Moje miejsce-ogródek majowej
Re: Moje miejsce-ogródek majowej
Ach, jak ja Ci zazdroszczę tych pustych połaci gruntu.... tyle miejsca na nowe nasadzenia...
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłka - zwykłe, najzwyklejsze
Tak, żeby dały radę. Bardzo lubię takie leśne zagajniki brzozowe. Byłam swego czasu u rodziny na wsi w Rosji i tam krajobrazy z "bieriozkami" są częste i urocze. Tam pierwszy raz piłam sok z brzozy. Taka ze mnie wschodnia dusza....
Asiu - zapraszam, obsadzaj

Asiu - zapraszam, obsadzaj

- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, ależ chętnie
Ja co prawda również mam jeszcze co obsadzaać, ale to lubię
Początek już masz - działka elegancko wyrównanna, ogrodzona 

- majowa
- 1000p
Czyż rozplenice nie są piękne?

Mam pytanie do dziewczyn, które sadzą w swoich ogródkach lilie, tulipanki, krokusy....ogólnie cebulowe oraz piwonie i pustynniki. Dlaczego pytam? Bo zupełnie nie wiem od czego zacząć.
Tzn, wiem że posadzić
, ale:
1. czy utrzymywać wilgotność podłoża czy dać spokój z podlewaniem?
2. czy można ściółkować posadzone cebule/kłącza korą?
3. okryć na zimę?
Może pytania są trochę
... ale nie mam doświadczenia z cebulami.
Szukałam w sekcji cebulowych, ale nie znalazłam odpowiedzi.
A piwonie, o czym powinnam wiedzieć?
Mam kłącze piwonii chińskiej Bowl of Beauty.
Mam pytanie do dziewczyn, które sadzą w swoich ogródkach lilie, tulipanki, krokusy....ogólnie cebulowe oraz piwonie i pustynniki. Dlaczego pytam? Bo zupełnie nie wiem od czego zacząć.
Tzn, wiem że posadzić

1. czy utrzymywać wilgotność podłoża czy dać spokój z podlewaniem?
2. czy można ściółkować posadzone cebule/kłącza korą?
3. okryć na zimę?
Może pytania są trochę

Szukałam w sekcji cebulowych, ale nie znalazłam odpowiedzi.
A piwonie, o czym powinnam wiedzieć?
Mam kłącze piwonii chińskiej Bowl of Beauty.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Piękne,piękne,ale ten obszar do zagospodarowania jeszcze piekniejszy
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Iwonko, nowe miejsce to dla Ciebie fantastyczne wyzwanie - już wiesz jak się do tego zabrać, jakie wybrać rośliny, to bardzo dużo jak na początek
Kącik brzozowy z dereniem - świetny pomysł
Wysadziłam niedawno olbrzymiego derenia elegantissima do sąsiadki, a miejsce pod brzozą byłoby dla niego idealne...hhh
e
Pomysł z parawanem bardzo mi się podoba, ciekawa jestem co znowu ladnego wykombinowałaś..
Odnośnie cebulowych - podlewać specjalnie nie musisz, tyle co popada wystarczy. Ściółkowanie korą jak najbardziej, to też najlepsze okrycie przez mrozem. Poczekałabym jednak z sadzeniem cebulek przynajmniej do końca września. Jeśli jesień będzie tak ciepła jak ubiegłoroczna, cebule zaczną wychodzić w styczniu, a roślinki zmarzną albo skarłowacieją.

Pomysł z parawanem bardzo mi się podoba, ciekawa jestem co znowu ladnego wykombinowałaś..

Odnośnie cebulowych - podlewać specjalnie nie musisz, tyle co popada wystarczy. Ściółkowanie korą jak najbardziej, to też najlepsze okrycie przez mrozem. Poczekałabym jednak z sadzeniem cebulek przynajmniej do końca września. Jeśli jesień będzie tak ciepła jak ubiegłoroczna, cebule zaczną wychodzić w styczniu, a roślinki zmarzną albo skarłowacieją.
- majowa
- 1000p
Kasiu dziękuję za informacje
. Do brzóz i derenia pójdą jeszcze cisy, zamówiłam też dwie kaliny (Kalina japońska 'Pink Beauty' i Kalina bodnantska 'Dawn) - powinny tam pasować?
Sąsiadka chyba byłaby zdziwiona gdybyś chciała odebrać derenia
Parawan, który wymyśliłam składa się ze sztachetek (płotek) będzie miał szer. 160 cm - ozdoba i jednoczesnie trochę zasłoni betonowe przęsła zanim obrośnie je winobluszcz. A potem płotek może iść w inne miejsce
Na razie "robi się". Maluję, potem zbijanie.

