Taki - sobie ogród cz.2
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.2
Dokładnie tak - nie martw się podlewaniem akurat wrzosy znoszą suche miejsca -a kompozycja - super. Myślę, że ta beczka może na stałe zagościć przed domem tylko zawartość ( no jak to w każdej beczce lub antałku )
trzeba co jakiś czas wymienić !!!!

Gosia
- majka411
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A róże jeszcze pokwitną,wszędzie mam pąki. Nie przypuszczałam, ze kiedys z tego tak sie będę cieszyć.

Ja podziwiam u Ciebie dalie, one maja wyjątkowo piękne kwiaty.

Wrzosy w beczułce świetny pomysł.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Także chodze koło róż i cieszę się z każdego pączka
I jak na razie jest ich jeszcze cała masa...

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Wczoraj korzystałam z ładnej pogody i całe popołudnie spędziłam w ogrodzie. Przesiałam 4 taczki kompostu. Wysypałam 2 z nich pod rododendronami, dosypałam pół wora kwaśnego torfu i przekopałam. Tam była taka ziemia-piach pobudowalana, a rodki zasługują na coś lepszego. Zresztą tam wrzosy niedługo wysadzę .
Nie wiem jak z tymi wrzosami bedzie, bo z zeszłorocznych tylko jeden dotrwał do tej pory, a wsadziłam chyba 5 sztuk. Może to wina podłoża, w którym siedzą w donicach. Ono przesycha, a wrzosy zdychają.
Wysadziłam wreszcie różę First Lady. Do dołka pod nia poszły 2 taczki kompostu i fusy od kawy. Mam nadzieję, ze będzie jej sie podobało
No i szykowałam paczkę z roślinami dla Krysi. Wszystkie zmieściłam w pudełku po klawiaturze
Nawet nieźle mi poszło. Ale teraz wiem, ze na taką robotę trzeba mieć wenę, bo bez niej niewiele się zdziała.
Fotek nie robiłam, bo miałam zajęte ręce
Aniu! A ja potem fajnie jak rozkwitną i ktoś Ci powie, że piękne masz róże, a Ty pękasz za dumy!
Majeczko! Ja zawsze bmiałam róże, ale tylko Gloria Dei, Friesię i jakąś rózową nn. Friesia i różowa odeszły na wieczne łąki, a ja dokupuję powoli. Staram się jednak, by odpowiedały moim gustom. Radości z nich czerpię wiele
Kozino!
Gosiu! Totez wczoraj nie podlałam, ale przygotowałam im grunt pod rododendronami. Tam pójdą docelowo.
Krysiu! Motyli jakby mniej ostatnio, ale w słoneczku chętnie siadają na rozchodniki i dalie.
Luki!dziękuję!
Nie wiem jak z tymi wrzosami bedzie, bo z zeszłorocznych tylko jeden dotrwał do tej pory, a wsadziłam chyba 5 sztuk. Może to wina podłoża, w którym siedzą w donicach. Ono przesycha, a wrzosy zdychają.
Wysadziłam wreszcie różę First Lady. Do dołka pod nia poszły 2 taczki kompostu i fusy od kawy. Mam nadzieję, ze będzie jej sie podobało

No i szykowałam paczkę z roślinami dla Krysi. Wszystkie zmieściłam w pudełku po klawiaturze

Fotek nie robiłam, bo miałam zajęte ręce

Aniu! A ja potem fajnie jak rozkwitną i ktoś Ci powie, że piękne masz róże, a Ty pękasz za dumy!

Majeczko! Ja zawsze bmiałam róże, ale tylko Gloria Dei, Friesię i jakąś rózową nn. Friesia i różowa odeszły na wieczne łąki, a ja dokupuję powoli. Staram się jednak, by odpowiedały moim gustom. Radości z nich czerpię wiele

Kozino!

