Papryka do gruntu. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Możecie mi powiedzieć ,która z ostrych papryczek (mała,czerwona , chudzinka i lekko pomarszczona) rośnie do góry ? Jeden krzaczek tylko mam i na dodatek kubki z podpisami mi gdzieś wymiotło...

Co do akcyjnych ostrych - radzę uważać na Dzwonek ... gryz papryczki bez nasion pokonał pół mojej rodziny ...a pół jednej pokonało rodowitego Boliwijczyka :;230 Ja sama po spróbowaniu myślałam,że padnę bo nei wiem czemu ale wydawało mi się i nawet mam tak w zapiskach ,że jest średnio ostra.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozpozna ktoś jaka to odmiana? Bardzo ostra z akcji lub powtórki.Krzaczek oblepiony papryczkami.
Obrazek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyglądem przypomina moją.. Aji Lemon Drop. Ale że nie znam się za bardzo na papryczkach, odpowiedź może być średnio trafiona :oops:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

termic88 pisze:Słodki Banan ( myśłałam że będzie żółty..)
cantati pisze:To znaczy, że ja zamiast Sweet Banana mam jakiegoś odmieńca :lol:
Moje też się ostatecznie wybarwiły na czerwono, ale są ostre jak... ;:224 ;:224 ;:224
Nie chciałbym przypadkiem Was krytykować, ale te papryczki już mocno przejrzały. Sweet/Hot banana dojrzałe są gdy mają kolor miodowo-woskowy jak sama nazwa wskazuje! Chyba każda papryka nie zrywana z krzaka w końcu zrobi się czerwona.
Sweet banana powstała z Hot banana gdy poprzez wieloletnią uprawę wyselekcjonowano odmianę o mniejszej ostrości. Każda choć odrobinę ostra papryka w miarę dojrzewania staje się ostrzejsza, a jak przejrzewa to jeszcze bardziej ostra. Moim zdaniem Hot banana, jest prawie że w ogóle nie ostra, gdy jest blado-żółta.

Mi jedna Hot banana/Hungarian wax wyrosła jakaś inna - ma małe ~4 cm owoce po fioletowym rumieńcu uzyskują czerwony kolor i nawetzielone są znacznie ostrzejsze od przejrzałej właściwej Hot banana/Hungarian wax; prawdopodobnie zaplątało się nasiono jakiejś innej odmiany. W najbliższym czasie wstawię zdjęcie do identyfikacji co to może być.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

:shock: Hm.. może i masz racje. Ale wydała mi sie jakaś jeszcze za twarda na dojrzałą, dlatego ją zostawiłam. Muszę więc sprawdzić jak smakuje gdy będzie żółta :D A nasiona mogę wyzbierać z tych mocno dojrzałych koloru czerwonego? ;:218
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Możecie mi pomóc z identyfikacją? Obydwie to papryki ostre , mała fioletowa jest ostrzejsza niż ta zielono-fioletowa.
Oba krzaczki wysiane z akcyjnej Bolivian Rainbow, ale żadna jej nie przypomina.

Ten krzak jest cały fioletowy (liście i łodygi jak widać) , papryczka rośnie pionowo do góry, od razu jest soczyście fioletowa, maksymalna jej długośc to jakieś 2cm.
Obrazek

Ten krzak jest zielony, papryczka początkowo też zielona,później robi się fioletowa, średnio ostra , owoce do 5cm długości , lekko kanciaste.
Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Kjakub, ja właśnie swoje "niby Sweet Banana" zrywałam w różnej fazie dojrzałości, i jako żółtawe i jak zaczęły się przebarwiać na pomarańczowo i kilka właśnie celowo zostawiłam by się wybarwiły do końca. W każdej postaci były ostre, choć faktycznie najmniej w momencie, gdy zerwane zostały zanim zaczęły nabierać pomarańczowego rumieńca.
SandraABC, niestety nie pomogę Ci z identyfikacją bo nie mam bladego co to za odmiany, ale zbieraj koniecznie nasionka na akcję, bo śliczności ;:80
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Sandra - nie znam odmiany ale mam taką fioletową paprykę jak Twoja na pierwszym zdjęciu.
Jak dojrzewa to robi się czerwona.
A szkoda....
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

