Thompsona i Morgana (stamtąd go właśnie mam). Co do listonoszy ? naprawdę nie rozumiem, jak można tak olewać swoją pracę... Czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy? Ja myślałem, że te czasy już się skończyły... A co do cenzury ? sam jestem moderatorem na dwóch forach internetowych, więc doskonale sobie zdaję sprawę z tego, jak istotna jest dbałość o przestrzeganie regulaminu. A tymczasem regulamin naszego ogrodniczego forum wyraźnie mówi, że ?Użytkownik zobowiązany jest do powstrzymania się od publikowania na forum treści związanych z religiami, wiarą lub polityką? (§ 2.1.i)...

@ Keetee ? Ja tak kiedyś miałem podobną przygodę z jedną panią pasikonikową w Zawoi. Siedziała na mostku. Najpierw próbowała się przede mną schować. Wypatrzyłem ją, więc zaczęła mi grozić szeroko otwartymi, gotowymi do ugryzienia żuwaczkami. Nie pomogło, dalej się w nią wgapiałem, więc... skoczyła mi na głowę. I potem spacerowała sobie po mnie od głowy aż po stopy i z powrotem przez jakieś 45 minut. I była bardzo niezadowolona, gdy ją w końcu musiałem zdjąć i odłożyć w trawę... Co do powojnika kwiecistego ? no ja mam nadzieję, że u mnie przezimuje. Mam go dopiero dwa tygodnie z hakiem, ale już jestem pozytywnie zaskoczony tym, jak chętnie i długo kwitnie, nawet w niesprzyjających warunkach i po sporym stresie.

@ Lorrie ? Dzięki. :-)

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Witam :wit
przejrzałem twój wątek. masz bardzo ciekawe odmiany dziwaczków, wilców i etc. :wink:
postaram się tu zaglądać częściej, czyli jak będę miał czas ;:3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ależ Loki nie kwestionuję potrzeby czy w ogóle istnienia cenzury, bo w sumie mi to nie przeszkadza. Jestem niezwykle praworządna. Zresztą gdyby nie Ty, to nie zauważyłabym różnicy. Tyle, że ja nie wypowiadałam się w kwestii religii, wiary i polityki, tylko tolerancji.
A Twoja cynia ;:167 Nie zmieniłam zdania :D
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No to cynia oryginalna ;:138 A ja się zastanawiałam co to za piękny kwiatek ;:215 Widzę że swoje projekty wcielasz w bardzo szybkim tempie w ogrodzie ;:215 Oby tylko sił Ci starczyło czego Ci życzę ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki troszkę Ci zazdroszczę tworzenia ogrodu od podstaw , ja już tylko mogę robić małe zmiany , ale i tak mnie cieszy że w przyszłym roku będzie znów inaczej w moim ogrodzie , myślę że to już tak zostanie i więcej zmian nie będzie .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Loki, świetne ujęcia kwiatów (i owadów też) :!: Zielonkawa cynia - majstersztyk płatków. Ty wydobyłeś jej piękno ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”