Gosiu! Totez wczoraj nie podlałam, ale przygotowałam im grunt pod rododendronami. Tam pójdą docelowo.
Krysiu! Motyli jakby mniej ostatnio, ale w słoneczku chętnie siadają na rozchodniki i dalie.
Luki!dziękuję!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 100p
Jak już je wsadzisz do gruntu to niestety na początku musisz je podlewać - jak trzeba to nawet codziennie ( ja tak robiłam) a jak się przyjmą to wtedy już normalnie. Nie zakładam żeby się nie przyjęły - na wiosnę czeka Cię przycinanie a potem to już tylko czekać
aż jesienią znów zakwitną !

Gosia
-
- 100p
Zapomniałam się pochwalić, że wczoraj posialiśmy z M trawę - warzywnik zminimalizowany a pomiędzy miejsce na rabatę ........ daliową ! Skutecznie mnie chyba zaraziłaś 

Gosia
- takasobie
Gosia! Pierwsze koty za płoty!
Sprzętałam dziś warzywnik, przygotowuję miejsce pod szklarenkę
Przycięłam pieciorniki 'Tangerine' - wyglądały jak para hippisów. Do pięciornika żółtego, pecherznicy i ligustra pożyczę elektryczne nożyce do żywopłotu
Fotki na dziś:

Sprzętałam dziś warzywnik, przygotowuję miejsce pod szklarenkę

Przycięłam pieciorniki 'Tangerine' - wyglądały jak para hippisów. Do pięciornika żółtego, pecherznicy i ligustra pożyczę elektryczne nożyce do żywopłotu

Fotki na dziś:

Miłka
- sweety
Pracowicie spędziłaś dzień
Bratek i iglaczek przeuroczy 

-
- 100p
Pochwal się koniecznie tą szklarenką ! Myślę, że wykorzystasz ją nie tylko do nowalijek ale głównie do pędzenia karp
!

Gosia
- takasobie
Gosia! Szklarenka wymaga jeszcze do podspawania kilku części, a mąż mój wnętrza teraz maluje więc nie ma czasu. I dodatkowo musze posprzątać warzywnik, bo nie ma jej gdzie postawić, na tarasie altany stoi
Ale obiecuję Ci, że wstawię!
Aniu! Tylko jakis fafoł się przyplatał i popsuł wrażenie!
Fotki na dziś:

Kolejny kwiat 'Mrs John Laing'

Świeżo posadzona 'First Lady', w tle 'Mrs John Laing'

Aniu! Tylko jakis fafoł się przyplatał i popsuł wrażenie!

Fotki na dziś:

Kolejny kwiat 'Mrs John Laing'

Świeżo posadzona 'First Lady', w tle 'Mrs John Laing'

Miłka
- grazka24
- Od: 19 maja 2010, o 13:21
Miłka dalie pięknie Ci kwitną. 

- takasobie
Dziś po kilku dniach przerwy przeszłam się po ogrodzie. Trawi mnie jakaś infekcja, którą przywlókł synuś.
Zrobiłam ogólny przegląd i stwierdziłam, że przydałby się kolejny deszczyk. I daliom, i różom i wielu innym roślinom.
Znalazłam takiego gościa! Nazywa się Mellinus arvensis i je muchy! Czyli raczej przyjaciel niż wróg

I dzięki miedwie (bo tak ja po polsku zwą) wiem jak wyglada kwiat bylicy Schmidta:

I dalie moje najmilsze: Esther i Fascynation

Red Pygmy

I ostatnia, która dopiero otworzy pierwszy kwiat!

Zrobiłam ogólny przegląd i stwierdziłam, że przydałby się kolejny deszczyk. I daliom, i różom i wielu innym roślinom.
Znalazłam takiego gościa! Nazywa się Mellinus arvensis i je muchy! Czyli raczej przyjaciel niż wróg

I dzięki miedwie (bo tak ja po polsku zwą) wiem jak wyglada kwiat bylicy Schmidta:

I dalie moje najmilsze: Esther i Fascynation

Red Pygmy

I ostatnia, która dopiero otworzy pierwszy kwiat!

Miłka
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcia miedwy jak z Animal Planet. Brawo!!!
- sweety
Zdjęcia z miedwą to po prostu mistrzostwo świata