Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

SandraABC no to chyba jakieś słabe genetycznie nasiona miałas, chociaż warto zawsze sprawdzić pH ziemi w której się sadzi, no i nie powinno się sadzić mlodych roślin bezpośrednio w 'azot' , takie tam ogólne zasady, ale bardzo ważne. Poczytaj jak radzi forumowicz w uprawie rzędowej, myślę, że mało osób przestrzega głębokości warstw bo robi się to na oko.
W każdym razie zrób rachunek sumienia, a potem ew to obiektywne czynniki.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monika nasiona miałam z akcji , ziemię mam kwaśną o tym wiem , warstwy były grube tzn duży dół gdzie był obornik - jak teraz tak mniej więcej podliczyłam to ok. 30cm nad obornikiem (przekompostowanym) dopiero siałam. Bo niestety ale sadzonek nie robiłam - może tu był błąd.

Raczej o uprawę chodzi bo z nasion akcyjnych , tych które miałam u siebie część dałam teściom- a u nich dyńki jak marzenie :)
Ale u mnie akurat w tym roku jakoś wszystko późne, pomidory dopiero dojrzewają , kukurydza dopiero zawiązała ... chyba powinnam ogród na wersję zimową przerobić.
Ale w przyszłym sezonie znowu spróbuję , tym razem max 3 odmiany i będę pilnować od początku.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

A to moje tegoroczne dyńki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=133 - wklejam żeby się nie powtarzać ;) Jestem w końcu zadowolony ze zbioru aczkolwiek i tak giganta rekordowego jeszcze kiedyś wyhoduje zobaczycie ;) :) :P
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj u mnie było 0 stopni na szczęście wczoraj większość dyń zwiozłam na taras ;:138 zawsze tam trochę cieplej było.

Pytanko czy dyńki jeszcze nie do końca wyrośnięte nadają się do zerwania? Zjeść je od razu czy powinny poleżeć???

Whangaparaoa Crown i Melonette Jaspee de Vendee -jak je przerabiacie? W jakich potrawach te dyńki są dobre?
Aśka
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01

Post »

Aśka, nie jestem ekspertem od dyń, ale mogę powiedzieć, że w ub.r. miałam jedną taką nie za dużą dyńkę, justynkę,, zerwałam ją razem z dojrzałymi, leżała sobie na balkonie do grudnia (do Świąt były u mnie plusowe temperatury), a potem powędrowała do garażu, w styczniu była ładnie wybarwiona i poszła na pyszną zupkę.
Super wątek o potrawach z dyni znajdziesz na naszym forum, w części kulinarnej.

U mnie w nocy (i tu, gdzie teraz jestem i tam, gdzie mam dyńki) było plus 7. Więc moje niedojrzałe dynie ocalały i zostawiam je jeszcze w gruncie, bo idzie ocieplenie.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze nie straszcie z tym zerem, pełno rzeczy mi nie podojrzewa jak przymrozek teraz sieknie:/ Ech. Mam nadzieję że ciepło będzie do listopada, czytaj: na plusie.
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Dziś w Auchanie kupiłam dynię Stripetti, Early Butternut i Blue Ballet. Fajnie, ciekawe czy będą jeszcze jakieś inne odmiany.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Też kupiłam te odmiany w Warszawie na Zielonym Jazdowie ;:333 , bo pomimo iż dużo dyń posadziłam, to ciągle mi mało :wink:
W przyszłym roku planuję posadzić większą ilość, żeby i mi starczyło i dla znajomych, których skutecznie dyniami zaraziłam ;:3
Kasia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Wegetarianko, oto ta krajalnica, nic wymyślnego ale jest ok:
http://www.borner.pl/redirect.php?actio ... lkPTEzNzg=
Forumowiczka Kasia...;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

SandraABC pisze:Monika nasiona miałam z akcji , ziemię mam kwaśną o tym wiem , warstwy były grube tzn duży dół gdzie był obornik - jak teraz tak mniej więcej podliczyłam to ok. 30cm nad obornikiem (przekompostowanym) dopiero siałam. Bo niestety ale sadzonek nie robiłam - może tu był błąd.