Sąsiadka chyba byłaby zdziwiona gdybyś chciała odebrać derenia

Parawan, który wymyśliłam składa się ze sztachetek (płotek) będzie miał szer. 160 cm - ozdoba i jednoczesnie trochę zasłoni betonowe przęsła zanim obrośnie je winobluszcz. A potem płotek może iść w inne miejsce

Na razie "robi się". Maluję, potem zbijanie.
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Iwonko ,
ale masz teraz duże areały
teraz to dopiero można szaleć
Piękny widok leśnej ściany
już widzę te rabaty i kwiaty 

Piękny widok leśnej ściany

Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Mały jest piękny to nie wiem jak będzie wyglądał duży ogród
Powali na kolana:?:
Świetny płotek bardzo pomysłowy
A z czego te deseczki , takie cienkie gotowe się kupuje
Może bym sobie tak drzwi u dzieciaków obiła w ten sposób, są w stanie opłakanym a nie mogę wyrwać ich z futryną, bo to tak nietypowe drzwi że problem nowe wstawić.

Świetny płotek bardzo pomysłowy

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- majowa
- 1000p
Dorotko - leśna ściana jest na prawdę bardzo blisko, zanim ogrodziłam działkę przychodziły sarny, bażanty, kuropatwy, ale i krety i nornice
- tu akurat ogrodzenie nie pomoże
Kozino - sosnowe, robione na zamówienie u stolarza. Na drzwi do obicia raczej tego nie widzę, są gr. ok 1 cm
. A w czym jest problem z drzwiami i jakie to drzwi? malowanie nie wchodzi w rachubę?, a może gotowa okleina samoprzylepna?

Kozino - sosnowe, robione na zamówienie u stolarza. Na drzwi do obicia raczej tego nie widzę, są gr. ok 1 cm

- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ależ u Ciebie się dzieje...Pomysł z brzózkami na nowej działce super. Zwłaszcza jak podrosną to są bardzo klimatyczne. Piękny ogród z brzozami ma Danusia mm-complex może znasz jej ogród? Warto poszukać u niej inspiracji, chociaż Twój zmysł piękna na pewno da radę

- majowa
- 1000p
Dobry wieczór Jolu, dziękuję
tak, tak - znam ogród Danusi, bo podglądam ten watek (muszę w końcu zostawić swój ślad, żeby mi ciągle nie uciekał). Mam nadzieję stworzyć podobny leśny klimat.

tak, tak - znam ogród Danusi, bo podglądam ten watek (muszę w końcu zostawić swój ślad, żeby mi ciągle nie uciekał). Mam nadzieję stworzyć podobny leśny klimat.
Okleina odpada bo bąbli będzie masa, są to wąskie drzwi , chyba 60 cm tylko problem bo jak się wyrwie futrynę tą żeliwną to mi nowa futryna do łazienki wejdzie, do kitu mam mieszkanie. Ale wiesz co to dobry pomysł bo szwagier może cienko pociąć około 4 mm. Łatwo by było je przymocować i nie odpryskiwała by farba bo zostawiła bym je bejcowane. Chciałam fornir przykleić ale fornir i wodny lakier nie lubią się , marszczy się strasznie. To chyba będzie najlepszy pomysł:D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Iwonko, kaliny będą się fajnie komponować i pojawi się kwitnąca ozdoba w tym zakątku
Nie sadź ich jednak zbyt blisko brzóz - dereń sobie wszędzie poradzi, ale kaliny odsunęłabym nieco od żarłocznych brzóz, mogłyby stracić w rywalizacji o wodę i pokarm.
Płotek już wygląda rewelacyjnie! Masz dziewczyno masę świetnych pomysłów, wyczucie smaku i zmysł artystyczny
Każda wizyta w Twoim ogrodzie to jak powiew świeżości

Płotek już wygląda rewelacyjnie! Masz dziewczyno masę świetnych pomysłów, wyczucie smaku i zmysł artystyczny

Każda wizyta w Twoim ogrodzie to jak powiew świeżości

- majowa
- 1000p
Emka- masz takie zdolności manualne (tak, tak, widziałam na blogu
), że na pewno cos wymyślisz.
Kasiu - tak też zrobię z kalinami, posadzę w bezpiecznej odległości.
Bardzo motywują mnie Wasze uwagi i pochwały, bardzo, bardzo dziękuję.
Dobranoc wszystkim, zmykam
po pracowitym dniu.

Kasiu - tak też zrobię z kalinami, posadzę w bezpiecznej odległości.
Bardzo motywują mnie Wasze uwagi i pochwały, bardzo, bardzo dziękuję.
Dobranoc wszystkim, zmykam