Witam was kochane
No nie wyrabiam się ostatnio z niczym i mam nadzieję wybaczycie rzadkie wizyty na forum.
Na początek parę słów o tym co dzieje się aktualnie w ogrodzie: róże mają drugie apogeum kwitnienia i muszę przyznac, że to wrześniowe lubię najbardziej.
Krzewy są już porządnie zbudowane, kwiaty jakby większe niż w czerwcu, no i o wiele lepiej wybarwione. Jednak letna spiekota szybko niszczy kwiaty i zabiera im nasycenie barwą. Teraz róże są idealne.
Pomału zaczyna zaglądać jesień, zaczęły się przebarwiać oczary i grujeczniki. Jeszcze nieśmiało ale już pokazują kolorki.
Zakwitł pierwszy zimowit a pierisy obsypały się pąkami na przyszłoroczne kwitnienie.
A teraz wieści z kurnika: mam 2 nowe kurczaki

, wykluły się w niedzielę i... nie są białe. jeden jest czarny a drugi srebrny.
Jutro zrobię zdjęcia to wam pokażę. Są cudne. Dostały imiona: czarna - Chmurka a srebrna - Buba.
Chodzą ze mną na cały dzień do pracy bo trzeba je karmić co 2 godziny.
Niestety znów uaktywniły się nornice

, już sama nie wiem jak z nimi walczyć. Robią straszne spustoszenie na rabatach. Wykopują drobne cebulki krokusów i śnieżników, podkopują rośliny i wszędzie ryją korytarze. Jeśli macie jakiś skuteczny sposób na nie to proszę o pomoc

.
Justi, mnie też było bardzo miło Cię poznać i mam nadzieję, że będziemy miały okazję do częstszych spotkań.
W końcu nie mieszkamy aż tak daleko od siebie. Dziękuję za miłe słowa, choć trochę się

.
Gosia, widziałam te Twoje jałowce i muszę przyznać, że fajnie wyglądają. Ja się jakoś boję ciąć.
Lulka, Sweet Dream jest uroczą różyczką o delikatnym morelowym kolorze. Czasem lubi złapać plamistość ale szybko regeneruje uszkodzenia i dalej kwitnie w najlepsze.
Prewencyjny oprysk powinien zapobiec infekcji. Kwitnie niemal cały sezon. U mnie rosną 3 szt i 2 z nich powędrują do nowych ogrodów aby zrobić mniejsce innym różom.
Agunia, też się cieszę, że miałyśmy okazję się znów zobaczyć choć zawsze mam niedosyt, że nie zdążę ze wszystkimi się nagadać.
Eh, te spotkania to nawet co tydzień mogłyby być

.
Reniulku, witaj

. Cieszę się, że Ci się u mnie podoba i zapraszam do śledzenia mojego wątku.
Sure,
Aprilku, dziękuję za miłe słowa

. Bardzo się cieszę, że miałam możliwość poznania Ciebie i żałuję tylko, że miałyśmy tak mało czasu żeby pogadać.
Jesteś fajną, energiczną dziewczyną i umiesz zarażać dobrym humorem.
Isia, już są

. Fajne na maksa!
Dominiś, mówiłam o nich na spotkaniu ale chyba stałaś za daleko

.
Jutro wrzucę zdjęcia.
A teraz migawki z ogrodu: