bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Gosia - nic w zasadzie nie czuję w przypadku kwiatków tych dwóch huerni! Wydaje mi się, że z bliska (nos w kwiatku) w ogóle to nie jest do zauważenia, natomiast kilka razy gdy zbliżałam się do doniczki - coś jakby ... - ale bardzo ulotnie.
Paula - staram się nie używać polskich nazw sukulentów - bo miewają charakter potoczny, ale tu tak niezobowiązująco: Aloe variegata jest nazywany aloesem tygrysim (od pręg) lub aloesem pstrym - obie nazwy równie często widuję.

Byłam na taaakich Targach Ogrodniczych - i wróciłam niemal z pustymi rękami - były dwa stoiska z sukulentami, ale postawili na katusy, a zresztą na takim powszechnym rynku to ja już chyba niewiele mam do kupienia; tak czy inaczej wzięłam takie dosyć pospolite haworcje, których mi brakowało (bo szczególnie o nie nie zabiegałam):
Haworthia retusa i H. pygmaea
ObrazekObrazek
...i coś fajniejszego - haworcja z grupy arachnoidea - ale wymiękkam przy nich i jeżeli ktoś (Krzysztof ;:173 ) jej i tej drugiej, starszej i zmarniałej nie zweryfikuje - będą u mnie pod prowizoryczną nazwą H. arachnoidea (?):
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Ta druga jest u mnie od ponad dwóch lat, ale w tym sezonie zaczęła niknąć w oczach, aż trzy tygodnie temu coś mnie tknęło i sprawdziłam co tam sie dzieje pod ziemią...i okazało się, że resztki starych liści utworzyły taki wojłok, że nowe korzenie wiosną nie zdołały się przebić - i bidula tak wegetowała bez korzeni od zimy - usunęłam wszystko do czytej osi i teraz dosadzając koleżankę (niestety - coraz boleśniej daje się we znaki brak miejsca :( ) - zobaczyłam, że wykształciła już piękne korzonki - w ostatniej chwili - mam nadzieję, że da radę zimą...no i mam kolejną lekcję, żeby w takich przypadkach interweniować szybciej!

A na doczepkę przywlokłam z Targów taką miniaturową Euphorbia submammillaris - tworzy ładne, zbite kępy
ObrazekObrazek
Jakoś nie mogę się przekonać do Euphorbia milii 'Vulcan' - nie podoba mi się ten kolor, tęsknię za utraconą kremowo-różową
- za rok wezmę szczepkę od sąsiadki. Inną, głębszą czerwienią kwitnie Euphorbia glochidiata (ale to jeszcze nie wszystko na co ją stać):
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne nowe nabytki. :)

Te "pospolite" ja uważam za niepospolite i zdecydowanie ładniejsze ponad przeciętność. U mnie one za rarytasy... :roll:
No, co prawda z numerami polowymi. :wink:

H. arachnoidea jakieś "rzadkie". Form ich bez liku, stąd może akurat te tak mają?? Moje inne.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko mnie się podobają :D
H. pygmaea to moja ulubiona też ją mam :D
Haworthia retusa też ładna :D H. arachnoidea ta umęczona na pewno dojdzie do siebie i będzie z niej ładna roślinka,już w twoich rękach inaczej się nie da
Nie narzekaj .W kolekcji muszą być i pospolite i perełki.U mnie co roku odbywają się targi ogrodnicze i tylko raz zdarzyło się ,że było stoisko z kaktusami i sukulentami .Nawet biżuteria, wędliny i chleby są , a roślinek mnie interesujących nie widzisz :wink: .A jeśli chodzi o miejsce, to też powolutku mam ten problem .
Dlatego mam haworcjowe ogródki :D
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

bebos pisze:Paula - staram się nie używać polskich nazw sukulentów - bo miewają charakter potoczny, ale tu tak niezobowiązująco: Aloe variegata jest nazywany aloesem tygrysim (od pręg) lub aloesem pstrym - obie nazwy równie często widuję.
Dzięki za wyjaśnienie. Tak mi się wydawało, ale skoro nadarzyła się okazja - grzechem było by nie zapytać :wink:

