Kartofle to są dobre dla prosiaczka, szczególnie z osypką:)
Może zacytuję tu tekst ze strony
http://www.pto.most.org.pl/pd/pd3.html
bo wklejone linki mało kto czyta.
O dokarmianiu ptaków powinno się pomyśleć za wczasu tj. we wrześniu, październiku, najpóźniej w listopadzie. Należy zebrać odpowiednią ilość karmy. Początkujący obserwator powinien zgromadzić jak najbardziej urozmaiconą karmę i powinien eksperymentować jakie ptaki i kiedy ją zjedzą. Doświadczony obserwator już wie jaką karmę należy zgromadzić i może kupić lub uzbierać od kilku do kilkunastu kg danej karmy w przeciwieństwie do początkującego, który powinien gromadzić od 0,5 - 2 kg różnorodnej karmy. Karmę kupuje się na zielonym rynku, w sklepach zoologicznych, ogrodniczych ,spożywczych, zielarskich, mięsnych czy na giełdach. Podstawowe rodzaje karmy dla ptaków to: słonina, słonecznik, rzepak,owies, jabłka (ogryzki, obierki i zgniłki), kasza jęczmienna, proso oraz kawałki pieczywa. Właściwie ptaki pod względem zjadanej karmy można podzielić na cztery grupy: 1. owadożerne - dla nich wykłada się w karmniku różnego rodzaju tłuszcze takie jak słoninę, smalec, łój wołowy, barani lub koński, margarynę i masło oraz wysokokaloryczne orzechy włoskie przepołowione i powieszone w siatce po mandarynkach lub po szynce, którą kupuje się na święta. Wszystkie te produkty muszą być niesolone . Należy na to zwrócić szczególną uwagę wykładając słoninę. Do tej grupy ptaków owadożernych zaliczamy sikory, dzięcioły, kowaliki i raniuszki oraz częściowo pełzacze. Z karmy tłuszczowej korzystają także wyjątkowo inne ptaki jak mazurek, wróbel, kos, szpak i zięba. 2. ziarnojady; wyróżnić tu można dwie podgrupy: - pierwsza odżywiająca się nasionami oleistymi takimi jak: słonecznik, konopie, rzepak, rzepik, dynia łuszczona. Należą tu ptaki z rodziny łuszczaków: dzwoniec, zięba, jer, grubodziób, czyżyk, kulczyk, makolągwa, gil, szczygieł i czeczotka. Nasiona oleiste zjadają też sikory, wróble, mazurki i sierpówki. - druga odżywiająca się nasionami zbóż takimi jak: owies, proso,pszenica, jęczmień, żyto oraz nasionami traw . Zalicza się tu ptaki pól i łąk. Są to przede wszystkim ptaki z rodziny trznadli: trznadel, potrzeszcz i śnieguła, a także bażantowate: bażant i kuropatwa, oraz zaliczyć tu można także ptaki z rodziny skowronków (skowronek polny, borowy, górniczek, dzierlatka) i świergotków; bardzo nielicznie, a wręcz wyjątkowo zimujących. 3. miękkojady - dla nich w karmniku wykłada się owoce i jagody tj. winogrona granatowe krajowe, jabłka (ogryzki, obierki, zgniłki lub pokrojone w kosteczki), suszony czarny bez, jarzębinę, rodzynki oraz płatki zbożowe np. owsiane, jęczmienne lub pszenne oraz otręby pszenne. Do tej grupy ptaków zalicza się przede wszystkim drozdy takie jak: kos, kwiczoł, rudzik, droździk, drozd śpiewak, paszkot; ale także drobne ptaki należące do innych rodzin takie jak: pełzacz, strzyżyk, pokrzywnica oraz sporych rozmiarów szpaka. 4. wszystkożerne - ptaki te odżywiają się niemalże wszystkim. Zaliczyć tu można ptaki krukowate (gawron, sroka, kawka, częściowo sójka), ale też gołębie (sierpówka, gołąb miejski, a ostatnio także grzywacz) oraz wikłacze : wróbel i mazurek. Do tej grupy ptaków częściowo należy także kos i szpak. W zależności od przynależności danego ptaka do poszczególnej grupy wykłada się różne rodzaje karmy. Do podstawowych karm należą : dla owadożernych słonina, wyjątek stanowi kowalik zjadający smalec oraz raniuszek odżywiający się łojem dla ziarnojadów nasion oleistych - łuszczaków : słonecznik dla większych i rzepak dla mniejszych dla ziarnojadów pól : owies dla miękkojadów większych: jabłka, wprawdzie nasze winogrona krajowe są lepsze, ale trudniej dostępne i droższe dlatego częściej stosuje się jabłka dla miękkojadów mniejszych :przeważnie płatki zbożowe np. owsiane zwykłe, wyjątek stanowi pokrzywnica zjadająca rzepik i mak dla wszystkożernych : kasza jęczmienna Dokładna informacja jakie ptaki przylatują do określonej karmy znajduje się w dalszej części tego opracowania i jest zestawiona w postaci tabel (patrz strona 17 - 19). Składniki karmy przeznaczonej do wykładania w karmnikach można dobierać według własnego uznania i na podstawie posiadanych doświadczeń. Jednak wszystkie przygotowane zestawy oparte są na pewnych ogólnych zasadach albo wzorowane na gotowych receptach. Profesor Sokołowski zalecał mieszankę złożoną z: pośladu 50%, konopi 25%, słonecznika 15% oraz jarzębiny lub bzu czarnego 10%. Dla ziarnojadów można jeszcze podawać nasiona rzepy, kanar, kukurydzę, uzbierane w lecie na łąkach nasiona ostów, łopianów, rdestu ptasiego i mniszka pospolitego (mlecz). Dla niektórych ziarnojadów, a zwłaszcza dla miękkojadów można wykładać owoce drzew i krzewinek, które zbiera się samemu lub kupuje w sklepach zielarskich . Warto tu wymienić: głóg, jałowiec,tarninę i dziką różę. W karmniku powinno się wykładać nasiona prosa, które ułatwia trawienie ptakom ciężko strawnych tłuszczów zawartych w nasionach oleistych. Dla owadożernych można jeszcze podawać drobno siekane lub mielone niesolone mięso, zaś dla miękkojadów rzepik, mak, len i lucernę, natomiast dla wszystkożernych kaszę gryczaną i marchew.
Joanna