Raczej o uprawę chodzi bo z nasion akcyjnych , tych które miałam u siebie część dałam teściom- a u nich dyńki jak marzenie :)
Ale u mnie akurat w tym roku jakoś wszystko późne, pomidory dopiero dojrzewają , kukurydza dopiero zawiązała ... chyba powinnam ogród na wersję zimową przerobić.
Ale w przyszłym sezonie znowu spróbuję , tym razem max 3 odmiany i będę pilnować od początku.
A może tu jest przyczyna " ziemię mam kwaśną o tym wiem " i może obornik był za głęboko ,bo dynia ma płytki system korzeniowy,może się do niego nie dobrała? U mnie w tym roku też marne dynie. Własnie zatanawiłam sie , czy nie za głęboko dałam obornika.Nasiona miałam od AniD. Najgorzej wszły mio hokaido i /Solary(po dwie dynki na krzaku i malutkie) no i Deliciusz wyszedł mi taaaki malutki. Nie zawiódła mnie Butternut, Siblej,Pink Banana, i jeszcze jedna dynia ,niebieska ,ale nie znam nazwy,bo karteczki mi zamokły ;:131
Pozdrawiam
Asia
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

U mnie ok. 150szt. dyniek. Wspaniale smakują Burgess Buttercup i Green Delicious, chyba nawet lepiej niż Hokkaido, do tego mają poręczną wielkość ok.2kg. To moje tegoroczne faworytki.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

U mnie dzisiaj na obiad zupa z dyni drugiej od lewej na tym zdjęciu (ta pomarańczowa spłaszczona, z żółtym czubkiem).
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=454
Kiedy wczoraj wieczorem przygotowywałam bazę na zupę - wywar z "rosołowej porcji" z kurczaka + dynia + ciut selera liściowego, zero soli czy innych przypraw - to zmiksowanego odlałam trochę dla wnuczki szwagierki (jest na etapie warzywnych papek). Smakowało jak gęsty kompot owocowy, słodkawe i miało piękny, żółty kolor. Zdecydowanie lepiej mi to podeszło niż miksowana mikoshi. Zmieszałam potem z podsmażonym wędzonym boczkiem z cebulką. Dzisiaj doprawię ziółkami, mam do niej pyszne słone grzanki z czosnkiem i pietruszką. Myślę, że będzie dobre.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Tula próbowałaś dynię 'Justynka'? smak rewelacyjny
A ja obiecałam zdjęcie 'Justynki' z 'Uchiki kuri', Aniu tak są do siebie podobne :D 'Justynka'oczywiście z prawej
Obrazek
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

Witam wszystkich, chciałem pochwalić się swoimi tegorocznymi dyniowymi sukcesami:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/204 ... e7801.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c6 ... 74368.html

I jednocześnie poprosić o weryfikację nazw odmian, bo wszystko nawzajem się pokrzyżowało i karteczki na początku" krzaków niewiele dały.
Według mnie przyporządkowanie jest następujące:
1. Mystic plus F1
2. Butter cup
3. Blue Kuri
4. Black Forest
5. ???
6. Marina di Chiogia
7. Solor
8. Rouge Vif d'Etampes
9. Thelma sounders
10. ???
11. Zucca di Marmelata
12. Golden Delicious
13. Tonda Padana
14. Triamble

Do rozdysponowania zostały mi:
Green Hubbard oraz krzyżówka green hubbard x golden delicious. Macie pojęcie która to która ( z tych niepodpisanych) chyba że pomyliłem się wcześniej:D
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Mój pierwszy dyniowy plon nie jest zbyt duży,ale cieszę się,że w ogóle coś urosło.W przyszłym roku dostaną lepsze stanowisko,a teraz podpowiedzcie mi proszę,która z nich najbardziej pasuje na dżem dyniowy z galaretką?Ze znajomością odmian u mnie cienko,rozszyfrowałam tylko 2 odmiany. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”