Nie jestem fanką euforbii, ale Twoja E. glochidiata wydaje mi się bardzo ładna .
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Nic mądrego nie przychodzi mi do głowy, ale napiszę, że bardzo mi się podobają, szczególnie te grubaski, mam do nich słabość ;:oj
I superowa Euphorbia glochidiata jest w niej coś magicznego ;:180
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Nowości!
Haworthia scabra var. scabra, Oude Murragie near Great River
ObrazekObrazek
...i moja cała "kolekcja" tej grupy - malutka, ale jeszcze niedawno nie miałam nic!
ObrazekObrazek

Piękna Haworthia attenuata od Tomka/eikodena - bardzo wyrazista forma stanowiskowa - podobna do tej z Pluto`s Vale near Grahamstown http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... ta-19.html
ObrazekObrazek

Aloe haworthioides (mniej kudłaty od tego, który mi przemarzł zimą) i mieszaniec Aloe bellatula x A. haworthioides
ObrazekObrazek

Haworthia sp. (moim zdaniem to H. herbacea) i kolejna haworcja z grupy H. glabrata
ObrazekObrazek

Euphorbia glochidiata rozkwitła w pełni - i mnie zaskoczyła: jak widać środkowe cyjacjum/cyathium rozwija tylko pręciki, a dwa boczne, mniejsze cyjacja - tylko słupki - nieźle to sobie wykombinowała bestyja jedna - już samo cyjacjum to dzieło ewolucji: tak przekształcony kwiatostan, że przypomina pojedynczy kwiat, a tu jeszcze doszła kolejna modyfikacja w kierunku rozdzielnopłciowości, mimo że nadal jest jednopienna - świetne ogniwo pośrednie - a wszytko to przez owady :roll:
ObrazekObrazek

Haworcje mnie pasjonują, wilczomlecze - fascynują...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Piękne rośliny, fotki roślin jakościowo z najwyższej półki - widać "stabilną rękę" i "wprawione oko" w ocenie tego, co się chce wyeksponować = najciekawszy obraz, zwracając uwagę na najważniejsze szczegóły w wyglądzie fotografowanej rośliny - wielkie słowa uznani i ;:63 ;:63 ;:63 . Jaką kamerą fotografujesz i z jakim obiektywem - robisz fotki roślin?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Śliczne kwiatuszki, takie troszkę nie z tej planety ;:oj a Haworthie to już zupełnie kosmos:
I łaciate, i kudłate, pręgowane i brakuje tylko skrzydlatych (jak w piosence) na co dzień takich się nie spotyka ;:333
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne haworcje. ;:333

Twoja Haworthia scabra var. scabra, Oude Murragie near Great River nie przypomina mi żadnej z moich.
Pozostałe z tej grupy tylko pokazujesz bardziej z daleka - ale wydaje się, że są to super rośliny.
Gratuluję tej mini kolekcji bo wiem jak na nie czekałaś. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Tej zimy chcę wyrzucić swoje aloesy do piwnicy, ale tak na 2 m-ce przy bacznym pilnowaniu temperatury, by nie było poniżej 10­°C . Stąd chciałbym zapytać- jak Twoje (poza tym A.h.) zachowywały się na zimowisku?
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haworcje piękne .Super ,że masz o czym marzyłaś...to takie z wyższej półki :D
Zdjęcia ;:215
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Zawsze pokazujesz piękne roślinki ;:173 , ciekawie wygląda Haworthia scabra var. scabra, Oude Murragie near Great River :D
Nie wiem dlaczego, ale na trzech moich haworcjach, co jakiś czas, pokazuje się jasny nalot. Nie wiem od czego, można go usunąć. Wyrzuciłam żwirek z doniczek, może od niego :? I spryskuje przegotowaną wodą.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ten nalot nie jest czasem od tej wody?
Ja moich nie spryskuję.Spryskiwałam kiedyś Orbea to już jej nie mam poszła ;:118
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Woda przegotowana i kaktusom pasuje, ale może faktycznie zaprzestać spryskiwania haworcji.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym przestała ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”