Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Grzegorz B

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Jak mnie dawno u Ciebie nie było, a tu takie zmiany ;:oj Z tego co zauważyłem, to roślin Ci przybyło dziesiątki, a nawet i setki ;:224 Różnorodność bardzo wyraźna, czyżby to był ogród kolekcjonerski, a może jeszcze inna koncepcja ? Gratuluję kolekcji, jest pięknie i te schody i zielone kompozycje ... Super ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jula, mam nadzieję, że w niedzielę w końcu będe mogła popracować w ogródku, bo jak do tej pory jakoś nie miałam okazji. W dodatku chyba tez mnie ta jesienna zmora dopadła i nawet nie miałam ochoty.
Ja oszczędzałam kasę przez cały sezon, teraz sobie troszeczkę pofolguję. A zakupy ciuszkowe odkładam na październik. Muszę jakoweś botki zakupić.

Grzesiu, faktycznie dawno Cie nie było :D
No, ale wiem, że u Ciebie z czasem też krucho. I podczytuję, że urlop upłynął zbyt szybko. Tak to jest. ja też nie nadążam z odwiedzinami.
Mój ogród wcale nie kolekcjonerski. Ja kupuję rosliny,które mi się podobają. Nie musze mieć od razu wszystkich gatunków danej odmiany. A że tego co mi się podoba jest dużo to i rabaty zapchane.

To na razie moja ulubiona rabata
Obrazek

Jeżówki kwitną nieprzerwanie
Obrazek

NN. Mimo plamistości bardzo ją lubię
Obrazek

Gaura zachwyca swoją delikatnością
Obrazek

Obrazek

Rozplenica w tym roku niestety nie bedzie miała kłosków
Obrazek

Obrazek
Grzegorz B

Post »

Gosiu jakie trawy masz na tej rabacie ?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, fajnie Ci wyszła ta rabata (i wreszcie ją pokazałaś z perspektywy), podoba mi się ta różnorodność i zestawienia kolorystyczne.
Tak trzymać ;:63
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu na tej rabacie rośnie na pewno rozplenica, trzcinnik krótkowłosy. Te trawy są teraz najbardziej widoczne.
Mam tam też proso rózgowate, trzęslicę modrą, miskanta Morning light, kilka turzyc i kilka ostnic, które wręcz uwielbiam. Jest jeszcze taka srebrna trawka, ale niestety nie wiem jak się nazywa.

Asiu, a mnie się wydaje, że mimo wszystko jest tam tego za dużo. W sumie zestawienie może być, ale powinno być na dużo większej rabacie. No i brakuje akcentów pionowych. Cały czas myślę, co tam wsadzić. Ta brzoza chodzi za mną, ale i boję się jej.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

To może jakiś kolumnowy złocisty iglak np cis "Dawid" albo nawet ze trzy?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Gosiu, to też moja ulubiona rabata, jestem nią oczarowana :) ależ pięknie Ci wyszła. Trawy, wrzosy, jeżówki, ładnie się komponują i długo zdobią. Brawo Gosia za tę rabatę ;:63 a przyszłam zobaczyć róże...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, może mi coś wpadnie w oko jutro? A może mi podpowiecie? :D

Ula, a u mnie róż prawie nie ma. Za to jednoroczne robią cały tłum. Muszę przemysleć jeszcze kilka kwestii. Może te jednoroczne zgromadzę w jednym miejscu? Nie wydaje Ci się, że ona jest przeładowana?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

nie wiem co kwitło wcześniej ale teraz jest idealnie :) ja widzę tylko srebrne trawy, różowe jeżówki i czerwone liście żurawek, reszta robi za tło. Fajnie wyszło, nie wiem co masz z tyłu ale czerwony berberys też by się przydał :) ale jestem mądra, szkoda ze nie u siebie :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja z uporem maniaka głosuję za klonem Atropurpurea. On wcale nie musi być duży, bo szybko nie rośnie, jak te zwykłe klony, a zawsze można go ciąć. Kolor ma bardzo wyrazisty, no i pod nim zmieściłyby się te wszystkie skarby :wink: A w połączeniu z takim żółtym kolumnowym iglaczkiem, jak proponuje Asia, wprowadziłby wiele zróżnicowania (pod względem wielkości, faktury, formy i koloru) na tej rabacie. Ja swojego klona będę sadzić na rabacie przy garażu i też w razie czego zamierzam ciąć.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A mi ta rabatka się podoba i nic bym nie zmieniała. ;:167
Jak już koniecznie potrzebujesz to albo czerwony albo żółty mocny akcent.
Cudownie na słońcu wybarwiają się perukowce podolskie czerwone. Mam dwa, jeden na słońcu, drugi w cieniu i ten na słońcu wygląda jak zupełnie inna roślina a teraz jest ogniście czerwony.

Z żółtych a właściwie limonkowych to są piękne thuje aurea piramidalis. Mam u siebie trzy i jak jeszcze gdzieś spotkam to dokupię bo coś niesamowitego, cały czas silnie odcinają się od reszty zieleni. Jeste też nowa odmiana szmaragda Gold. Jeszcze dość droga ale też fantastyczna.

Ale powtórzę raz jeszcze, dla mnie jest tam idealnie ;:215

Do zobaczenia jutro ;:65
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

No i właśnie sobie uświadomiłam, patrząc na te zdjęcia, że biała jeżówka wcale mi nie zakwitła w tym roku ;:202
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu ale jeżóweczki mniam :D super moje różowe z zeszłego roku zniknęły, Twoje wyglądają pięknie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, bo zawsze łatwiej u kogos cos podpowiedzieć. My podchodzimy do własnego ogrodu zbyt emocjonalnie.
Natomiast jak patrzy sie na cudzy ma sie trzeźwy stosunek.
Bardzo się cieszę, że rabata Ci się podoba.

Dominiko, zastanawiam sie cały czas nad tym akcentem. Muszę jeszcze patrzec na to, żeby z tyłu był dostęp do żywopłotu, bo trzeba go regularnie ciąć. Myślę :roll:
Bardziej zastanawiałam się nad posadzeniem tam sosny fastigiaty, albo cisa, albo jałowca. Asia mnie trochę odwiodła od tego jałowca, bo potrafią przemarzać.

Jolu, perukowiec rosnie zbyt duży. Muszę posadzić coś wąskiego. To niewielka rabata. Mam o czym mysleć. Może jutro cos do głowy wpadnie.
Bardzo się cieszę na nasze spotkanie.

Aniu, ciekawe dlaczego? U mnie jeśli przetrwały zimę zakwitły. Ale sporo jeżówek nie wyszło, tak jak u Isi. Myśle, że miały za słabą glebe i za mało wody. Przód mojej działki ma lepsza ziemię, tutaj jeżówkom jakos lepiej jak widać.

Isiu, a czy chciałabyś jeszcze raz spróbować z różowymi?

A to reszta moje działeczki z przodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ta rabata bedzie wymagała wielu poprawek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, gubię się... czy ta rabata, o której piszesz że będzie wymagała poprawek, to właśnie ta rozpracowywana plamą kolorystyczną?
Tę, o której wspomniałaś powyżej, uporządkowałabym skupiając się na kompozycji iglaków z trawami i rozchodnikami - li tylko.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”