cantati: Wydaje mi się, że gdy nabiera pomarańczowego rumieńca, to już troszkę późno - radził bym spróbować gdy jest taka woskowo-żółta, może nawet zielonkawa. Moja Hot banana w tym przypadku była w ogóle nieostra(może po prostu tylko ja nie wyczułem nic), a że zależało mi właśnie na pikantnej papryce, to przetrzymuję je co najmniej do momentu gdy osiągną kolor marchewkowy. Prawdę mówiąc, to zamawiając nasiona na akcji spodziewałem się, że ta odmiana będzie miała dosyć gruby miąższ, ale trochę się przeliczyłem, skórka też dosyć gruba. Natomiast w postaci pasty, czy dodana do zupy gulaszowej(drobniutko posiekana) jest naprawdę fajna, ale traci swoją ostrość, więc trzeba jej dać całkiem sporo - tylko, że wszystkie pestki wyrzucam.
Natomiast z papryki "Grecka" z akcji jestem bardzo zadowolony - gruby miąższ i wspaniały aromat - i u mnie nie jest w ogóle ostra. ;:333

Po tegorocznym doświadczeniu stwierdzam, że papryka jest dużo bardziej niezawodna niż pomidory(niepowodzenia z powodu niedoboru potasu w glebie i przeazotowania zbyt dużą ilością zakopanych pod nimi pokrzyw, oraz okropnego pękania) i bardziej przydatna w mojej kuchni(na przetwory, czy do mrożenia na zimę) niż cukinia. Już szykuję się na następną akcję - będę polował na ciekawsze papryki(raczej jakieś bałkańskie, albo super ostre). Oczywiście nasiona z moich papryk ciągle wydłubuję i zbieram :)
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Kjakub, ja miałam nasiona kupne, nie z akcji. Miąższ nie jest gruby, ale też nie taki cienki jak ma np. Sweet Pickle czy Cayenna. Trochę nasionek wydłubałam, zobaczymy więc w przyszłym roku jak to z tą jej ostrością będzie :D

Tereska, Grosik - nasionka z papryczki Cayenna właśnie dziś nadłubałam :D Suszą się i czekają na wysyłkę ;:3
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

cantati ;:196
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Comcia to ile ona dojrzewa? te są na krzakach (najstarsze) od połowy lipca , cały czas w dużym słońcu, osłonięte od wiatru i nawożone regularnie i jedynie rosną w obwodzie bo kolor taki sam - jedynie starsze dostają od łodyżki trochę większego białego rumieńca...
Nie wiem też kiedy dobre są te z drugiego zdjęcia - czy jak będą fioletowe czy też się będą robiły czerwone...

Nasionka będę zbierała jak się dowiem kiedy one tak na prawdę są dojrzałe...

Wg Wujka Google - fioletowa z pierwszego zdjęcia to Explosive Ember i faktycznie powinna zacząć robić się czerwona... teraz usiłuję rozszyfrować tą drugą.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałam dopiero 3 czerwone papryczki, u koleżanki też w miarę dojrzewania czerwienieje, a szkoda, bo ładniejsza jest fioletowa. :wink:
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Comcia pisze:
Taką bardzo długą zieloną miałam pod nazwą Ramiro.
Comciu - to ja dałam na akcję nasiona Ramiro, ale ona jest najpierw długo zielona, potem czerwienieje. Ja zrywałam te najdłuższe i "dochodziły" mi w domu pod ściereczką.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasionka miałam od koleżanki, ale fakt - Ramiro właśnie się wybarwiła i to na taki ciemny przydymiony czerwony kolor. Muszę chociaż z tej papryki pozbierać nasionka bo z innych papryk córka mi "posprzątała". :evil:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”